LähiTapiolan tutkimus: Joululahjoihin käytetään suomalaisten mielestä liikaa rahaa

13.12.2017 - Talous

Yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että lahjoihin riittäisi pienempikin summa. Kansa on väsynyt pakko-ostamiseen, LähiTapiolan ekonomisti arvioi.

Jouluaattoon on enää reilu viikko, ja lahjakauppa käy kuumana. Viimeisen kymmenen vuoden aikana joulukuun vähittäiskauppa on ollut 26 prosenttia suurempi kuin keskimäärin muina kuukausina. Joulun lisämenot ovat keskimäärin reilut 165 euroa kansalaista kohti.

LähiTapiolan teettämän selvityksen mukaan 55 prosenttia eli 2,2 miljoonaa suomalaisista sanoo joululahjoihin käytettävän liikaa rahaa. Vain prosentti suomalaisista on sitä mieltä, että joululahjoihin voisi käyttää enemmänkin rahaa. Mielipide jakaantuu tasaisesti ympäri Suomen. Erinomaisesti toimeentulevista kuitenkin 48 prosenttia sanoo lahjoihin käytettävän sopivasti rahaa.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro uskoo tietävänsä, mikä suomalaisia joululahjoissa turhauttaa.

- Joulu koetaan aivan tarpeettoman kaupallisena ja siitä on muodostunut häiritsevän iso ostokeskittymä. Tärkein syy siihen on varmaankin se, että kiireellinen pakko-ostaminen johtaa turhiin hankintoihin. Aina ei vain tonttupaja tuota sitä mitä pukin kirjeessä lukee. Tai tontut paketoivat samaan osoitteeseen viisi barbinukkea, vaikka monipuolisemmat leikit syntyisivät vähemmälläkin. Joulunaikaan katse ei myöskään kanna esimerkiksi kevään pyörätarpeisiin tai syksyn oppikirjoihin, Nummiaro kuvailee.

”Raha on käytännöllinen lahja”

Yli puolet suomalaisista pitää rahaa sopivana joululahjana. Erityisesti nuorempien mielestä raha on hyvä lahja – 76 prosenttia alle 25-vuotiaista on tätä mieltä. Osakkeet ja rahastot sopivat joka viidennen mielestä joululahjaksi.

- Raha koetaan joululahjana usein tylsäksi, liian helpoksi ja persoonattomaksi, mutta se on myös käytännöllinen, aina tarpeellinen ja käytettävissä tarkalleen tarpeisiin. Rahastosijoitus on oiva tapa tutustuttaa vaivihkaa säästämisen saloihin. Säästäminen ja oman talouden hallinta ovat jokaiselle tarpeellisia kansalaistaitoja, joiden siirtäminen seuraavalle sukupolvelle on joulun yhteydessä erinomainen idea, Nummiaro ehdottaa.

35 prosenttia suomalaisista puolestaan pitää hyväntekeväisyyteen toisen puolesta lahjoitettavaa rahasummaa sopivana joululahjana. Naisista (44 %) suurempi osa kuin miehistä (27 %) pitää hyväntekeväisyyslahjoitusta hyvänä lahjana.

Tulokset ilmenevät LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja kyselyyn vastasi 1026 15-74 -vuotiasta suomalaista.