Kodin turvallisuudesta kannattaa huolehtia lomallakin – huomioi nämä asiat ennen reissuun lähtöä

29.3.2018 - Turvallisuus

Monet suuntaavat jo tänään torstaina pääsiäisen viettoon ulkomaille tai reissaavat kotimaassa. Ennen lähtöä kannattaa huolehtia koti kuntoon. Keinot ovat tuttuja, mutta silti ne tahtovat unohtua.

1. Kodinkoneet ja viihde-elektroniikka pois verkosta

Vanha, turvallinen keino ennaltaehkäistä ukkosen aiheuttamia vahinkoja on irrottaa televisio, kodin muu viihde-elektroniikka verkosta, jotteivät salamaniskut ja ylijännite vaurioita herkkiä laitteita. Erillinen ylijännitesuoja pistorasian ja laitteen välissä tasaa jännitepiikkejä ja estää vahinkoja. Myös kodinkoneet, kuten mikroaaltouuni ja pesukoneet, ovat herkkiä ylijännitteille.

2. Koti ja pihapiiri asutun näköiseksi

Kannattaa sopia naapurin tai tuttavan kanssa postilaatikon tyhjentämisestä. Vaikka posti on käännetty lomaosoitteeseen, ilmaisjakelut täyttävät postilaatikon. Täysi postilaatikko kertoo rikollisille, ettei kotona ole oltu pitkiin aikoihin. Samaa kielii kulottunut, kastelematta jäänyt nurmikko ja kuihtuneet kukat, joten loma-ajaksi tarvitaan naapuriapua myös pihakukkien kastelemiseen.

3. Älä ”kuuluta” lomaasi

Lomasta kertovien viestien kanssa kannattaa olla varovainen. Sana lomasta leviää verkossa nopeasti, mahdollisesti myös rikollisten ulottuville. Facebookissa ei ole syytä ilmoitella lomistaan.

Yksityisen sähköpostin automaattisessa vastauksessa ei pidä kertoa lomasta ja sen kestosta. Puhelinvastaajaankin kannattaa mieluimmin jättää viesti, että ”en tällä hetkellä ole tavoitettavissa”.

4. Tee tarvittavat turvallisuustarkastukset

Ennen kotoa lähtöä on hyvä varmistaa, että palovaroittimien patterit, turvalukot ja murtohälytin ovat kunnossa. Vesivahinkojen välttämiseksi pesukoneiden vesihanat on aina suljettava kotoa poistuttaessa.

LähiTapiolan Älykotivakuutus auttaa välttämään harmeja ja vahinkoja kotona ja elämässä. Älylaitteistoon pystyy liittämään haluamiaan laitteita ja ohjaamaan niitä kätevän mobiilisovelluksen avulla. Tutustu Älykotivakuutukseen täällä.