Kauppasota uhkaa talouskasvua – näin ekonomisti suojautuisi

6.4.2018 - Talous

Maailmantalouden kasvunäkymät ovat edelleen hyvät, mutta Yhdysvaltain ja Kiinan tulliriita on riski kasvulle. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro niputtaa yhteen alkuvuoden markkinatapahtumat.

Talouskasvu on ollut vahvaa ympäri maailmaa. Myös Suomessa talous on kasvanut hienosti.
LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaron mukaan Suomen talouden menetetty vuosikymmen on päättymässä eli kokonaistuotannon määrä on palaamassa vuoden 2007 tasolle.

Hyvien kasvunäkymien ansiosta rahoitusmarkkinoilla vuosi alkoi vauhdikkaasti.

Edelleen kasvunäkymät taloudessa ovat hyvät, mutta uhkia leijuu ilmassa. Etenkin Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin aloittama tullipeli on suuri riski kasvulle.

Tällä hetkellä maailman kauppamahdit Yhdysvallat ja Kiina ovat ajautumassa pattitilanteeseen. Molemmat maat vastaavat samalla mitalla toisen esittämiin tulliuhkauksiin. Tulliuhkauksia lentelee Tyynenmeren yli lähes päivittäin.

Hannu Nummiaron mukaan tullit ovat vanha painostuskeino, jolla Yhdysvallat pyrkii saamaan kauppakumppaneita neuvottelupöytään ja neuvottelemaan itselleen suotuisampia kauppasopimuksia. Uhittelulla on kuitenkin vakavat seuraukset.

Poliitikkojen toimet ja puheet ovat jo aiheuttaneet selvää heiluntaa rahoitusmarkkinoilla ja heilunta uhkaa jatkua. Ekonomisti Nummiaro kiteyttää videolla, miten sijoittaja voi suojautua riskeiltä.


Tutustu LähiTapiolan säästämis- ja sijoittamisratkaisuihin täältä.