Kirsi, 26, elvytti isäänsä 18 minuuttia – "Huomasin vasta ensihoitajien saavuttua, että olin aivan poikki"

15.3.2018 - Turvallisuus

Kirsi kävi ensiapukoulutuksen, vaikka ajatteli, ettei tulisi tarvitsemaan kyseisiä taitoja. Tosipaikka tuli kuitenkin eteen alle kuukautta myöhemmin.

- Olen lähentynyt tapahtuneen myötä isäni kanssa. Sitä osaa ottaa jotenkin paremmin toisen huomioon arjessa, kun on ollut lähellä menettää, kertoo Kirsi.

Kirsi on 26-vuotias porilainen, joka esimerkillisellä elvyttämisellään pelasti isänsä hengen. Vuoden 2017 joulukuussa hän tuli äitinsä kanssa LähiTapiola Satakunnan järjestämään Sankarikoulutukseen, jossa opetellaan hätäensiavun perusteet.

Hän haluaa kertoa tarinansa, muttei tahdo tulla julkisuuteen koko nimellään.

- Silloin ajattelin vain, että nämä ovat hyviä perustaitoja. Meillä oli aikaa, joten tulimme äitini kanssa kurssille. Ei me silloin odotettu kurssilta sen enempää, Kirsi kuvailee.

”Ole rohkea, ei voi tehdä mitään väärää”

Sankarikoulutus oli Kirsin mukaan antoisa kokemus ja oli mukavaa käydä läpi peruskansalaistaitoja sekä saada varmuutta omalle toiminnalle.

Sankarikoulutus on LähiTapiolan ja Suomen Punaisen Ristin yhdessä järjestämä hätäensiapukoulutus, joka on avoin sekä maksuton kaikille. Hätäensiapuun kuuluvat muun muassa tajuttomalle annettava ensiapu, peruselvytys sekä verenvuodon tyrehdyttäminen.

Tutustu Sankarikoulutukseen tarkemmin ja katso kaikki tulevat koulutukset täältä.

- Mieleeni jäivät kouluttaja Ismo Rautavuoren sanat: ole rohkea, ei voi tehdä mitään väärää, kunhan yrittää parhaansa elvyttäessä, Kirsi muistelee.

18 minuuttia isän elvyttämistä

Monen Sankarikoulutuksen päätteeksi osallistujat ovat vitsailleet, että toivottavasti näitä taitoja ei koskaan tulla tarvitsemaan. Tammikuun toisena päivänä Kirsi kuitenkin joutui käyttämään oppimiaan hätäensiavun taitoja.

Hänen 58-vuotias isänsä sai sydänkohtauksen kotonaan kyseisenä aamuna. Kirsi oli paikalla ja muisti elvyttämisen sekä Ismon sanat siitä, ettei tarvitse pelätä. Hän aloitti elvyttämisen samalla kun hänen äitinsä soitti hätänumeroon.

Pitkät minuutit kuluivat ja Kirsi jatkoi elvyttämistä adrenaliinin voimin siihen asti, kunnes ensihoito saapui paikalle. Ensihoidon saapuessa Kirsi oli elvyttänyt isäänsä 18 minuuttia. Se on hyvin pitkä aika, sillä elvyttäminen on fyysisesti erittäin kuluttavaa.

- Huomasin vasta ensihoitajien saavuttua, että olin aivan poikki, Kirsi toteaa.
Kirsin teko kiiri myös hänen kouluttujansa korviin.

- Kirsin laadukas elvyttäminen pelasti hänen isänsä hengen ja ehkäisi mahdollisen aivovaurion tapahtumisen hapen puutteesta johtuen, kehuu kouluttaja Ismo Rautavuori.

LähiTapiola Satakunta palkitsee Kirsin ensiluokkaisesta toiminnasta hädän hetkellä.

- Haluamme muistaa Kirsiä ja hänen perhettään tällaisen rankan kokemuksen jälkeen. Kiitämme Kirsiä upeasta toiminnasta ja toivomme heille kaikkea hyvää, sen he ansaitsevat! tiivistää Sonja Haavisto LähiTapiola Satakunnasta.