Kaikilla pitäisi olla sijoitussuunnitelma – varallisuusasiantuntija auttaa alkuun: "Umpirehellisesti mietitään menot ja tulot"

16.2.2018 - Talous

Sijoitussuunnitelman mielletään turhaan vaikeaksi. LähiTapiola Varainhoidon helmikuun sijoituswebinaarissa varallisuusvalmentaja Unna Lehtipuu vinkkaa, kuinka sijoitussuunnitelma syntyy.

Ammattilaiset sen jo osaavat. Mutta monelta piensijoittajalta puuttuu sijoitussuunnitelma. Kyse ei ole kuitenkaan sen vaikeammasta asiasta kuin tavoitteiden asettamisesta ja pohdinnasta, kuinka tavoitteisiin päästään.

LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeström, instituutioasiakkaista vastaava johtaja Satu Norhomaa ja varallisuusvalmentaja Unna Lehtipuu keskustelivat helmikuun Sijoituswebinaarissa sijoitussuunnitelman laadinnasta.

Lue myös Unna Lehtipuun aiempi haastattelu sijoitussuunnitelman tekemisestä ja suomalaisten rahankäytöstä täältä.

Varallisuusvalmentaja Unna Lehtipuun mielestä ensimmäinen askel suunnitelmassa on ylipäätään sijoittamisen aloittaminen. Se kannattaa aloittaa jo tänään. Varsinainen suunnitelma alkaa oman talouden tuloslaskelmasta.

- Kun valmennan ihmisiä, aloitamme yleensä oman tuloslaskelman tekemisestä. Eli oikein ankaralla kädellä ja umpirehellisesti mietitään menot ja tulot, Lehtipuu neuvoo.

Vaikka tuloista ei näyttäisi jäävän mitään säästöön, pienillä kulutustottumusten muutoksilla voi saada säästöjä kertymään. Kulutuksen seuraamisella on hyvä myös itse ymmärtää miksi tuhlaa tai millaisia tunteita kuluttamisella hoitaa.

Lehtipuun mukaan tärkeintä sijoitussuunnitelmassa on pitkäjänteisyys. Alusta saakka on hyvä pysyä sillä tiellä, jonka on alussa valinnut.

Päivittäin ammattisijoittajia tapaava Satu Norhomaa kertoi webinaarissa, että lähes kaikilla ammattisijoittajilla on sijoitussuunnitelma. Se toimii aivan samalla logiikalla kuin yksityissijoittajien suunnitelma.

- Se on yhteisön yhteinen päätös, miten kertyneitä varoja hoidetaan. Millaista tuottoa halutaan ja millaista riskiä vatsahapot kestävät. Sijoitussuunnitelma on tukena siinä, että vaikka tulisi vaihtelua markkinoilla tiedetään, että meillä on suunnitelma, jonka mukaan edetään. Se auttaa estämään tekemästä hätiköityjä päätöksiä, Norhomaa kertoo.

Katso koko webinaari ja ilmoittaudu seuraaviin: lahitapiola.fi/webinaarit