Jyrki, 31, sai vakavassa onnettomuudessa aivovamman – kuntoutui sisulla takaisin työelämään

28.1.2018 - Turvallisuus

Jyrki kuntoutuu hyvää vauhtia aivovammasta, jonka moottoripyöräonnettomuus hänelle tuotti. Kuntoutumista edistävät sisu ja tosiasioiden tunnustaminen. Hän ei luovuta, mutta tietää, että ei enää tee kymmentuntisia työpäiviä.

Kuntosaliyrittäjä Jyrki Kolmonen, 31, ja hänen kaksi kaveriaan moottoripyöräilivät 1. elokuuta 2014 Ruotsin mutkaisilla teillä, kun Jyrki ajoi lujaa päin kalliota. Kävi pahasti. Onnettomuudesta seurasi vaikea aivovamma. Lisäksi Jyrkin perna repesi, kolme selkänikamaa vaurioitui ja seitsemän kylkiluuta murtui.

Onneakin oli, sillä Jyrki sai nopeasti pätevän ensiavun. Sairaalassa hänet vaivutettiin koomaan viideksi päiväksi.

Kun Jyrki myönsi itselleen, että onnettomuus johtui omasta ajovirheestä, hän otti vastuun myös toipumisestaan. Kun selkäleikkauskivut kouristivat, hän päätti tehdä kaikkensa, jotta olisi päivä päivältä paremmassa kunnossa.

Aluksi hän opetteli kävelemään. Jo sairaalahuoneen ovelle pääsy tuntui isolta voitolta. Sitten kävelymatkat pitenivät Jyrkin laatiman aikataulun mukaisesti. Fyysinen kunto koheni nopeasti.

- Sekin auttoi tavoitteiden saavuttamisessa, että tykkään uhota. Kaksi päivää koomasta heräämisen jälkeen ilmoitin, että juoksen maratonin ennen kuin täytän 30 vuotta. Takarajan laittaminen tepsi, sillä juoksin Tukholman maratonin kesäkuussa 2016, Jyrki myhäilee.

Hiljalleen paluu työelämään

Kuntoutus alkoi ottaa koville, kun Jyrkin aivovamman vakavuus ilmeni vuoden 2015 alussa.

- Piti myöntää, että en ikinä pysty tekemään asioita siten kuin aiemmin. Samalla aloin hyväksyä sen, että on opittava tekemään asioita niillä voimilla, joita on.

Jyrki Kolmonen juoksi maratonin kesällä 2016, vaikka vain kaksi vuotta aiemmin oli maannut koomassa.
Huhtikuussa 2015 Jyrki aloitti työkokeilun Vocatum-kuntosalilla, jonka Jyrkin vanhemmat perustivat 2009 Kempeleessä. Nyt kuntosalin omistavat Jyrki ja hänen kaksi sisarustaan. Jyrki vastaa myynnistä ja markkinoinnista sekä johtaa Pirkkalan toimipistettä.

Aluksi kahden tunnin työpäiväkin oli iso ponnistus, vaikka Jyrki oli aiemmin tehnyt jopa 12-tuntisia päiviä. Vuoden 2017 alussa työpäivä kasvoi puolipäiväiseksi. Tätä pidempi työpäivä on ainakin toistaiseksi ollut liikaa.

- Parempina päivinä luulen olevani yli-ihminen; pystyn ison onnettomuuden jälkeen suuriin tekoihin. Vaan yleensä seuraavana päivänä jokin isku muistuttaa: Otapa poika rauhassa!

Onnettomuus toi rakkauden

Jyrki on lukenut runsaasti tietoa aivojen toiminnasta. Hän sanoo oppineensa, että aivokuorma pitää kohtuullistaa. Aivot tarvitsevat rentoutusharjoituksia, mutta myös uusia ärsykkeitä. Hän aikoo ensi kesänä aloittaa golfharrastuksen, sillä se parantaa keskittymistä.

- Kuntoutumisessa riittävä määrä hyvää unta on perusjuttu. Muita tärkeitä asioita ovat oikeanlainen ravinto, oikeanlainen liikunta ja tärkeiden ihmissuhteiden hoito.


Vakava onnettomuus toi myös onnea, sillä Jyrki alkoi seurustella Annun kanssa päivä sen jälkeen, kun oli herännyt koomasta.

- Kun heräsin, kaipasin Annua ensimmäiseksi, vaikka aiemmin emme edes puhuneet seurustelusta. Kuulin myöhemmin, että Annu oli käynyt katsomassa minua Ruotsin sairaalassa.

Annu ja Jyrki avioituivat vuonna 2015 ja viime kesäkuussa syntyi Filip-poika. Perhe muutti Kempeleestä Tampereelle viime elokuussa. Annu toimii Pirkkalan Vocatumin tuntiohjaajana.

Onneksi oli vakuutus

Jyrkillä perheineen on LähiTapiolassa liikenne-, tapaturma-, koti- ja matkavakuutukset. Hän on tyytyväinen yhteispeliin, sillä hän on saanut vakuutuksistaan ansionmenetys- ja kertakorvaukset ongelmitta.

- Asioin saman korvauskäsittelijän kanssa. Heti alussa selvitin, että haluan toipua mahdollisimman hyvin.

Tällä hetkellä Jyrki tekee puolipäiväistä työpäivää.
Nyttemmin asiointi on lähinnä sitä, että lääkärit lähettävät LähiTapiolalle Jyrkin dokumentteja.

Jyrki huokaisee, että onneksi hän oli hoitanut vakuutusasiansa ajoissa kuntoon. Kuntoutuminen ei olisi edennyt näin hyvin, jos huoli toimeentulosta rassaisi mieltä.

Jyrki käy vakuutuksen korvaamassa neuropsykologisessa, 45 minuutin kuntoutusistunnossa joka viikko. Hän arvioi, että mielen purkaminen ammattilaisen kanssa on ehdottomasti hyväksi.

Tärkeä merkitys on myös läheisten tuella.

- Huomaan muiden ihmisten tärkeyden aina vain selvemmin. Yksin en saa isoja asioita aikaiseksi.

Jyrki Kolmonen kirjoittaa myös blogia toipumisestaan.

Teksti ja kuvat: Hannu Kaskinen