Felix menetti toisen jalkansa jäätyään auton alle – matkavakuutus pelasti lopulta hengen

11.4.2018 - Terveys

Beninistä kotoisin oleva Felix Adje, 37, joutui vakavaan onnettomuuteen vieraillessaan entisessä kotimaassaan. Nyt hän opettelee uutta elämää ja yrittää löytää identiteettinsä uudelleen.

- Ihanaa kun tulitte käymään. Tässä on mun uusi limusiini, Felix Adje toteaa ja osoittaa sänkynsä vieressä olevaa pyörätuolia ennen kuin sulkee vieraat rutistukseensa.

Olemme tulleet tapaamaan Felixiä Mäntsälän terveyskeskukseen. Kohtaaminen on tunteikas, sillä taustalla on traaginen tapahtuma. Myös Felixin kohdalla pitää kuitenkin paikkansa, että ihminen on paljon enemmän kuin hänelle tapahtuvat pahat asiat.

Beninistä Mäntsälään

Felixin elämässä on tapahtunut suuria muutoksia ennenkin.

Hän syntyi vuonna 1981 Lokossan kaupungissa Beninissä. Benin on tullut tutuksi suomalaisille muun muassa suomalais-afrikkalaisesta Villa Karon kulttuuri-instituutista, joka perustettiin parikymmentä vuotta sitten Lokossan vieressä sijaitsevaan Grand-Popon kylään.

Sosiaalinen Felix tutustui helposti keskuksessa majaileviin suomalaisiin taiteilijoihin ja tutkijoihin. Kun hänelle tarjoutui mahdollisuus vierailla Suomessa, hän tarttui siihen. Lopulta vuonna 2009 Felix muutti Suomeen asumaan. Lähes saman tien hän aloitti suomen kielen opinnot Eiran aikuislukiossa.

- Olen sitä mieltä, että ilman suomen kielen taitoa ei täällä pääse kunnolla elämään kiinni, erinomaisesti suomea puhuva Felix sanoo.

Oman paikan löytäminen vieraassa maassa vei kuitenkin aikansa. Felix pyrki sairaanhoito-oppilaitokseen ja kauppaoppilaitokseen, mutta ei onnistunut pääsemään kumpaankaan. Lopulta hän keksi palata jo Beninissä aloittamalleen puutarhurin uralle ja suoritti tutkinnon Mäntsälän puutarhaoppilaitoksesta.


Työpaikka löytyi oppilaitoksen yhteydessä toimivasta puutarhasta. Felix kiinnostui luomuviljelystä ja ryhtyi kehittelemään nettikauppaa, jonka kautta voi tilata luomumenetelmin viljeltyjä yrttejä ja kasviksia.

Pikku-Felixin tarina

Mutta takaisin uuteen limusiiniin, joka on pysäköity ainakin toukokuuhun asti mäntsäläläisen sairaalavuoteen vierelle.

Viime vuonna joulun aikoihin Felix lähti vuosittaiselle matkalleen Beniniin tapaamaan perhettään. Kaikki sujui tuttuun tapaan: Felix vietti aikaa ystäviensä ja äitinsä kanssa. Hän myös vieraili koulussa, jonka kummisetänä on toiminut pitkään ja jonne kuljettaa Suomesta joka kerta kymmenisen kiloa leluja.

Kaikki kuitenkin muuttui, kun tammikuun alussa tapahtui onnettomuus. Auto ajoi Felixin päälle, kun hän oli pysähtynyt ostamaan vihanneksia kadun varrelta.

- Ainoa ajatukseni oli, että minun on jotenkin päästävä pois auton alta. Revin itseni irti omin voimin. Tajusin, että jalka on ruhjoutunut, Felix muistelee ja nostelee polven yläpuolelta amputoitua vasenta jalkaansa, jota nykyään kutsuu ”pikku-Felixiksi”.


Lääkäri on kehottanut Felixiä hieromaan leikkausjälkeä. Sen pitäisi helpottaa haamusärkyä, joka on välillä rankkaa.

- Öisin haamujalkaa palelee. Tuntuu siltä, kuin jalka roikkuisi peiton ulkopuolella, Felix ihmettelee.

Vakuutus pelasti

Beninissä – kuten monessa muussakin maassa Afrikan mantereella – auto-onnettomuudet ovat yksi yleisimmistä kuolinsyistä. Ei ole myöskään tavatonta, että syylliset jättävät uhrin virumaan tien poskeen ja yrittävät paeta. Tätä yritti myös Felixin päälle ajanut mies, mutta hänet jäljitettiin.

- En halua, että mies joutuu vankilaan. Hänellä on pieniä lapsia. Jos hän menettää työnsä autonkuljettajana, perhe on suurissa vaikeuksissa, Felix tuskailee.

Loukkaantunut Felix kuljetettiin Beninistä Norsunluurannikolle, jossa jalka päädyttiin amputoimaan. Trooppinen ilmasto nopeuttaa tulehtumista, joten tilanne oli kriittinen. Todennäköisesti Felix olisi menehtynyt saamiinsa vammoihin, ellei hänellä olisi ollut LähiTapiolan matkavakuutusta, jonka turvin hänet lennätettiin Suomeen.

- Minua pidettiin lentokentällä hyvin merkittävänä henkilönä, kun sain yksityiskuljetuksen, Felix vitsailee.

Uusi identiteetti

Tällä hetkellä Felix on kuntoutusvaiheessa ja proteesia suunnitellaan. Erittäin urheilullisena ihmisenä hän tulee varmasti pärjäämään, mutta uusi identiteetti vammaisena on iso haaste.

Felix palaa onnettomuuden yksityiskohtiin. Muutamaa sekuntia ennen törmäystä Felix onnistui huutamaan kasviksia myyneelle pojalle, että tämän pitää väistää autoa. Pojan äiti onkin soittanut Felixille useita kertoja sairaalaan.

- Äiti haluaa kiittää minua ja kertoo yhä uudestaan, miten pelastin hänen poikansa.

Tiedätkö, mitä kaikkea matkavakuutus korvaa? Lue uutishuoneen jutusta, kuinka toimia jos sairastut matkalla.

Tutustu LähiTapiolan matkavakuutukseen tarkemmin täällä ja laske laskurilla omalle vakuutuksellesi hinta.

Teksti: Eveliina Talvitie
Kuvat: Jyri Pitkänen