Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola Länsi-Suomen ensimmäinen puolivuotistulos toi ilmi sijoitusmarkkinoiden käännettä sekä yhdistymisen alueellisia hyötyjä

17.8.2021 - Uutinen

Vuodenvaihteessa aloittanut LähiTapiola Länsi-Suomi kasvatti maksutuloaan ja onnistui sijoitussuunnitelmassaan, mikä nosti yhtiön kokonaistuloksen LähiTapiola-ryhmän alueyhtiöiden parhaaksi. Koronapandemia näkyi matkavakuutusten määrän hienoisena laskuna, kun taas sairauskulu- ja henkivakuutusten kysyntään pandemialla ei näyttäisi olleen vaikutusta. LähiTapiola Länsi-Suomen tekemät lahjoitukset yhtiön toimialueen turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi tuottivat tulosta.

LähiTapiola Länsi-Suomen vahinkovakuutusten maksutulo kasvoi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna 1,6 % ja oli 42,1 milj. € (H1/2020: 41,5 milj. €). Yhtiön kokonaistulos 22,1 milj. € (-6,4 milj. €) oli LähiTapiola-ryhmän alueyhtiöiden paras.

- Laadimme vuodenvaihteessa toteuttamaamme yhdistymistä varten hyvän strategian ja sen säntillisen noudattamisen edut alkavat näkyä. Menestyksen jatkuminen edellyttää jatkuvaa parantamista ja meillä onkin käynnissä sekä toiminnallisia että järjestelmiin ja tuotteisiin liittyviä uudistuksia, toimitusjohtaja Pasi Aakula kertoo.

Myös yhtiön sijoitustoiminnan tuotto 5,6 % (-3,0 %) oli LähiTapiola-ryhmän alueyhtiöiden kärkeä.

- Markkinoiden suopea kehitys yhdistettynä onnistuneeseen sijoitussuunnitelmaamme on kirittänyt sijoitustuloksemme ja -varallisuutemme kasvua, toteaa talousjohtaja Jussi Seppälä.

LähiTapiolan asiakasomistajuuteen perustuvan yhtiömuodon vuoksi sen taloudellinen menestyminen näkyy edullisina hintoina. Lisäksi taloudellinen hyöty käytetään yhtiön palvelujen kehittämiseen sekä sen toimialueen asukkaiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Paikallisen yhtiön maksamat verot kohdistuvat myös pääosin sen toimialueen talouden hyödyksi. Tarkastelujakson aikana yhtiö maksoi myös asiakasetuja 5 milj. €, joka sisältää myös S-ryhmän kautta LähiTapiola Länsi-Suomen asiakkaille maksettavat S-bonukset.


Korona-aika tuonut matkavakuutuksiin pientä notkahdusta, sairauskulu- ja henkivakuutusten kysyntä pysynyt tasaisena

LähiTapiola Länsi-Suomen matkavakuutusten määrä on laskenut koronapandemian alusta (Q1/2020) hieman yli 5 %. Lasku on kuitenkin tasaantunut ja tarkastelujakson aikana se on jäänyt noin puoleen prosenttiin. Matkavakuutusta ei välttämättä kannata lopettaa, vaikka ulkomaan matkat olisivatkin peruuntuneet.

- Matkavakuutus korvaa yhtä lailla kotimaan matkoilla tapahtuneet vahingot, joten se on hyvä pitää voimassa lähimatkailua varten, korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki muistuttaa.

Koronapandemia ei juurikaan ole vaikuttanut sairauskulu- tai henkivakuutusten kysyntään, vaan niiden kasvu on ollut tasaisen maltillista koko pandemian ajan. Kevät 2021 ei tuonut muutosta tilanteeseen.

Kesän alla kasvanut autokauppa piristi ajoneuvovakuuttamista, rahoituksessa vastuullisuus on valttia

Autokauppa vilkastui kesän alla erityisesti käytettyjen autojen osalta, mikä piti ajoneuvovakuutusten kysynnän vilkkaana ja hienoisessa kasvussa viime vuoteen verrattuna. LähiTapiola Länsi-Suomi oli edelleen alueensa suurin liikennevakuuttaja säilyttäen 41 % markkinaosuutensa ennallaan. Vilkas autokauppa kasvatti myös LähiTapiola-ryhmän vuonna 2018 perustaman LähiTapiola Rahoituksen autorahoitusvolyymia, joka on jo Suomen kolmanneksi suurin.

- Uskon, että rahoitusyhtiömme strateginen päätös kompensoida kaikkien rahoittamiensa ja LähiTapiolassa vakuutettujen autojen päästöt ilman lisämaksua on ajan hermolla ja malliesimerkki siitä, miten vastuullisesta liiketoiminnasta tehdään kilpailuetu, Pasi Aakula arvioi.

Lahjoitukset edistivät länsisuomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia

LähiTapiola Länsi-Suomen Rauman Meripelastusyhdistykselle vuonna 2020 lahjoittama MeriHelppi-alus pelasti kevään aikana isommalta tai pienemmältä merihädältä yhteensä 20 alusta ja noin 50 merenkävijää. Lisäksi yhtiön Satakunnan pelastuslaitokselle viime vuonna lahjoittama drooni auttoi useassa alueella sattuneessa isossa palopelastustehtävässä, viimeisimpänä Harjavallassa sijaitsevan sulaton palon sammutuksessa.

Yhtiö osallistui myös yhdessä Rauman talousalueen muiden toimijoiden kanssa Turun yliopiston tekniikan professuurin mahdollistamiseen 50 000 euron panoksella.

Lisäksi yhtiön lahjoittama 50 000 euron kokonaispotti alueen lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen on mahdollistanut muun muassa Merikarviaan uuden leikkipuiston, Porin Tarmon voimistelujaostolle uudet turvalliset harjoittelutelineet ja lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Syöpyköille virkistys- ja tukitoimintaa sekä Juniorilukolle uusia varusteita.

- Lahjoitustoiminnalla edistämme toimialueemme turvallisuutta ja hyvinvointia mahdollisimman vaikuttavasti asiakkaidemme tahtoa noudattaen. Yhteistyö on tässäkin havaittu tehokkaaksi ja valmistelemmekin parhaillaan syksyn aikana toteutettavaa yhteiskunnallisesti merkittävää lahjoitusta yhdessä toisen paikallisesti vaikuttavan tahon kanssa, Pasi Aakula kertoo.

LähiTapiola Länsi-Suomen
avainluvut

1-6/21

1-6/20

1-12/20

Vakuutusmaksutulo, milj. eur.

42,1

41,5

74,3

Vakuutusmaksutulon kasvu, % 1,6 3,4 3,3

Yhdistetty kulusuhde ilman perustekorkokulua, %

83,7

92,9

98,3

Riskisuhde, % 53,3 60,0 65,2
Toimintakulusuhde, % 30,4 32,9 33,1

Sijoitustoiminnan nettotuotto käyvin arvoin, %

5,6

-3,0

4,5

Liiketulos, milj. eur.

9,1

2,4

3,5

Kokonaistulos, milj. eur.

22,1

-6,4

6,5

Vakavaraisuussuhde katsauskauden lopussa, %

222

n.a

235