Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Anitan mökkimatkan katkaisi kymmenpiikkinen hirvi – ”mistä se hirvi voi ilmestyä niin nopeasti kohdalle?”

29.10.2021 - Turvallisuus

Hirven vahingoittama auto

Anitan kesäinen mökkimatka katkesi yllättäen hirvikolariin. Vakavammilta vammoilta vältyttiin, mutta mieleen jäi pelko silmänräpäyksessä tapahtuneesta törmäyksestä.

Olin heinäkuisena perjantai-ilta kahdeksan aikoihin ajamassa mökille. Autoja oli useampi menossa samaan suuntaan, mutta muutoin tie ei ollut vilkas. Ilman mitään varoitusta suuri hirvi paiskautui autoni vasemman kyljen kautta etuikkunaan niin, että hirven sarvi iskeytyi apukuskin puolelta lasista läpi. Hirvi raahautui vauhdilla pitkin auton kylkeä, rikkoen niin koko auton kyljen kuin kuskin ikkunankin. Loppujen lopuksi hirvi ajautui tien pientareelle, jossa se menehtyi, Anita kertoo muistojaan hirvikolarista.

Anita kertoo, että läheltä piti -tilanteita oli ollut aiemminkin pienten eläinten ja jopa hirvien kanssa. Aiemmista tilanteista oli kuitenkin selvitty säikähdyksellä. Oman työnsä kautta LähiTapiolan korvauskäsittelijänä hän on kuullut useita kertoja asiakkailta, miten nämä kertovat tilanteesta, johon ei mitenkään osannut varautua.

- Nyt kun se sattui omalle kohdalle, niin olihan se pelottavaa. Mistä se hirvi voi ilmestyä niin nopeasti kohdalle, kun oma vauhtini oli jotain seitsemän- ja kahdeksankympin välissä, jolloin tilanteeseen kaiken ymmärryksen mukaan pitäisi ehtiä reagoimaan, Anita ihmettelee.

- Onneksi pystyin pitämään kädet vakaasti auton ratissa, eikä auto lähtenyt heittelehtimään hirven aiheuttamasta painosta ja liikkeestä. Sain auton pidettyä omalla kaistallani koko ajan. Takana tulevat autoilijat ehtivät ajaa tien sivuun, eikä hirvi aiheuttanut muille vahinkoja.

Myöhemmin Anita kysyi myös perässä ajaneilta autoilijoilta, ehtivätkö he näkemään mitään. Tilanne tuli kuitenkin heillekin niin yllättäen, että kertoivat nähneensä hirven vain sekuntia ennen törmäystä.

- Itse en päässyt autosta ulos, koska ovi oli jumissa. Olen kiitollinen kaikille ihmisille, jotka saman tien tulivat avuksi, yhdellä oli puhelu auki hätäpalveluun, kun tuli luokseni, toinen otti tehtäväksi varoittaa muita tiellä liikkuvia.

Auto lunastukseen, mutta vakavammilta vammoilta vältyttiin

Ambulanssi tuli pian kolaripaikalle ja Anita siirrettiin ambulanssiin tutkittavaksi. Myös paikalliset metsästäjät ehtivät nopeasti paikalle hoitamaan hirven pois metsästä.

- Kun poikani ehti paikalle, hän soitti LähiTapiolan Hätäpalveluun ja he saivat hinausauton hakemaan lunastuskuntoon menneen autoni.

- Loppujen lopuksi kaikki sujui hyvin. Onneksi ei käynyt pahemmin. Kävin tutkimuksissa myös sairaalassa, mutta mitään isompia jälkiseuraamuksia ei onneksi jäänyt. Hammaslääkärikäynnillä, mustelmilla ja murtuneella poskipäällä selvittiin.

Anita muistuttaa meitä kaikkia tielläliikkujia, että koskaan ei voi olla liian varovainen liikenteessä etenkin hirvivaara-alueilla.


Lue lisää: Kuinka hirvivaaramerkki päätyy tienvarteen, mitä se tarkoittaa? Kysyimme tienpitäjältä