Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LAPPI: Lapsen matka koulutielle – näillä keinoin voit opastaa lasta liikenteeseen

28.7.2021 - Turvallisuus

Koulujen alku siintää jo nurkan takana. Lapsen kanssa liikenteeseen opettelu tapahtuu pienestä pitäen, mutta ennen koulun alkuakin voi vielä tehdä monia asioita. Asiantuntijat kannustavat tutustumaan koulumatkaan ja varautumaan sen vaaranpaikkoihin. Koska ekaluokkalaisen havainnointikyky vasta kehittyy, ja ajatuskin saattaa seikkailla, aikuisen on tärkeää muistutella turvallisista tavoista.

Monessa kodissa on jo reppu hankittuna ja tulevalla koululaisella perhosia vatsassa. Kun lapsi aloittaa koulun, tapahtuu yhdessä rysäyksessä monta itsenäistymisen askelta. Yksi niistä on uudenlainen rooli liikenteessä. Koska koulun alkuun liittyy paljon jännittävää, kannattaa turvallista koulutiellä kulkemista harjoitella jo hyvissä ajoin ennalta.

- Jokaisen koulumatka on erilainen ja riippuu täysin siitä, missä päin Lappia tai kuntaa sattuu asumaan. Yhdessä kodissa harjoitellaan kouluun kävelyä tai pyöräilyä, toisessa autolla siirtymistä, kolmannessa linja-autolla liikkumista. Koulureitti on joka tapauksessa hyvä käydä yhdessä läpi etukäteen. Liikennetilanteethan ovat aina erilaisia, toteaa LähiTapiolan Lapin liiketoimintajohtaja Heli Kallio.

- Lyhin koulureitti ei aina ole se turvallisin ja reitti tulisikin valita niin, että siinä on mahdollisimman vähän tienylityksiä. Koulureitti kannattaa kulkea yhdessä lapsen kanssa useaan kertaan. Samalla voi opettaa lapselle, miten toimia turvallisesti eri tilanteissa. Aikuisen kanssa liikkuessaan lapsi usein jättää vastuun liikenteen seuraamisesta ja päätöksenteosta aikuiselle. Kannusta lasta tekemään havaintoja ja toimimaan mahdollisimman itsenäisesti, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska neuvoo.

Tien ylitykset vaaranpaikkoina

Tilastojen valossa alakoululaisille liikenteessä sattuvat henkilövahingot ovat vähentyneet viime vuosina, mutta jalan tai pyörällä liikkuessa tienylitykset ja risteykset ovat edelleen vaarallisia paikkoja. Niissä voi sattua vakavia törmäyksiä, joten tien ylittämistä on hyvä harjoitella.

-Tien ylitys on monelle koululaiselle usein se koulumatkan vaarallisin paikka. Se, onko suojatie se turvallinen paikka ylittää tie, riippuu meistä aikuisista. Tehokkaimmin taajamien turvallisuutta lisää ajonopeuden alentaminen. Se vähentää sekä onnettomuusriskiä itsessään, että vakavia henkilövahinkoja onnettomuuden sattuessa. Töyssyt ja muut hidasteet paimentavat kuljettajaa hölläämään kaasujalkaa, mutta suojatieviivojen tai -merkkien tulisi aina toimia herätteenä kuljettajalle, Niska muistuttaa.

Aikuisilla on viimekädessä vastuu liikenteen turvallisuudesta, sillä lapset saattavat toimia liikenteessä arvaamattomasti. Aikuiset ovat mitä suurimmissa määrin myös roolimalleja – tai huonoja esimerkkejä. Vanhempien kannattaakin käyttäytyä liikenteessä mahdollisimman esimerkillisesti ja huolehtia itsekin turvalaitteiden, kuten pyöräillessä kypärän ja syksyn pimeiden saavuttua heijastimien käytöstä.
- On vaikea perustella lapselle, miksi tämän tulisi toimia toisin, jos itse tuijottaa kävellessä kännykkää tai jättää laittamatta kypärän päähän pyöräillessä, Kallio sanoo.

Käytännön tekeminen kartuttaa taitoja

Lapsi muistaa toimintaohjeet parhaiten, kun ne yhdistyvät tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen. Hyvästä ennakkoharjoittelusta huolimatta on hyvä silloin tällöin varmistaa, että lapsella on ohjeet vielä mielessä. Liikenteeseen opetteluun on olemassa monenlaisia pelejä, leikkejä ja kirjoja, mutta liikkumista kannattaa harjoitella mahdollisimman paljon myös oikeassa ympäristössä.

