Nyt alkoi vuoden stressaavin aika – 1,2 miljoonaa suomalaista stressaa joulun alla

16.11.2018 - Terveys

LähiTapiola LokalTapiola

Tuntuuko siltä, että työ- joulu- tai harrastusstressi painaa juuri nyt erityisesti päälle? Et ole yksin, sillä moni suomalainen kokee eniten stressiä nimenomaan marras-joulukuussa.

Vuoden stressaavin aika alkoi LähiTapiolan tilaaman tutkimuksen mukaan 1. marraskuuta. Suomalaisten kokema stressi pahenee entisestään vuoden loppua kohden, sillä huippu saavutetaan joulukuussa.

Jopa 14 prosenttia stressiä kokevista suomalaisista kertoo kokevansa rasitusta marraskuussa. Joulukuussa vastaava luku kohoaa 22 prosenttiin. Ero alkusyksyyn on merkittävä, sillä vain 7 prosenttia kokee syys-lokakuun kuormittavana. Stressin määrä myös tasaantuu uuteen vuoteen siirryttäessä, sillä tammikuu stressaa vain 9 prosenttia suomalaisista.

- Henkistä stressiä aiheuttavat muun muassa alituinen kiire, työn hallinnan puute ja kohtuuttomat vaatimukset, jotka tyypillisesti korostuvat ennen suuria lomapyhiä. Valoisuuden puute vaikuttaa negatiivisesti koko elimistön toimintaan ja on omiaan provosoimaan myös henkisen stressin oireita, lääketieteen tohtori ja LähiTapiola-ryhmän terveysliiketoiminnan johtaja Jani Tikkanen luettelee.

Tikkasen mukaan erityisesti vaativa tai kiireinen elämänvaihe voi nostaa pintaan stressin.

- Kiire ja kova vaatimustaso ovat tyypillisiä elämän ruuhkavuosina, jonka vuoksi myös stressireaktiota näyttäytyy monesti nuorilla lapsiperheillä.

Ihmissuhteet vähentävät stressiä

Tulos on osa LähiTapiolan tilaamaa Arjen katsaus -tutkimusta, jonka yhtenä osiona paneuduttiin suomalaisten stressaamiseen.

Tutkimuksessa kysyttiin suomalaisilta, mihin aikaan vuodesta he ovat stressaantuneita. Selvästi kaikkein vähiten koetaan arjen paineita kesäkuukausina; kyseiseen vuodenaikaan vain kolme prosenttia stressaajista kokee eniten stressiä. Kaikkiaan kesäkuukausina ylipäätään stressaa 13-17 prosenttia suomalaisista.

- Stressin hoitoon yksi parhaista keinoista on sosiaalisuus, toisin sanoen asioista avoimesti keskusteleminen ja mahdollisimman aktiiviset ihmissuhteet. Ylipäätänsä hyvinvoinnin peruspilareista huolehtiminen eli riittävästi nukkuminen, säännöllisesti liikkuminen ja mahdollisimman monipuolisesti ja terveellisesti syöminen ennaltaehkäisevät stressireaktioita ja lieventävät niiden voimakkuutta, Tikkanen ohjeistaa.

Nuoret stressaavat vanhempia enemmän

Iso osa ei kuitenkaan koe stressiä lainkaan; 32 prosenttia eli 1,3 miljoonaa suomalaista on vastannut, ettei ole koskaan kovin stressaantunut. Pahimpina stressikuukausina eli marras-joulukuussa kuitenkin jopa 1,2 miljoonaa suomalaista kokee jonkinlaista ahdistusta arjesta.

Kesäkuukausina eli loma-aikaan stressi laskee, mutta muuten Suomessa stressataan melko tasaisesti. Miehet stressaavat vähemmän kuin naiset ja vanhat vähemmän kuin nuoret. Alle 25-vuotiaat ovat kaikkein stressaantunein ikäryhmä.

Myös asuinpaikka ja taloudellinen asema vaikuttavat kuormittavuuteen. Pääkaupunkiseutulaisten ja maaseudun asukkaiden stressikäyrissä on 10 prosenttiyksikön ero. Taloudellisesti hyvin toimeentulevat tuntevat selvästi vähemmän stressiä kuin ne, jotka kokevat jatkuvaa huolta raha-asioistaan.

Elämänturvayhtiönä turvaamme asiakkaidemme elämää ja menestystä, joten tarkoituksemme, vastuumme ja intressimme on pitää asiakkaamme hyvinvoivana. Tätä tukee LähiTapiolan kehittämä Älyhenkivakuutus, joka yhdistää taloudellisen turvan ja hyvinvointipalvelut. Vuodesta 2015 markkinoilla ollut Älyhenkivakuutus on nyt syksyn aikana kehittynyt yhä aktivoivampaan ja personoidumpaan suuntaan. Älyhenkivakuutuksen palvelut saa käyttöönsä mobiilisovelluksen kautta, jossa asiakkaalle on tarjolla luotettavien kumppanien tuottamia palveluja ja sisältöjä.

- Älyhenkivakuutuksen kautta asiakkaalle tarjotaan kokonaisvaltaisesti tukea hyvinvoinnin eri osa-alueille. Asiakas itse päättää millaisen muutoksen hän haluaa tehdä. Uutena osiona olemme tuoneet hyväntekeväisyyshaasteet, joissa omalla aktiivisuudella pystyy vaikuttamaan hyväntekeväisyyslahjoituksiin, kertoo LähiTapiolan asiantuntija Heli Neuvonen.

LähiTapiolan käyttäjäkyselyn (05/2018) mukaan 73 % asiakkaista sanoo Älyhenkivakuutuksen auttaneen tekemään elämäntapamuutoksia. Asiakkaista 69 prosenttia asiakkaista kertoo positiivisen muutoksen jääneen pysyväksi.

Tutkimukseen vastasi 1026 ihmistä 29.9.–5.10.2017 välisenä aikana. Vastaajat edustavat maamme 15-74 -vuotiasta väestöä. Kyseessä on Kantar TNS:n toteuttama tutkimus.

Tärkeimpien vuoksi saattaa unohtua yksi: Sinä itse.

Onko joku riippuvainen toimeentulostasi? Oletko koskaan ajatellut, miten läheisesi selviäisivät taloudellisesti, jos sinulle tapahtuisi jotain?

Lue lisää