Ilmaisia lounaita on vain yksi – hajautuksella pienennät salkun riskiä tinkimättä tuottotavoitteesta

13.3.2018 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Sijoitussalkun hajauttaminen eri sijoituskohteisiin on edelleen tehokkain riskinhallintakeino. Johtaja Jyrki Mäkelä LähiTapiola Varainhoidosta antaa vinkit salkun hyvään hajautukseen.

Jos tiedät varmasti, mikä sijoitus tuottaa, voit unohtaa hajautuksen. Valtaosa ihmisistä kuitenkin myöntää itsekin, että tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta. Etukäteen ei voi tietää, mikä sijoituskohteista on lopulta paras ja mikä heikoin. Siksi varoja ei kannata sijoittaa vain yhteen kohteeseen.

Sijoitussalkun hajauttaminen tarkoittaa varojen sijoittamista useisiin eri omaisuuslajeihin, kuten osakkeisiin, korot, kiinteistöihin tai käteiseen. Hyvin hajautetussa salkussa on mietitty myös toimialoittainen ja maantieteellinen jaottelu. Lisäksi tärkeää on hajauttaa varoja ajallisesti eli sijoituksia tulisi tehdä tasaisin väliajoin.

Tutkimusten mukaan sijoitusten onnistunut kohdentaminen eri omaisuuslajeittain selittää lähes 90 prosenttia sijoitusten kokonaistuoton vaihtelusta eli riskistä.

Eri sijoituskohteissa tuottojen vaihtelu eroaa selvästi. Riskisemmissä sijoituskohteissa, kuten osakkeissa, tuottojen vaihtelu on suurempaa kuin vähemmän riskisissä kohteissa.

Esimerkiksi jos sijoittaja olisi sijoittanut kaikki varansa vain maailman osakeindeksiin, hänen 12 kuukauden tuottonsa viimeisen 30 vuoden aikana olisi parhaimmillaan ollut 50 prosenttia. Heikoimmillaan tuotto olisi ollut 48 prosenttia miinuksella. Maailmanlaajuisesti valtiolainoihin sijoittaneella korkein 12 kuukauden tuotto olisi vastaavalla aikajaksolla ollut 25 prosenttia ja heikoin -9 prosenttia.

LähiTapiolan Varainhoidon johtaja Jyrki Mäkelä esitteli Vero2018-tapahtumassa askelmerkit sijoitussalkun hyvään hajautukseen. Mäkelän mukaan tehokkaan hajautuksen voi saavuttaa yksinkertaisilla perusinstrumenteilla.

-Yksinkertainen tapa on ajatella sijoitukset niiden tuotonmuodostuksen kautta. Osakkeissa arvonmuutos dominoi, korkosijoituksissa vastaavasti juokseva korkotuotto. Sijoitussalkkua kannattaa täydentää esimerkiksi eri reaaliomaisuuslajeilla, kuten kiinteistöillä, metsällä ja vastaavilla. Tällöin myös mahdolliset inflaatioriskitkin on huomioitu, Jyrki Mäkelä sanoi.

- Vielä kun muistaa hajauttaa myös ajallisesti niin paketti alkaa olla valmis ja sijoittaja voi olla suhteellisen levollisin mielin.

Tutustu LähiTapiolan sijoitus- ja säästämisratkaisuihin täältä.