Pääkallokelit piinaavat Suomea torstaina – liukkaat kelit aiheuttavat kolareita ja kaatumisia

25.1.2018 - Turvallisuus

Torstain vastaisena yönä alkaneet vesisateet ovat muuttaneet kulkuväylät vaarallisen liukkaiksi ympäri Suomea. Pääkallokeli vaikuttaa sekä autoilijoihin että kävelijöihin.

Ilmatieteen laitos varoitti torstaina puoliltapäivin erittäin liukkaasta jalankulkukelistä laajalti ympäri Suomen. Ylen mukaan kävelijöiden kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta etenkin Uudenmaan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Varsinais-Suomen, Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa. Liukkaus johtuu torstain vastaisen yön ja torstain vesisateista.

Myös tapaturma-asemille on odotettavissa ruuhkaa, kun iso osa Suomea on muuttunut liukkaaksi luistinradaksi. Liikenneturvan teettämän kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen on liukastunut tämän tai viime talven aikana. Kaatuneista 27 prosenttia kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itsensä liukastumisen seurauksena, ja joka kymmenes joutui käymään myös lääkärissä tai terveydenhoitajalla.

- Äkillisessä liukastumisessa vammat kohdistuvat usein ranteisiin tai olkapäihin, kun ihminen ottaa törmäyksen vastomaisesti kädellä vastaan. Kivuliaita nilkka- ja polvivammoja voi syntyä erilaisten vääntymisten seurauksena ja selkävammoja äkillisen nytkähdyksen tai suunnanmuutoksen aiheuttamina. Vakavimpia vammoja ovat kuitenkin pään vammat, LähiTapiolan riskienhallintapäällikkö Sami Sallinen kuvailee.

Pohjanmaalla liikenneonnettomuuksia liukkauden vuoksi

Liukkaat kelit hankaloittavat myös liikennettä ympäri Suomen. Pohjanmaan poliisilaitos tiedotti torstaiaamuna vaarallisesta ajokelistä.

- Pohjanmaan poliisi varoittaa tiellä liikkujia erityisen liukkaasta kelistä, joka on jo aiheuttanut ulosajoja ja liikenteen ruuhkautumista ympäri Pohjanmaata. Etenkin sivutiet, mutta osin myös päätiet ovat nyt erittäin liukkaita. Rekkaliikenne on paikoin jopa pysähdyksissä. Nyt on noudattava erityistä malttia liikenteessä! poliisi varoitti.

Myöhemmin poliisi päivitti tilannetta kertomalla, että Pohjanmaan alueella sattui torstaiaamupäivän aikana 16 liikenneonnettomuutta, joissa oli ollut mukana raskaan liikenteen ajoneuvo. Poliisin mukaan kukaan ei loukkaantunut onnettomuuksissa, mutta liikenne oli raivaustöiden vuoksi osin jumissa eri puolilla Pohjanmaata.

LähiTapiola on mukana vuosittain järjestettävässä Pysy pystyssä -kampanjassa. Kampanja kehottaa keskittymään kävelyyn etenkin liukkailla keleillä. Lue vinkkejä pystyssä pysymiseen täältä.

LähiTapiolan TerveysHelppi-sovellus tuo myös kaatumistilanteessa avun. Kaikille LähiTapiolan henkilöasiakkaille ilmainen palvelu tuo sairaanhoitajat ja lääkärit etäyhteyden päähän. Palveluun voi soittaa maksutta numeroon 0206 1000 ja se on avoinna joka päivä klo 7–23. Tutustu TerveysHelppiin tarkemmin täällä.