Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola tutki: Säästökohteiden turvallisuus on tuottoakin tärkeämpää suomalaisille

4.5.2017 - Talous

Suomalaiset ovat säästäjinä ja sijoittajina turvallisuushakuisia. Sijoitusten tuottoakin tärkeämpää on riskien minimointi ja säästämisen stressittömyys, selviää LähiTapiolan tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan naisten ja miesten sijoituskäyttäytymisessä on eroja esimerkiksi pitkäjänteisyydessä.

-Tutkimuksen tulos suomalaisten varovaisuudesta säästäjinä ja sijoittajina ei yllättänyt meitä. Se voi kuitenkin pitkässä juoksussa hidastaa suomalaisten vaurastumista. Säästöjen ja sijoitusten hajauttaminen erilaisiin sijoituskohteisiin parantaisi sijoitusten tuottoja. Myös riskillisemmät sijoituskohteet kuten osake-, kiinteistö- ja pääomasijoitukset voisivat olla osana tehokkaasti hajautettua sijoitussalkkua, sanoo toimitusjohtaja Tom Liljeström LähiTapiola Varainhoidosta.

Kolmannes kyselyyn vastanneista suomalaisista sanoi, että jos saisi pankkitiliä parempaa tuottoa kohtuullisella riskillä, he aloittaisivat säästämisen ja sijoittamisen tai säästäisivät ja sijoittaisivat lisää. Vastaajia huolestutti erityisesti omien säästöjen arvon lasku sijoituksissa.

-LähiTapiolan markkinoille maaliskuussa tuoma uusi varainhoitotuote on vastaus suomalaisten toiveeseen saada sijoituskohteesta tiliä parempaa tuottoa kohtuullisella riskillä. Tuotteeseen kuuluu vuosittain vahvistettava kiinteä korko osalle sijoitusta, joka parantaa tuoton ja riskin suhdetta. Lisäksi monipuolinen hajauttaminen erilaisiin sijoituskohteisiin, myös sellaisiin, joista kaikki eivät ole aiemmin olleet yksityissijoittajien saatavilla, ja kohtuulliset kulut mahdollistavat hyvän tuoton, Liljeström sanoo.

Turvallisuus, stressittömyys ja tunne oikeista ratkaisuista suomalaisille tärkeitä


Toiveet turvallisuudesta, stressittömyydestä ja tunteesta, että on tehnyt oikeita sijoitusratkaisuja, kuvaavat parhaiten suomalaisia säästäjinä ja sijoittajina. Vastaajista neljä viidestä haluaa, että heidän rahansa ovat aina turvassa, vaikka pörssikurssit laskisivat. Samoin neljä viidestä vastaajasta piti sitä tärkeänä, ettei heidän tarvitsisi lainkaan stressata säästöjensä tai sijoitustensa puolesta.

Suomalaisten tutuin ja käytetyin säästämis- tai sijoittamismuoto on edelleen säästötili. Säästötilille on sijoittanut liki puolet suomalaisista. Lähes puolella suomalaisista on myös muita sijoituskohteita, joista yleisimpiä ovat osakkeet, sijoitusrahastot ja vakuutussäästäminen.

Miehet hakevat sijoittamisesta jännitystä


Naisille varmuus, stressittömyys, helppous ja tunne oikeista sijoitusratkaisuista olivat tärkeämpiä kuin miehille. Miehet olivat selvästi kiinnostuneempia hakemaan tuottoa riskillä ja siitä, että sijoitusten seuraaminen toisi arkeen pientä jännitystä.

- Tulos vahvistaa aiempaa käsitystä siitä, että naiset ovat miehiä pitkäjänteisempiä sijoitusvalinnoissaan ja pysyvät sijoitussuunnitelmassaan miehiä paremmin. Miehet puolestaan uskovat olevansa keskivertoa parempia kaupankävijöitä ja tämän vuoksi menevät mukaan vielä nousussa oleviin, jo kalliin puoleisiin kohteisiin, ja toisaalta myyvät jo laskussa olevia kohteita. Joskus tunne sokaisee sen, että tylsyys voi sijoittamisessa olla tuottoisampaa, Liljeström sanoo.

Naisilla aloittamisen yksinkertaisuus ja luotettavan palveluntarjoajan löytyminen nostaisivat miehiä enemmän säästämis- ja sijoittamisintoa. Nuoret ja keski-ikäiset sanoivat, että sijoittamisen ja säästämisen palvelujen kohtuullinen hinnoittelu on kahden tärkeimmän tekijän joukossa, kun arvioidaan sitä, mitkä tekijät lisäisivät luottamusta sijoituspalvelujen tarjoajaa kohtaan. Vanhemmat ikäluokat arvioivat puolestaan, että luottamusta herättäisi hieman enemmän kiinteän koron tarjoaminen osalle sijoitusta.


LähiTapiolan teettämään tutkimukseen vastasi 1509 suomalaista 10.3.-16.3.2017. Tutkimuksen toteutti YouGov Finland ja vastaukset kerättiin sähköisenä kyselynä YouGovin kuluttajapaneelissa. Otos edustaa Manner-Suomen väestöä iän (18+ v.), sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

Lisätiedot

Tom Liljeström, toimitusjohtaja, LähiTapiola Varainhoito Oy, tom.liljestrom(at)lahitapiola.fi
Kyösti Knuuttila, viestintäpäällikkö, LähiTapiola, 050 5999 720, kyosti.knuuttila(at)lahitapiola.fi

Tutkimustulokset, pdf