LähiTapiolan ekonomisti: Hyvin hajautettu salkku sietää markkinoiden vuoristorataa

20.2.2018 - Talous

LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen neuvoo sijoittajaa pitämään päänsä kylmänä. Markkinoiden heiluessa kannattaa huolehtia riskienhallinnasta.

Pörssikurssit ovat heiluneet ympäri maailmaa huomattavasti helmikuun aikana. Pelot Yhdysvaltain inflaation kiihtymisestä ja korkojen noususta ovat hermostuttaneet sijoittajia.

- Volatiliteetti on palannut markkinoille ja vieläpä palannut kahdessa muodossa. Arvopaperituottojen heilunnan lisäksi myös makrotalouden muuttujissa on pitkästä aikaa näkyvillä heiluntaa, LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen sanoo.

Kinnusen mukaan rahoitusmarkkinat ovat siirtymässä kohti uutta arkea. Arvopaperien hintaheilunnasta kertova volatiliteetti on palannut. Myös makrotalouden luvut ovat alkaneet heilua, vaikka edelleen ne kertovat talouskasvun Yhdysvalloissa ja Euroopassa jatkuvan.

- Viime vuodet korkojen, valuuttojen ja inflaatio-odotusten sydänkäyrä on ollut tasainen. Makromuuttujat eivät ole juurikaan heiluneet. Makromaailma on ollut suorastaan tylsä. Kun talouskasvu on lähtenyt käyntiin, puhutaan Yhdysvalloissa jo oikeasti inflaatio-odotuksista ja korkojen noususta, niillä myös spekuloidaan.

LähiTapiola tarjoaa korko-, yhdistelmä- ja osakerahastoja. Lue lisää rahastoista täältä.

"Korjausliike on jäänyt pieneksi"

Pohjimmainen syy hermostuneisuuden lisääntymiseen on keskuspankkien toimissa ja niiden vaikutuksissa. Keskuspankit Yhdysvalloissa ja Euroopassa ovat harjoittaneet pitkään huomattavan elvyttävää rahapolitiikkaa. Kun talouskasvu on saatu vihdoin käyntiin, keskuspankit ovat alkaneet normalisoimaan rahapolitiikkaansa. Yhdysvaltain keskuspankki Fed on tämän kehityksen etunenässä.

Sijoittajia huolettaa erityisesti se, ettei normalisoinnilla aiheuteta paniikkia rahoitusmarkkinoille ja romuteta alkanutta talouskasvua.

Hermostuneisuutta lisää se, että pitkään jatkunut kurssien nousu on nostanut erityisesti osakkeiden arvostustasot huomattavan korkeiksi.

Helmikuun korjausliike osakemarkkinoilla on mediakohusta huolimatta jäänyt melko maltilliseksi. Yksi maailman eniten seurattu osakeindeksi, Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi on lähes palannut tammikuun tasoilleen.

- Korjausliike on jäänyt pieneksi. Kun markkinoiden tuottovaatimukset kasvavat, kurssit korjaavat alaspäin. Hintojen perusteella tuotto-odotukset ovat kasvaneet vain aavistuksen. Kiinnostavaa on nähdä, riittääkö kurssien korjaus vai vieläkö laskua on luvassa.

Sijoittaja, älä hätiköi

Sijoittajien hermostuneisuus tarttuu helposti laajalti. Ekonomisti Kinnunen uskoo, että heilunta markkinoilla jatkuu. Sijoittajan ei kannata kuitenkaan turvautua äkkiliikkeisiin.

- Riskienhallinta on tärkeää eli sijoitussalkku kannattaa olla hyvin hajautettu niin maantieteellisesti, arvopaperiluokittain kuin toimialoittainkin, Kinnunen sanoo.

- Äkkiliikkeisiin ei ole kellään tarvetta. Lyhyellä aikavälillä tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti suuntaan tai toiseen. Tärkeää on, että huolehtii hyvästä hajautuksesta ja on itse liikkeellä pitkäjänteisesti.

Tutustu LähiTapiolan monipuolisiin sijoitusratkaisuihin tarkemmin täällä.

Teksti: Tiia Kyynäräinen