Varallisuusvalmentaja Unna Lehtipuu haastaa tekemään fiksumpia päätöksiä – "Suomalaisilla makaa nollatileillä valtavia summia"

6.2.2018 - Talous

Viestintäyrittäjä ja tietokirjailija Unna Lehtipuu päätti reilu vuosi sitten hypätä yrittäjäksi. Nyt hän haluaa kannustaa kaikkia naisia ottamaan taloudelliset ohjat ja suuntaamaan kohti unelmiaan.

Kun elää perheessä, jossa sekä isoisä, isä että veli ovat työskennelleet vakuutusalalla, ei ole ihme, että varautumisesta on tullut niin tärkeä osa elämää. Etenkin isoisän roolimalli on ollut Viestintätoimisto Framillan toimitusjohtajalle Unna Lehtipuulle tärkeä.

- Muistan vielä, kuinka menin pienenä isoisän kanssa pankkiin ja avasin tilin. Säästämiseni oli jo silloin tavoitteellista. Säästin pianoon ja sain sen. Samaa mallia olen pyrkinyt antamaan myös omille lapsilleni, Lehtipuu kertoo.

Myös Lehtipuun kirja Timanttipesula – sijoita elämä fiksusti (Talentum pro 2016) kertoo varautumisesta sekä rahan ja hyvän elämän suhteesta. Aihe on Lehtipuulle rakas, ja kirjansa ilmestymisen jälkeen hän on aloittanut sivutoimisesti myös varallisuusvalmentajana.

Tämän lisäksi hän kirjoittaa Rikastamo-sijoitusblogia Me Naisiin ja tekee saman nimistä podcastia Suplaan. Unna on itse elävä esimerkki siitä, että neljän lapsen äiti voi lähteä toteuttamaan unelmiaan, kun siihen valmistautuu keräämällä erilaisia taitoja ja puskureita.

- Yrittäjäksi ryhtyminen on valtava luottamuksen osoitus elämälle, mutta en tee sitä uhkarohkeasti. Minun on pitänyt miettiä, mitä muita tulolähteitä voin kasvattaa, kun käytössäni ei ole enää automaattisesti työnantajalta tulevaa palkkatuloa.

Yrittäjäksi siirtymisessä oli Lehtipuun mielestä kyse kaikkein kriittisimmästä pääomasta eli ajasta.

- Jokainen tänä päivänä tekemäni päätös vaikuttaa myös tulevaisuuteeni. Sen takia on tärkeää, mihin aikani käytän ja sijoitan. Rahaa ei voi irrottaa ajasta eikä talentista. Niiden välillä käydään jatkuvasti kauppaa, myydään ja ostetaan jostain hinnasta. Omat unelmat ja tavoitteet voi toteuttaa, kun varautuu ja tekee fiksumpia päätöksiä, Lehtipuu sanoo.

Raha kannattaa laittaa tekemään työtä

Kaikki lähtee Lehtipuun mukaan hyvän taloudellisen itsetunnon rakentamisesta. Sen voi ajatella ikään kuin kuntokuuriksi, jossa liikkeelle lähdetään oman rahasuhteen ymmärtämisestä.

- Terveen rahasuhteen hankkiminen on vähän samanlaista kuin laihdutusohjelmien kanssa. Et onnistu tavoitteissasi, ellet ymmärrä mikä ”näkymätön käsi” kulutustasi ohjaa. Rahataitojen lisäksi on tärkeä ymmärtää kokonaisvaltaisesti omat kuluttamiseen liittyvät tunteet ja psykohistoria. Lisäksi pitää tiedostaa, että omaa suhtautumistaan rahaan voi muuttaa, Lehtipuu sanoo.

Oman elämän omistajuus edellyttää varantoja, mutta erityisesti moni nainen vierastaa edelleen sanaa ”sijoittaminen” ja kokee sen kuuluvan vain ammattilaisille. Kynnystä madaltaisi termi ”säästösijoittaminen”, joka jo sanana kuvastaa kansanomaista tavoitteellista toimintaa.

- Suomalaisilla makaa lähes nollakorkoisilla tileillä valtavia summia rahaa ja meillä on kesämökkejä ja metsäpalstoja. Niitä voisi hyvin käyttää vaikkapa lainan takuuna, ja laittaa raha tekemään työtä itsensä puolesta. Sillä tavalla voi säästää tulevaisuuteen, Lehtipuu sanoo.

Lehtipuu haluaisi rohkaista suomalaisia myös puhumaan rahasta, vaihtamaan sijoitusvinkkejä sekä avaamaan vaikkapa naistenlehtien palstoilla vaatekaappiensa lisäksi myös raha-asioitaan.
Toisaalta myös kuluttamalla voi sijoittaa tulevaisuuteen – tai sitten vaikkapa hetken mielihyvään ja nautintoon.

Fiksuja kulutuksen kohteita ovat vaikkapa elämässä hankittavat taidot, jotka voi ehkä valjastaa niin ikään tulonlähteiksi.

- Kannattaa miettiä, mitä osaamista tai muita varantoja itsellä on, jotka soveltuisivat tulonlähteeksi, jos nykyinen työ lähtisi alta. Perheelleni pientä tulovirtaa tulee muun muassa Airbnb:n kautta. Se on ollut myös elämää sosiaalisesti rikastuttava asia, Lehtipuu kertoo.

Hänen mielestään kokonaistalouden suunnitelmaan on hyvä ottaa mukaan myös antaminen ja lahjoittaminen, sillä hyvien tekojen kautta voi tutkitusti lisätä omaa onnellisuuttaan.

Unna Lehtipuu on mukana LähiTapiolan sijoituswebinaarissa 15.2.2018 kello 9.00. Ilmoittaudu maksuttomaan webinaariin ja seuraa keskustelua verkossa.

Ilmoittaudu mukaan webinaariin täällä.


Unna Lehtipuun kolme vinkkiä sijoittamiseen:

1. Miksi naisen kannattaa sijoittaa?

Taloudellinen turvan tunne vaikuttaa kokonaiselämän hallintaan, terveyteen ja mielenterveyteen. On tärkeä saada kokea omassa elämässään omistajuutta, ja siinä talous on tavattoman tärkeä osa. Sijoittaminen kannattaa, koska silloin myös vanheneminen voi olla ilo, eikä vain huoli. Säästöjen avulla voi myös toteuttaa unelmiaan.

2. Mihin sijoittaisit ylimääräisiä pennosia?

Raha kannattaa käyttää vahvistamaan omia arvojaan ja asioita, joita haluaa tukea. On riskaabelia olla riippuvainen vain yhdestä tulolähteestä. Säästöjä saa, kun laittaa vaikka joka kuukausi vähän sivuun. Sillä tavalla voi päästä kiinni vaikkapa pieneen sijoitusasuntoon. Jos sijoittaa suoraan osakkeisiin, on hyvä olla jonkinlaista toimialaymmärrystä. Toisaalta voi sijoittaa yrityksiin, joiden toimintaa haluaa tukea. Jos kuluttajana haluaa mahdollisimman suuren nautinnon tai hyödyn, silloin sijoittaisin elämyksiin, taitoihin ja kokemuksiin – sekä asioihin, jotka vievät lähemmäs toisia ihmisiä.

3. Anna jokin sijoitusvinkki?

Avaa lapselle tai kummilapselle sijoitustili ja vaikka pieni osuus indeksirahastoa. Anna lahjaksi elämäntapa sen sijaan, että ostaisit tavaran. Osakesäästötilin avaamalla voi opettaa lapselle rahataitoja.

Teksti: Outi Airaksinen
Kuvat:
Antti Vettenranta