Talvikuukausina tuhansia liukastumisia – lemmikki usein mukana vahingoissa

5.1.2017 - Turvallisuus

Talvikuukausina sattuvat maksettujen korvausten perusteella vakavimmat vapaa-ajan tapaturmat. Vapaa-ajan tapaturma-alttein päivä on lauantai, jolloin liikutaan ja harrastetaan paljon. Vammojen vakavuudesta ja hoidon tarpeesta riippuen yhden liukastumistapaturman hinta voi nousta useisiin tuhansiin euroihin. LähiTapiolan vahinkotilastojen perusteella talviliukastumisissa on usein mukana lemmikki.

Etenkin talvella koiran kanssa ulkoillessa sattuu liukastumisia. Ulos on mentävä esimerkiksi aikaisin aamulla, jolloin pihat ja tiet ovat liukkaita mahdollisten yöpakkasten jälkeen tai kun teitä ei ole ehditty aurata ja hiekoittaa.

–Usein liukastumiset sattuvat tutussa ympäristössä ja arkisissa tilanteissa. Osassa vahingoista lemmikki on vetäissyt ulkoiluttajaa tai on sotkeuduttu talutushihnaan. Sinänsä harmiton tilanne voi johtaa ikävään loukkaantumiseen. Helpoin keino varautua liukkaisiin on käyttää ulkoilutuksessakin nastoilla varustettuja kenkiä, näitä suosittelemme, sanoo projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Vammat ovat tyypillisesti luun murtumia tai venähdyksiä useimmiten käsissä, kyljissä tai nilkoissa. Pahimmillaan liukastuminen voi aiheuttaa kallovamman ja jopa menehtymisen. Vammojen vakavuudesta ja hoidon tarpeesta riippuen yhden liukastumistapaturman hinta voi nousta useisiin tuhansiin euroihin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan valtakunnan tasolla kaatumiset aiheuttavat Suomessa vuosittain satojen miljoonien eurojen sairaanhoitokustannukset.

LähiTapiola selvitti tapaturmatiheyttä vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen vahinkotilastoista vuosilta 2012–2014. Jaksolle osui lähes 62 000 tapaturmaa.

–Vahinkotilastoissamme tapaturmien huippu osuu maaliskuuhun, jolloin tapaturmia on sattunut noin 2000 kappaletta vuosittain. Kevättalvella lämpötilojen vaihtelusta johtuva liukkaus on tyypillistä. Toisaalta maaliskuulle osuu hiihtolomakausi, jolloin esimerkiksi laskettelurinteissä sattuu tapaturmia. Liukastumisia sattuu vuosittain paljon myös vuodenvaihteessa, kun talvikelit alkavat, Määttänen sanoo.

Tavoitteena vahinkojen ennakointi

Nastakenkien suosittelun ohella LähiTapiola on kokeillut muun muassa liukkaudesta varoittavien tekstiviestien lähettämistä asiakkailleen, jotta liukastumisten ja loukkaantumisista aiheutuvien haittojen määrää hoitokustannuksina, menetettyinä työpäivinä ja korvauksina voitaisiin vähentää.

Tapaturmat ja ajankohtaiset ilmiöt, kuten talvisesongin lasketteluturmat tai muut loukkaantumiset, näkyvät myös LähiTapiolan korvauspalvelua täydentävässä TerveysHelppi-puhelinpalvelussa, jossa terveydenhuollon ammattilaiset varaavat tarvittaessa lääkäriajan ja korvausasian saa heti vireille. TerveysHelpin palvelun tuottaa Dextra.

–TerveysHelpin kaltaiset terveys- ja hyvinvointipalvelut ovat turvaa, jota tarjoamme asiakkaillemme vuoden jokaisena päivänä. Toisaalta haluamme ottaa oppia vahinkotilastoistamme ja selvittää, mitä asiakkallemme tapahtuu ja miten vahinkoja voi ehkäistä. Vahinkojen ennakointi on erittäin tärkeää ennen muuta asiakkaidemme mutta myös LähiTapiolan kannalta. Pitkällä tähtäimellä vahingottomuus kääntyy yhteiseksi eduksi, jos vähentyvien vahinkojen ansiosta voimme alentaa esimerkiksi vakuutusmaksuja ja ohjata varoja uusien elämänturvapalvelujen kehittämiseen, Antti Määttänen sanoo.

Lisätiedot:
Antti Määttänen
projektijohtaja, turvallisuus, LähiTapiola-ryhmä
0400 568 588

TerveysHelppi:
Raija Nikander
palvelujohtaja, LähiTapiola, korvauspalvelut
050 4108 822

TerveysHelppi-puhelinpalvelu
palvelee joka päivä klo 7-23 numerossa
0206 1000

Pysy pystyssä!
LähiTapiola on mukana liukastumisten ja tapaturmien ehkäisyyn tähtäävässä Pysy pystyssä -kampanjassa. Lisätietoja ja uutisia kampanjasta: www.pysypystyssa.fi