Talviloma näkyy ruuhkapiikkinä vakuutusyhtiön korvaustilastoissa – TerveysHelpin lääkäri: "Liian vaikeat rinteet altistavat tapaturmille"

21.2.2018 - Turvallisuus

Rinteessä, jäällä ja laduilla sattuu paljon tapaturmia, ja se on huomattu myös LähiTapiolan korvauspalveluissa, jossa ruuhkapiikki ajoittuu talvilomakaudelle ja pääsiäiseen.

Suomalaiset suuntaavat talvilomillaan usein pohjoiseen laskettelukeskuksiin ja nyt kun pysyvä lumipeite on saatu eteläänkin harrastavat monet luistelua, hiihtoa tai mäenlaskua ympäri Suomen. Laskettelu- ja hiihtotapaturmat lisääntyvät merkittävästi, kun vietetään hiihtolomakautta, kerrotaan LähiTapiolan korvauspalveluista.

- Talvilajien harrastaminen näkyy korvauspuolella tapaturmamäärien kasvussa ja asiakkaiden yhteydenottoluvuissa. Erityiset ruuhkapiikit ovat talvilomakaudella ja pääsiäisen yhteydessä. Yleisimpiä korvattavia vammoja ovat hampaisiin kohdistuvat iskut kaatumisten yhteydessä sekä erilaiset ylä- ja alaraajojen vammat, kertoo LähiTapiolan yksityistapaturmakorvausten palvelupäällikkö Riina Hakulinen.

LähiTapiolan korvauspalveluissa on myös pantu merkille, että niin sanottu vapaalasku eli merkittyjen rinteiden ulkopuolella tapahtuma laskeminen on yleistynyt.

- On tärkeää huomioida, että tähän tulee ottaa erillinen vakuutus, jotta siellä sattuneet tapaturmat ja muut mahdolliset kulut tulevat vakuutuksesta korvattavaksi, Hakulinen muistuttaa.

Tutustu LähiTapiolan tarjoamiin henkilövakuutuksiin tarkemmin täällä.

Venähdykset, revähdykset ja murtumat yleisimpiä

Tyypillisesti tapaturmavammat tulevat erilaisissa kaatumistilanteissa, yhteentörmäyksissä ja horjahtamisissa. Yleisiä vammoja ovat venähdys- ja revähdystasoiset vammat, erilaiset raajojen murtumat sekä pään alueen vammat.

- Yleisiä ovat yläraajojen, erityisesti ranteen vammat tai murtumat jotka syntyvät, kun kaadutaan. Näitä tulee sekä laskettelumäessä, että hiihdossa. Hiihdossa tulee lisäksi sormien, erityisesti peukalon vääntövammoja. Alaraajojen vammoissa erityisesti nilkan ja polven vammat korostuvat hiihtolomakaudella. Lisäksi on paljon kaaduttaessa päähän kohdistuneita vammoja, mutta ne ovat kuitenkin pääosin lieviä, luettelee LähiTapiolan TerveysHelpin vastaava lääkäri Mika Perttu.

Ei sairaana tai päihtyneenä urheilemaan

Lisäksi kylmällä säällä yleisiä ovat paleltumavammat erityisesti varpaissa, sormissa ja pään alueella. Pertun mukaan varsinaisten tapaturmien lisäksi suomalaiset kärsivät paljon rasitusvammoista, jotka syntyvät usein, jos aloittaa uuden lajin tai tekee liian pitkiä urheilusuorituksia suhteessa omaan tasoon.

- On tärkeää tunnistaa oma osaaminen. Liian vaikeat suoritukset ja liian haastavat rinteet altistavat tapaturmille, Mika Perttu toteaa.

- Tärkeää on myös lähteä suoritukseen oikeanlaisella varustuksella. Esimerkiksi laskettelussa ja luistelussa tulee käyttää kypärää ja välineiden tulisi olla ehjät ja oikeankokoiset. Erityisesti kaverilta lainatut tai 20 vuotta kaapissa olleet välineet saattavat lisätä tapaturmariskiä.

Perttu kehottaa myös ottamaan huomioon muut ihmiset sekä oman fyysisen tilansa.

- Eli ei mennä rinteeseen, ladulle tai jäälle päihtyneenä, krapulassa tai väsyneenä. Sitä tulee välttää myös sairaana, sillä silloin riski tapaturmiin kasvaa ja myös mahdollisuus vakavampiin liitännäissairauksiin lisääntyy kuumeisena urheillessa.

Lääkärin ohjeet siihen, kuinka toimia tapaturman sattuessa:

  1. Vakavissa vammoissa soita aina 112:en. Tällaisia vammoja ovat päähän kohdistuvat vammat ja tajuttomuus, vaikea hengitysvaikeus sekä selvät raajojen virheasennot.
  2. Ilmoita aina jollekin, missä olet urheilemassa, jos olet yksin. Pidä mieluusti matkapuhelinta mukana, jos liikut yksin tai porukassakin vähän liikennöidyllä alueella.
  3. Ehkäise paleltumien syntyminen. Älä jää vamman jälkeen makaamaan pitkäksi aikaa hankeen.
  4. Raajojen vammoissa eli käsi- ja jalkavammoissa pidä loukkaantunut raaja mahdollisimman liikkumattomana, mahdollisuuksien mukaan kohoasennossa ja tuettuna siteellä. Tarvittaessa voi hyödyntää vaikkapa kaulaliinaa. Voit myös pitää kylmää jälkihoitona vammakohdassa, mutta älä laita jäätä tai lunta suoraan iholle.
  5. Voit olla yhteydessä TerveysHelppiin, jossa terveydenhuollon ammattilainen arvioi tilanteesi ja tarvittavan jatkohoidon. Sairaanhoitajillamme on lääkärin konsultaatiomahdollisuus ja tarvittaessa asiasi hoidetaan lääkärin etävastaanotolla tai perinteisellä vastaanotolla, jonne aika varataan TerveysHelpistä. TerveysHelpin sovelluksen chatissa voi myös lähettää kuvia, jotka helpottavat vaivan arviointia.

LähiTapiolan virtuaalisairaala avasi ovensa virallisesti tammikuussa. Koko vuodelle 2018 odotettavissa on 200 000 potilaskontaktia. TerveysHelppi on tarkoitettu kaikille, joilla on LähiTapiolan henkilövakuutus. Palveluun voi soittaa maksutta numeroon 0206 1000 ja se on avoinna joka päivä klo 7–23.

Tustustu TerveysHelppiin tarkemmin täällä.

TerveysHelppi-palvelu kuuluu muun muassa LähiTapiolan uudistuneeseen Terveysvakuutukseen. Lue lisää.

Teksti: Laura Glad