LähiTapiolan ekonomisti: Maanantain kurssilasku hermostutti sijoittajat – pörssikurssien heilunta tulee jatkumaan

6.2.2018 - Talous

LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti uskoo, että osakemarkkinoilla hintaheilunta on palaamassa takaisin korkeammalle tasolle viime vuosien poikkeuksellisen alhaisilta tasoilta. Se tarkoittaa voimakkaiden kurssiliikkeiden lisääntymistä.

Osakekurssien voimakas lasku Yhdysvalloissa maanantaina on levinnyt maailman muihin pörsseihin tiistaina. LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomistin Jyri Kinnusen mukaan kurssilaskun taustalla vaikuttavat näkemykset korkojen noususta (Yhdysvalloissa) ja inflaatio-odotuksista, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet kurssien laskuun.

- Sijoittajat ovat hermostuneita pitkään jatkuneen osakemarkkinoiden nousun päättymisen ja mahdollisen korjausliikkeen vuoksi. Epävarmuutta ovat aiheuttaneet muun muassa näkemykset korkojen noususta ja inflaatio-odotuksista, vaikka makrotalouden tilastot ovatkin olleet edelleen pääsääntöisesti suotuisia, Kinnunen sanoo.

Yhdysvalloissa laajasti seurattu S&P 500 –indeksi laski maanantaina yli neljä prosenttia. Viikossa indeksi on laskenut yli seitsemän prosenttia. Helsingin pörssissä yleisindeksi avasi tiistaina yli kolmen prosentin laskussa.

Laajan S&P 500 -indeksin kehitys:


Kinnunen muistuttaa, että rajut kurssiliikkeet ovat väistämättömiä. Osakekurssit ovat nousseet useita vuosia lähes yhtäjaksoisesti. Osakehintojen heilunta eli volatiliteetti on puolestaan pysynyt poikkeuksellisen matalana.

- Nousu osakemarkkinoiden volatiliteetisissa oli ennemmin tai myöhemmin odotettavissa. Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden volatiliteetti on ollut edellisen vuoden poikkeuksellisen alhaisella tasolla ja vastaavasti kurssinousu on jatkunut poikkeuksellisen pitkään, Kinnunen sanoo.

Yhdysvalloissa implisiteettinen volatiliteetti nousi yli 35 prosenttiin. Vastaavalla korkeudella volatiliteetista kertova Vix-indeksi oli noin kuusi vuotta sitten. Tiistaina nousu jatkui ja Vix-indeksi nousi jo lähes 50 prosenttiin. Markkinoilla on jo pidempään odotettu hintaheilunnan voimistumista.

Yhdysvaltain volatiliteetti-indeksi Vixin kehitys: