Vuoden stressaavin aika on nyt – 1,2 miljoonaa suomalaista kokee stressiä marras-joulukuussa

8.11.2017 - Terveys

Stressaatko? Niin moni muukin juuri nyt, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat kaikkein eniten stressiä marras-joulukuussa. Syy tähän on melko selvä.

Vuoden stressaavin aika alkoi LähiTapiolan tilaaman tutkimuksen mukaan 1. marraskuuta. Suomalaisten kokema stressi pahenee entisestään vuoden loppua kohden, sillä huippu saavutetaan joulukuussa.

14 prosenttia stressiä kokevista suomalaisista kertoo kokevansa rasitusta marraskuussa ja joulukuussa vastaava luku kohoaa 22 prosenttiin. Ero alkusyksyyn on merkittävä, sillä vain 7 prosenttia kokee syys-lokakuun kuormittavana. Stressin määrä myös tasaantuu uuteen vuoteen siirryttäessä, sillä tammikuu stressaa vain 9 prosenttia suomalaisista.

- Henkistä stressiä aiheuttavat muun muassa alituinen kiire, työn hallinnan puute ja kohtuuttomat vaatimukset, jotka tyypillisesti korostuvat ennen suuria lomapyhiä. Valoisuuden puute vaikuttaa negatiivisesti koko elimistön toimintaan ja on omiaan provosoimaan myös henkisen stressin oireita, lääketieteen tohtori ja LähiTapiola-ryhmän terveysliiketoiminnan johtaja Jani Tikkanen luettelee.

Tikkasen mukaan erityisesti vaativa tai kiireinen elämänvaihe voi nostaa pintaan stressin.

- Kiire ja kova vaatimustaso ovat tyypillisiä elämän ruuhkavuosina, jonka vuoksi myös stressireaktiota näyttäytyy monesti nuorilla lapsiperheillä.

Ihmissuhteet vähentävät stressiä

Tulos on osa LähiTapiolan tilaamaa Arjen katsaus -tutkimusta, jonka yhtenä osiona paneuduttiin suomalaisten stressaamiseen. Tutkimukseen vastasi 1026 ihmistä 29.9.–5.10.2017 välisenä aikana ja vastaajat edustavat maamme 15-74 -vuotiasta väestöä. Kyseessä on Kantar TNS:n toteuttama tutkimus.

Tutkimuksessa kysyttiin suomalaisilta, mihin aikaan vuodesta he ovat stressaantuneita. Selvästi kaikkein vähiten koetaan arjen paineita kesäkuukausina; kyseiseen vuodenaikaan vain kolme prosenttia stressaajista kokee eniten stressiä. Kaikkiaan kesäkuukausina ylipäätään stressaa 13-17 prosenttia suomalaisista.

- Stressin hoitoon yksi parhaista keinoista on sosiaalisuus, toisin sanoen asioista avoimesti keskusteleminen ja mahdollisimman aktiiviset ihmissuhteet. Ylipäätänsä hyvinvoinnin peruspilareista huolehtiminen eli riittävästi nukkuminen, säännöllisesti liikkuminen ja mahdollisimman monipuolisesti ja terveellisesti syöminen ennaltaehkäisevät stressireaktioita ja lieventävät niiden voimakkuutta, Jani Tikkanen antaa ohjeita stressin vähentämiseen.

Nuoret stressaavat vanhempia enemmän

Iso osa ei kuitenkaan koe stressiä lainkaan; 32 prosenttia eli 1,3 miljoonaa suomalaista on vastannut, ettei ole koskaan kovin stressaantunut. Pahimpina stressikuukausina eli marras-joulukuussa kuitenkin jopa 1,2 miljoonaa suomalaista kokee jonkinlaista ahdistusta arjesta.

Kesäkuukausina eli loma-aikaan stressi laskee, mutta muuten Suomessa stressataan melko tasaisesti. Miehet stressaavat vähemmän kuin naiset ja vanhat vähemmän kuin nuoret. Alle 25-vuotiaat ovat kaikkein stressaantunein ikäryhmä.

Myös asuinpaikka ja taloudellinen asema vaikuttavat kuormittavuuteen. Pääkaupunkiseutulaisten ja maaseudun asukkaiden stressikäyrissä on 10 prosenttiyksikön ero. Taloudellisesti hyvin toimeentulevat tuntevat selvästi vähemmän stressiä kuin ne, jotka kokevat jatkuvaa huolta raha-asioistaan.

LähiTapiola on osaltaan mukana suomalaisten hyvinvoinnin parantamisessa. Vastatakseen suomalaisten kasvavaan kiinnostukseen vastuunkantoon omasta hyvinvoinnistaan LähiTapiola on kehittänyt henkivakuutuksestaan uudenlaisen Älyhenkivakuutuksen. Älyhenkivakuutuksen ottaessaan asiakas saa halutessaan käyttöönsä seurantatyökaluja ja valmennusohjelmia positiivisten elämäntapamuutosten tueksi.

- Älyhenkivakuutuksen kautta asiakkaan käytössä on Duodecimin valmennusohjelmia stressinhallintaan, parisuhteeseen ja laajemmin henkiseen hyvinvointiin. Sen lisäksi uutena palveluna asiakkaillemme tarjoamme Cuckoo Workoutin taukoliikunta- ja mindfulness-harjoitteita, kertoo LähiTapiolan yhteysjohtaja Sonja Lehtonen.

LähiTapiolan käyttäjäkyselyn (03/2017) mukaan 58 % asiakkaista sanoo Älyhenkivakuutuksen auttaneen tekemään elämäntapamuutoksia. Asiakkaista 75 prosenttia asiakkaista kertoo positiivisen muutoksen jääneen pysyväksi.

Tutustu meihin

LähiTapiolan uutishuone

Uutishuoneesta löydät tuoreimmat ja kiinnostavimmat uutiset terveydestä, taloudesta ja turvallisuudesta sekä blogit ajankohtaisista aiheista.