Sofi Oksasen kustantamo takoo huipputulosta – kirjailijan neuvo sijoittamiseen on yksinkertainen

22.2.2018 - Talous

Kirjailija Sofi Oksasella on kulttuuripiireissä harvinainen taito tehdä rahaa. Myyntilistojen kärjessä loistavien kirjojen lisäksi huipputuloksellinen kustantamo tuo hänelle tuloja.

Sofi Oksanen on Suomen menestyneimpiä kirjailijoita, jonka teoksia on käännetty yli 50 kielelle. Jo esikoisromaani Stalinin lehmät toi hänelle Runeberg-palkintoehdokkuuden. Varsinainen läpimurto oli Oksasen kolmas romaani Puhdistus, jota on myyty maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta.

Puhdistuksen ilmestymisen jälkeen urallaan määrätietoisesti edennyt Oksanen on saanut lukuisia tunnustuksia, kuten Finlandia-palkinnon vuonna 2008, Pohjoismaisen Neuvoston kirjallisuuspalkinnon ja The European Book Prizen.

Kirjoittamisen ja kirjojensa markkinoinnin ohessa Oksanen pyörittää nykyisin myös omaa, hyvin menestyvää Silberfeldt-kustantamoa. Esimerkiksi huippuvuonna 2012 yhtiö ylsi noin 1,9 miljoonan euron liikevaihdollaan yli miljoonan euron tulokseen.

Vaikka menestys on tuonut mukanaan vaurautta, Sofi Oksanen kiistää, että raha olisi hänelle erityisen tärkeää.

- Tälle alalle ei tulla, jos iso – tai edes kohtuullinen – palkka on tärkeä, koska sen saaminen on äärimmäisen epätodennäköistä. Olin kasvanut ajatukseen, ettei minulla tule koskaan olemaan riittävästi rahaa, koska halusin ammattiin, jossa juuri se on todennäköisin skenaario. Luotin siihen, että saisin ehkä joskus jonkun apurahan, Oksanen kertoo.

Raha tuo vapauden

Kirjailijaliiton selvityksen mukaan kirjailijoiden keskimääräinen ansio Suomessa on vain noin 2000 euroa vuodessa. Sofi Oksanen kuuluu eliittiin – eli siihen ehkä noin promillen joukkoon kirjailijoista, jotka pystyvät elättämään itsensä kirjoillaan. Raha on tuonut Oksaselle riippumattomuutta ja mahdollisuuden keskittyä pitkäjänteiseen työhön.

- En ollut oikein käsittänyt sitä, kuinka paljon riittävä määrä rahaa tuo vapautta. Taiteilijan kannalta se merkitsee vapautta ja itsenäisyyttä, Oksanen kuvaa.

Hän leimaa harhaluuloksi sen, että taide ja köyhyys kuuluisivat ikään kuin yhteen ja että vaurastuminen voisi tuhota luovuuden.

- Taiteilijat saavat niin kovin harvoin isomman summan rahaa, että sellainen voi pistää pään hetkeksi sekaisin. Ehkä jokainen haluaa joskus kokea hetken, jolloin ei tarvitse miettiä hintalappua. Nälkätaiteilijuus tarkoittaa kuitenkin sitä, että taiteilija kuolee nälkään, eikä siinä ole mitään hauskaa, Oksanen sanoo.


Oman kustantamon perustamiseen Oksanen päätyi ennen kaikkea siksi, etteivät suomalaiset kustantajat hänen mielestään nähneet oikein alan tarpeita.

- Suomalaiset kustantajat eivät halunneet kustantaa uudelleen esimerkiksi Solzenitsynin Vankileirien saaristoa. Pokkarituotanto puolestaan on kirja-alan osa-alue, jolla menee hyvin vaikkapa Ruotsissa, mutta ei Suomessa, koska pokkareiden katsotaan olevan matalan katteen alaa, johon ei kannata panostaa. Olen eri mieltä – pokkarit ovat edullinen vaihtoehto kovakantisille kirjoille, ja niihin kannattaa panostaa, koska ne pidentävät kirjan saatavuutta. Kirjakaupoissa kiertävät vain uutuuskirjat, ja yhä nopeutuvalla syklillä, Oksanen sanoo.

Ammattilainen apuna sijoituksissa

Jos vapaus tuli Oksaselle jossain määrin yllätyksenä, niin eipä hän liioin osannut ennakkoon aavistaa, miten paljon raha tuo mukanaan vastuuta. Yhtäkkiä hänen oli paneuduttava vaikkapa sellaisiin asioihin, kuten sijoittaminen tai kirjanpito.

Varainhoidossaan Oksanen kertoo panostavansa lähinnä siihen, ettei elä yli varojensa.

- En ole koskaan ollut kovinkaan tuhlaileva luonteeltani, vaikka pidänkin shoppailusta. Lapsena säästin markan kerrallaan, hän kertoo.

Nykyisin Oksanen kertoo luottavansa varojensa sijoittamisessa ammattilaiseen.

- Sijoittaminen vaatii aikaa ja panostusta, jos sen haluaa tehdä itse – ja ylimääräistä aikaa minulla ei ole, hän perustelee.

LähiTapiola tarjoaa asiakkailleen monipuolisia sijoitusratkaisuja. Tutustu varainhoitoratkaisuihimme täällä.

Sofin vinkit sijoittamiseen

Miksi naisen kannattaa sijoittaa?

Tottakai naisten kannattaa sijoittaa siinä missä miestenkin. Virginia Woolf jo tiesi, että nainen tarvitsee oman huoneen ja omaa rahaa. Naiset karttavat sijoittamista ehkä siksi, että se kuulostaa monimutkaiselta ja jotenkin vaikealta.

Mihin kannattaa sijoittaa ylimääräisiä pennosia?

Olen varma, että jokaisella ihmisellä on tietotaitoa jostain asiasta, joka kelpaa sijoituskohteeksi. Itselläni ei ole ylimääräistä aikaa sijoittamiseen, mutta jos olisi, niin ymmärrän sen verran asunnoista ja taiteesta, että niihin uskaltaisin sijoittaa itsekin ja tehdä omia päätöksiä. Jos siis minulla olisi aikaa. Salkunhoitaja hoitaa sijoittamisen puolestani sen suhteen, mitä jää yli, jos jää.

Anna jokin sijoitusvinkki?

Paras sijoitusvinkki on olla elämättä yli varojensa.

Teksti: Outi Airaksinen
Kuvat: Toni Härkönen