Kodeissa on liian vähän palovaroittimia – toisin kuin ihmiset itse väittävät

30.11.2017 - Turvallisuus

Suomalaisissa kodeissa on liian vähän palovaroittimia, ja katossa olevat palovaroittimetkaan eivät välttämättä toimi. Palovaroitin on halpa henkivakuutus, sillä vuosittain suomalaisissa kodeissa syttyy vuosittain miltei 3000 tulipaloa.

Palovaroitin on sähkölaite, joka on syytä vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein. Se vaatii testaamisen ja paristonvaihdon säännöllisesti. Tavallisessa suomalaiskodissa olisi hyvä olla 3-4 palovaroitinta.

Asukas vastaa palovaroittimista, jos asunnossa on paristolla toimivat palovaroittimet. Jos rakennus on niin uusi, että vaaditaan sähköverkkoon kytketyt varoittimet, tilanne on hankalampi. Sähköverkkoon kytketyt varoittimet ovat kiinteitä sähköasennuksia.

Yhtiömuotoisessa asumisessa toimivuudesta vastaa tällöin taloyhtiö pariston testaamista lukuun ottamatta. Omakotitaloissa omistaja kantaa vastuun, vaikka ei saa itse tehdä varoittimille sellaisia toimenpiteitä, joihin tekemiseen vaaditaan sähköurakoitsija.

Vain 38 prosentissa paloasunnoista ollut varoitin

Kyselytutkimusten mukaan jopa yli 95 prosenttia suomalaisista väittää, että kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia. Pelastustoimen tulipalotilastot väittävät toista. Vain 38 prosentissa niistä asunnoista, joihin on jouduttu sammutustehtäviin, on ollut toimiva palovaroitin. Kodeissa on toimivia palovaroittimia liian vähän. Tilanteeseen on muutama selkeä syy.

- On mahdollista, että palovaroittimia ei ole lainkaan. Palovaroittimista saattaa paristo olla tyhjentynyt tai itse palovaroitin saattaa olla niin vanha, että se ei enää toimi. Palovaroittimien pitäisi uusia kerran 5–10 vuodessa. Tekniikka vanhenee ja varoittimeen kertyy pölyä ja rasvaa, jotka estävät sen toiminnan, vaikka paristo olisikin kunnossa, kertoo ylitarkastaja Karoliina Meurman Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta, Tukesista.

Palovaroitin on halpa henkivakuutus

Palovaroittimen tarkoitus on havahduttaa asukkaat ajoissa pelastautumaan ja ehkä jopa sammuttamaan palonalku. Tämän tästä saa uutisista lukea, että palovaroitin on herättänyt nukkuvan perheen, joka on pelastautunut. Toimivat palovaroittimet siis pelastavat ihmishenkiä.

- Palovaroitin on halpa henkivakuutus, sillä vuosittain suomalaisissa kodeissa syttyy vuosittain miltei 3000 tulipaloa. Toimiva palovaroitin ja päivitetyt alkusammutustaidot ovat tehokkaita ja erittäin tärkeitä keinoja parantaa jokaisen suomalaisen kodin paloturvallisuutta. Pohjoismainen Paloturvallisuuspäivä on hyvä muistisääntö tarkistaa omien ja erityisesti myös ikääntyneiden läheisten palovaroittimien toimivuus, muistuttaa LähiTapiolan riskienhallintapäällikkö Sami Sallinen.

Palovaroittimet ovat yksi meneillään olevan Paloturvallisuusviikon keskeisistä aiheista. Pohjoismaista Palovaroitinpäivää vietetään 1.12. LähiTapiola toimi viime viikon lauantaina järjestettyjen Päivä Paloasemalla -tapahtumien yritysyhteistyökumppanina.