Yli miljoona suomalaista laittaa veronpalautuksensa säästöön – lue ekonomistin vinkit

5.12.2017 - Talous

Veronpalautukset maksettiin tileille tiistaina. Suurin osa suomalaisista ei kikkaile veroprosenttinsa kanssa. Ekonomisti neuvoo maksamaan palautuksilla asuntolainaa pois.

20 prosenttia suomalaisista kertoo säätelevänsä veroprosenttiaan vuoden aikana saadakseen käyttövaraa loppuvuoden menoihin. Veronpalautukset maksettiin pankkitileille 5. joulukuuta. Verovuodelta 2016 veronpalautuksia saa 3,5 miljoona. Palautuksia maksetaan yhteensä 2,5 miljardia euroa.

Viidennes siis tavoittelee suurempaa palautuspottia, mutta suurin osa (75 prosenttia) ei näin kuitenkaan tee. Tulos ilmenee LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja kyselyyn vastasi 1026 15-74 -vuotiasta suomalaista.

- Ilahduttavan iso osa on asettanut veroprosentin alun perinkin turvaavasti ja yllättävän moni vielä hienosäätää ennakkoveroa vuoden aikana. Oman talouden suunnittelu kannattaa aina. Pienellä ennakoinnilla voi välttää pakkopullalta maistuvan säästökuurin mätkyjen maksamiseksi, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kommentoi tulosta.

Tutkimuksen mukaan keskimääräistä useampi työntekijä (35 %) ja alempi toimihenkilö (30 %) säätelee veroprosenttiaan saadakseen joulukuulle käyttörahaa. Nuoret säätävät veroprosenttiaan enemmän kuin vanhat; 35-44-vuotiaista suomalaisista 30 prosenttia kertoo tehneensä näin, kun eläkeikäisistä vain 9 prosenttia säätää veroprosenttiaan.

23 prosenttia kuluttaa palautukset heti

Suomalaiset ovat myös melko järkeviä palautusrahojen käyttäjiä. 30 prosenttia eli 1,1 miljoonaa palautuksia saavaa suomalaista kertoo säästävänsä tai sijoittavansa saamansa veronpalautukset, kun taas 23 prosenttia kuluttaa ne heti. Osa myös maksaa pois lainojaan, käyttää rahat matkusteluun tai joululahjoihin.

- Osalla on veronpalautuksille heti käyttöä. Isojen asuntolainojen rasittamien kotitalouksien kannattaa miettiä lainojen ylimääräisiä lyhennyksiä. Korkojen mahdollinen nousu lisää lainojen korkokuluja ja todennäköisesti myös ravistelee sijoitussalkkujen korkeiksi kohonneita arvostuksia. Muuten kannattaa pysyä oman talouden tarpeisiin rakennetussa sijoitussuunnitelmassa, Nummiaro kehottaa.

Keskimääräistä paremmin toimeen tulevat tahtovat useimmiten säästää tai sijoittaa veronpalautuksensa. Sen sijaan ne, joilla on taloudellisesti tiukkaa, käyttävät rahat useammin lainojen maksuun (31 %) tai kuluttavat ne heti (30 %).