- Etenkin pienten lasten voi olla vaikea ymmärtää liikennesymbolien merkitystä tai muistaa liikennetermejä. Koulua aloittavalle käsitteet alkavat jo tulla tutuiksi ja yksinkertaisia liikennesääntöjä on hyvä kerrata. Jos lapsi vaihtaa kulkutapaa kävelystä pyöräilyyn, voi turvallisin koulumatka kulkeakin eri reittiä. Olennaista on kulkea lapsen kanssa yhdessä koulumatka ja käydä läpi sen varrella vastaan tulevat liikennetilanteet, Niska kertaa.

Ensimmäisiin koulupäiviin ja koulumatkaan voi valmistautua hyvin käytännön tasolla.

- Seuraavan koulupäivän rakentaminen alkaa oikeastaan jo illalla. Kun tavarat pakataan yhdessä valmiiksi ja puhutaan aamutoimista, voidaan ainakin näiltä osin välttää ylimääräistä pahaa mieltä ja jännitystä. Kokemuksesta tiedän, että lapsi saattaa hyvin unohtaa kirjat tai ulkovaatteet, joita sitten kiireellä lähdetään hakemaan kesken koulumatkan. Rutiinit auttavat vähentämään jännitystä koulutiellä, Kallio vinkkaa.

Vinkkejä viimeisille viikoille ennen koulun alkua

  • Koulutie tutuksi. Jos ette ole vielä kulkeneet yhdessä koulumatkaa, käykää se läpi. Miettikää, mikä on varmasti turvallinen reitti. Paras reitti ei välttämättä ole se kaikkein lyhin, vaan saattaa kiertää esimerkiksi tien ylityksen alikulun kautta.
  • Pohtikaa vaaranpaikkoja. Onko koulureitillä sellaisia kohtia, joissa on huono näkyvyys? Mistä kuljetaankaan tien yli? Mitä tehtiinkään aina ennen tien ylittämistä? Vinkki harjoitteluun: ottakaa koulumatkan vaikeista paikoista kuvia ja kerratkaa liikennetilanteita niiden avulla kotona.
  • Kertausta, tarvittaessa neuvoja. Harva oppi jää päähän ensimmäisestä kerrasta. Lapsi saattaa myös toimia oikein yhden suojatien kohdalla mutta unohtaa opit seuraavassa risteyksessä. Seuraa lapsen itsenäisiä ratkaisuja ja muistuttele ja neuvo tarvittaessa.
  • Kaveriporukalle yhteiset säännöt? Jos tunnet muiden samaa koulureittiä kulkevien lasten vanhempia, voisiko näiden kanssa sopia koulutielle yhteisiä pelisääntöjä? Esimerkiksi juokseminen tien yli tai kännykän käyttö kävellessä voisi olla kiellettyä.
  • Sovi kännykän käytöstä. Moni lapsi saa ensimmäisen puhelimensa tai älykellonsa koulun alkaessa yhteydenpitoa varten. Jutelkaa kännykän käytöstä liikenteessä. Voitte esimerkiksi sopia, että kännykkä pidetään repussa aina kävellessä ja jos sitä tarvitsee käyttää, pysähdytään ensin. Laitteet vievät helposti lapsen huomion.
  • Lisää vinkkejä ja materiaalia lasten kanssa liikenteeseen opetteluun löytyy Liikenneturvan sivuilta.

Kun kouluarki pääsee käyntiin

  • Ruuhkaa koulun luona. Kun koulut ja päiväkodit alkavat, on niiden ympäristössä paljon liikennettä. Jos viet lasta autolla kouluun, pyri pysähtymään vähän loitommas, jotta koululainen itsekin voi vähän kävellä eikä muille jalan tai pyörällä kulkeville aiheudu vaaraa.
  • Kuulumisia koulumatkalta. Lapsen liikkumisesta koulumatkalla kannattaa jutella ja kysellä kokemuksista. Oliko joitain jännittäviä tilanteita tai jäikö jokin ihmetyttämään? Tämä korostuu, kun koululainen alkaa kulkea matkoja itse tai kavereiden kanssa.
  • Uudet opit vuodenajan vaihtuessa. Syksyn mittaan liikenneympäristö muuttuu sitä mukaa kun säät ja keli muuttuvat. Syysaamuina voi olla jo hyvin pimeää ja talven tullen liukasta. Jutelkaa, kuinka tämä vaikuttaa liikenteeseen ja sen riskeihin. Lumipenkka voi peittää näkyvyyttä, ja heijastin on hyvin tärkeä.