Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola sijoittaa tuulivoimaan – ryhmän yhtiöt hankkivat vähemmistöosuuden energiayhtiö Pohjan Voimasta

1.11.2021 - Talous

LähiTapiola sijoittaa tuuli- ja aurinkoenergiahankkeita kehittävään Pohjan Voimaan. Yhtiön hankkeista pisimmällä ovat Alajärven, Honkajoen ja Kajaanin tuulivoimaprojektit.

LähiTapiola Henkiyhtiö ja LähiTapiola Vahinkoyhtiö ovat allekirjoittaneet sopimuksen osakesijoituksesta ja pääomalainasta energiayhtiö Pohjan Voima Oy:hyn. Kaupan seurauksena LähiTapiola Henkiyhtiön ja LähiTapiola Vahinkoyhtiön yhteenlaskettu omistusosuus Pohjan Voimasta on noin kymmenen prosenttia.

-Maalle rakennettava tuulivoima on edullisin sähkön tuotantomuoto, ja sähkön kysyntä kasvaa voimakkaasti, kun lämmöntuotannossa ja teollisuudessa vähennetään polttamisen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Kustannustehokas, omavarainen ja vähäpäästöinen sähköntuotanto tukee Suomen kilpailukykyä, sijoitusjohtaja Juha Malm LähiTapiola Vahinkoyhtiöstä sanoo.

-Uskomme Pohjan Voiman tiimiin ja kykyyn sijoittaa tuulivoimalat suomalaiseen maisemaan paikallisia ihmisiä kuunnellen ja luontoa kunnioittaen, Juha Malm jatkaa.

Vuonna 2020 toimintansa aloittanut Pohjan Voima kehittää tuulivoimahankkeita Suomessa. Yhtiö on aloittanut tuulivoimapuistojen hankesuunnittelun Alajärvellä, Honkajoella ja Kajaanissa. Lisäksi yhtiöllä on esiselvittelyvaiheessa useita muitakin aurinko- ja tuulivoimahankkeita.

Pohjan Voiman tehtävänä on rakentaa kotimaista, kohtuuhintaista ja uusiutuvaa energiantuotantoa. Toiminnan painopiste on uusien tuulivoima- ja teollisen mittakaavan aurinkosähköhankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Pohjan Voiman toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto sanoo, että LähiTapiolan sijoitus vahvistaa entisestään Pohjan Voiman kasvun edellytyksiä:

-Olemme iloisia, kun saamme omistajaksi ja rahoittajaksi LähiTapiolan, joka on yksi Suomen suurimmista institutionaalisista sijoittajista. LähiTapiola tunnetaan ja sitä arvostetaan siellä, missä mekin toimimme. Vahvan rahoittajan myötä Pohjan Voimalla on leveät hartiat hankkeiden edistämiseen periaatteidemme mukaisesti eli lähialueiden ihmisiä kuunnellen, pitkäjänteisesti ja vankalla ammattitaidolla.

Pohjan Voiman perustajaosakkaat Tomi Mäkipelto sekä Juho Rönni jatkavat yhtiössä enemmistöosakkaina kaupan jälkeen.