Someloukkauksiin lakiapua tarjoavalle Someturva-palvelulle rahoitus LähiTapiolalta

19.2.2018 - Turvallisuus

LähiTapiola sijoittaa lakiapua nettikiusaamisen uhreille tarjoavaan Someturva-palveluun. Vuoden 2017 Vuosisadan rakentajat -kilpailussa toiseksi tulleen palvelun tavoite on kunnianhimoinen. Palvelun kehittäjät pyrkivät rakentamaan keinoälyyn perustuvan lakipalvelun kaikkien saataville. Viime vuonna perustettu Someturva on kuluttajille suunnatun niin sanotun legal tech -kentän ensimmäisiä startupeja Suomessa.

- Mahdollisuus saada apua lakimieheltä on varsin harvojen käytettävissä. Aikuisilla, saatikka lapsilla, ei ole resursseja pyytää ammattilaisen apua oikeudellisiin kysymyksiin, vaikka olisi kaikkien edun mukaista, että ihmisten oikeusturva toteutuisi. Keinoälyn valjastaminen tällaiseen tarkoitukseen on malliesimerkki kustannustehokkuuden parantamisesta teknologian avulla, sanoo Someturvan juristi Jenny Rontu.

Idea keinoälyyn perustuvan lakipalvelun rakentamisesta syntyi, kun kolmikko tajusi, ettei somen innokkaimmalla käyttäjäryhmällä - lapsilla ja nuorilla - ole keinoa saada apua vaikeissa loukkaustilanteissa. Sosiaalipsykologian tohtori ja sometutkija Suvi Uski, koulukuraattori Minttu Salminen sekä juristi Jenny Rontu ovat kaikki opiskelleet sosiaalipsykologiaa eli ihmisen käyttäytymistä tutkivaa tiedettä. Kolmikko oli myös töidensä puolesta ollut tekemisissä samojen ongelmien kanssa. Nyt Someturvan myötä he tuovat someloukkausten uhreille oikean työkalun, jolla saadaan konfliktit ratkaistua.

LähiTapiolan rahoitus on mahdollistamassa Someturvan tavoitetta rakentaa keinoälyyn perustuva palvelu somessa tapahtuvien loukkaavien tilanteiden ratkaisemiseksi.

-Someturva lisää yksilön ja yhteisön turvallisuuden kokemusta digitaalisessa maailmassa, ja se on yksi keskeisimpiä LähiTapiolan tavoitteita. Elämänturvayhtiönä haluamme varmistaa, että asiakkaillamme on mahdollisuus päästä käyttämään Someturvaa ja luoda näin ollen turvaa jokaiseen suomalaiseen perheeseen, kertoo LähiTapiola Henkiyhtiön sijoitusjohtaja Samu Anttila.

Someturva voitti suomalaisten säätiöiden rahoittamassa Vuosisadan rakentajat kilpailussa vuoden 2017 syksyllä 500 000 euroa. Myös Tekes on ollut mukana rahoittamassa palvelun kehitystä.

- Rakennamme kunnianhimoista teknologiaa, jonka yhteiskunnallinen vaikuttavuus on merkittävä. Palvelua kehitetään myös viranomaisten ja somevaikuttajien kanssa, kertoo Someturvan Suvi Uski.