Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola hankki vuosisatoja vanhan arvokkaan italialaisen viulun – nyt sitä soittaa suomalainen huippuviulisti

20.10.2017 - Uutinen

Radion sinfoniaorkesterin 2. konserttimestari Emma Vähälä soittaa tästä lähtien LähiTapiolan omistamalla, 1700-luvulla Italiassa valmistetulla viululla. Hankinta on osa yhtiön kulttuuritarjonnan tukemistyötä.

1700-luvun arvostetuimpiin viulun rakentajiin kuuluneen Giovanni Battista Guadagninin valmistama soitin soi nyt, lähes 300 vuotta myöhemmin suomalaisen huippuviulistin käsissä. Yksi LähiTapiola-ryhmän tavoitteista on tukea kulttuuria sen eri muodoissa ja mahdollistaa ihmisille mahdollisimman laajasti kulttuuritarjontaa.

Siksi LähiTapiola on nyt hankkinut Guadagninin vuosina 1746-47 Italiassa valmistaman viulun kokoelmaansa. Radion sinfoniaorkesterin toisena konserttimestarina toimiva Emma Vähälä vastaanotti LähiTapiolalta käyttöönsä keskiviikkona 18. lokakuuta Helsingin Musiikkitalossa järjestetyssä konsertissa ja sen yhteydessä olleessa luovutustilaisuudessa. LähiTapiola hankki viulun omistukseensa kesäkuussa 2017.

- LähiTapiola on strategiassaan keskittynyt ihmisten elämänturvaan sen kaikissa eri muodoissa. Me asiakkaidemme omistamana yhtiönä teemme joka päivä työtä asiakkaidemme taloudellisen mutta myös henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin eteen ja sen turvaamiseksi, LähiTapiolan Keskinäisen Henkivakuutusyhtiön toimitusjohtaja Minna Kohmo kuvailee.

- Tästä syystä katsomme, että jokaisen olisi tärkeää edistää omaa hyvinvointiaan monipuolisesti niin fyysisesti kuin henkisestikin tärkeiden asioiden parissa. Kulttuuri eri muodoissaan edistää ihmisten hyvinvointia ja tästä syystä jokaisella tulisi olla mahdollisuus nauttia kulttuuritarjonnasta mahdollisimman laajasti. LähiTapiola Henkiyhtiö on erityisen ylpeä päästessään tukemaan Radion sinfoniaorkesterin toimintaa huippulaadukkaiden soitinten omistajan ominaisuudessa. LähiTapiola toivoo, että viulu ilahduttaa soinnillaan monia klassisen musiikin ystäviä taidokkaan 2. konserttimestarin Emma Vähälän käsissä.

Viimeisen suuren viuluntekijän käsialaa

Kyseinen viulu valikoitui usean eri soitinvaihtoehdon joukosta erityisesti kauniin sointiäänensä perusteella. Giovanni Battista Guadagnini oli yksi aikansa arvostetuimmista viulun rakentajista – lähes Antonio Stradivarin tasoinen. Guadagninia kutsutaan usein viimeiseksi suureksi viuluntekijäksi.

LähiTapiolan hankkima viulu on myös restauroitu perusteellisesti. Viulu restauroitiin vuosina 2015-2016 Euroopan arvostetuimpiin kuuluvassa restaurointiateljeessa Hieronymus Köstlerissä Stuttgartissa. Nyt sen kaunista sointia pääsee kuulemaan Radion sinfoniaorkesterin konserteissa ympäri Suomen.

Radion sinfoniaorkesteri (RSO) on Yleisradion vuonna 1927 perustettu sinfoniaorkesteri, jonka tehtävänä on tuottaa ja edistää suomalaista musiikkikulttuuria. Orkesterin ylikapellimestarina
on vuodesta 2013 toiminut Hannu Lintu. Orkesteri paitsi kiertää esiintymässä eri puolilla maata, myös levyttää musiikkiaan. Kaikki RSO:n konsertit ovat kuultavissa Yle Radio 1 -kanavalla.

Helsinkiläinen Emma Vähälä on palkittu ja arvostettu viulisti, joka aloitti soitto-opintonsa viisivuotiaana. Vähälä on opiskellut Kuhmon viulukoulussa sekä Sibelius-Akatemiassa, josta valmistui maisteriksi vuonna 2003. Vähälä on soittanut Radion sinfoniaorkesterissa vuodesta 2000 saakka ja on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona sekä tärkeimmillä suomalaisilla musiikkijuhlilla ja myös muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Japanissa.

RSO:n tietojen lähde: Radion sinfoniaorkesterin verkkosivut

Emma Vähälän kuva: Jussi Nahkuri