Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiolan ekonomisti: Trump pelaa vaarallista peliä – tuontitullit epävarmuustekijä markkinoille

7.3.2018 - Talous

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus teräksen ja alumiinin tuontitulleista aiheutti turbulenssia rahoitusmarkkinoilla. LähiTapiolan ekonomistin Jyri Kinnusen mukaan Trumpin tulleilla ei supisteta Yhdysvaltain kauppavajetta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump teki sen taas. Viime perjantaina presidentti ilmoitti, että Yhdysvallat ottaa käyttöön 25 prosentin tuontitullin teräkselle ja kymmenen prosentin tuontitullin alumiinille.

Ilmoituksen jälkeen amerikkalaisosakkeiden kurssit laskivat teräs- ja alumiinituottajia lukuun ottamatta. Markkinareaktiot ovat kuitenkin hieman rauhoittuneet viikon edetessä.

LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomistin Jyri Kinnusen mielestä Trumpin kaavailemat tuontitullit eivät sinällään vielä romuttaisi maailmankauppaa. Ilmoitetut tullit koskevat vain pientä osaa kansainvälisestä kaupasta. Muut maat eivät halua vastata tulleihin liian rajuin toimin. Maat haluavat estää tilanteen eskaloitumisen kauppasodaksi.

Kinnusen mukaan Trumpin ilmoitus kasvattaa riskiä, että kansainvälisten sopimusten pitävyyttä koitellaan jatkossakin.

-Poliittisen epävarmuuden merkitys korostunee lähipäivinä ja -viikkoina, kun nähdään millä voimalla Yhdysvallat aikoo tuontitullit toteuttaa ja mihin vastatoimiin muut maat ryhtyvät. Tämä luo epävarmuutta arvopaperimarkkinoilla, mutta markkinareaktiot ovat ainakin toistaiseksi jääneet suhteellisen maltillisiksi, Kinnunen sanoo.

Trumpin tuontitulli-ilmoitus voi jäädä vain uhkailuksi tai ne voivat toteutua lievemmässä muodossa. Trumpin puoluetoverit, senaattia ja edustajainhuonetta hallitsevat republikaanit ovat esittäneet voimakkaita vastalauseita tulleja vastaan. Keskiviikkona Trumpin johtava taloudellinen neuvonantaja Gary Cohn ilmoitti erostaan.

Poliittinen epävarmuus taas lisääntyy

Tullit ovat jälleen yksi esimerkki, jolla Trump yrittää lunastaa vaalilupauksiaan. Kinnusen mukaan protektionistinen kauppapolitiikkaa ei kuitenkaan toisi pysyvää vaikutusta Yhdysvaltain kauppataseen alijäämään. Sen sijaan todennäköinen lopputulos olisi se, että kotimaisten tuotteiden hinnat nousevat ja viennin ja tuonnin määrä jää lopulta lähtötilannetta alhaisemmaksi.

Pahin pelko Trumpin toimien vaikutuksista on laajamittainen kansainvälinen kauppasota. Siinä ei olisi voittajia.

- Trumpin protektionistiset kannanotot eivät ole markkinoille sinänsä mikään yllätys, vaikkakin ilmoitus tuontitulleista näyttää selkeästi sen, kuinka vaarallista peliä Trump on poliittisten tavoitteidensa eteen valmis pelaamaan, Kinnunen sanoo.

- Kokonaisuudessaan markkinareaktiot ovat toistaiseksi jääneet suhteellisen maltillisiksi, mutta poliittinen epävarmuus näkynee edelleen lähipäivinä kurssiheiluntana ja markkinoiden hermostuneisuutena. Sijoittajan kannalta tilanteessa korostuu riittävä riskienhallinta ja pitkäjänteisyys.

Yhdysvallat on maailman suurin teräksen tuoja. Vuonna 2016 Yhdysvaltain tuonti edusti kahdeksaan prosenttia koko maailman teräksen tuonnista. Viime vuonna Yhdysvaltain alumiinituonti oli ennätyksellinen 16 630 miljoonaa paunaa.

Tutustu LähiTapiolan sijoittamisratkaisuihin täältä.