Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kainuu-Koillismaa: Vesivahinko voi keskeyttää vuokratulojen maksun - asuntosijoittajien avuksi vakuutus

15.7.2021 - Turvallisuus

Asuntosijoittamisen suosion kasvu näkyy myös vakuutusyhtiöissä. Yhä useampi vuokranantaja on kiinnostunut vakuutusturvasta vuokratulojen keskeytymisen, asunnon sisustuksille sattuvien vahinkojen ja riita-asioista aiheutuvien oikeudenkäyntikulujen varalle. Kesä on vuokra-asuntomarkkinoiden sesonkia, jolloin myös vuokranantajan kannattaa tarkistaa oma vakuutusturva.

- Asuntosijoittajilta saadun palautteen perusteella LähiTapiola on tuonut markkinoille vakuutuksen, joka korvaa vuokra-asunnon omistajalle esinevahinkojen lisäksi myös vuokratulon keskeytymisen ja riitatilanteissa oikeudenkäyntikuluja, kertoo LähiTapiola Kainuu-Koillismaan liiketoimintajohtaja Jenni Timonen.


Vuokranantajille merkittäviä riskejä ovat vahinkotilanteet, joiden vuoksi asunto on asuinkelvoton. Korjauskustannukset, vuokratulojen keskeytyminen ja mahdollinen riitatilanne asukkaan tai taloyhtiön kanssa voivat aiheuttaa useiden tuhansien eurojen yllättävän kuluerän.


– Viallisten kodinkoneiden tai suihkun lattiakaivon päälle sammumisesta aiheutuneet vesivahingot ovat esimerkkejä tilanteista, joista voi aiheutua vuokranantajalle merkittäviä taloudellisia kustannuksia, kertoo Timonen.


– Huoneistoturvavakuutus tarjoaa asuntosijoittajille työkalun vuokratulojen keskeytymisen varalle ja muihin asunnon omistamiseen liittyvien riskien hallintaan. Tämä on erityisen tärkeää velkavipua hyödyntäville asuntosijoittajille, joiden budjetti on mitoitettu säännöllisten vuokratulojen varalle, Timonen jatkaa.


Kotivakuutuksen päättymisestä ei tietoa vuokranantajalle


Moni vuokranantaja pitää voimassaolevaa kotivakuutusta ehtona asunnon vuokraukselle ja siitä yleensä vaaditaan myös vakuutusyhtiön antama todistus vuokralaiselta. Vuokralaisen kotivakuutus on ensisijainen vakuutus, josta korvataan esimerkiksi vuokra-asunnon parketille aiheutunut vesivahinko. Vakuutusyhtiö ei kuitenkaan voi välittää vuokranantajalle tietoa siitä, jos vakuutus päätetään.


– Vuokralaisen kotivakuutus on ensisijainen vakuutus, josta korvataan esimerkiksi vuokra-asunnon parketille aiheutunut vesivahinko. Huoneistoturvavakuutuksen avulla voi varmistaa, että sijoitusasunto on vakuutettu myös tilanteissa, joissa vuokralaisen kotivakuutus ei ole voimassa tai vuokralainen aiheuttaa tahallaan vahinkoja, Timonen toteaa.


Kotivakuutus on selvällä enemmistöllä suomalaisista. Finanssialan vuoden 2020 Vakuutustutkimuksen mukaan vuokra-asunnossa asuvilla 82 prosentilla on kotivakuutus. Kotivakuutuksen ottamiseen vaikuttaa esimerkiksi ikä; vanhemmilla on kotivakuutus todennäköisemmin kuin nuorilla.

Huoneistoturvavakuutus pähkinänkuoressa


• Vuokratulon keskeytysvakuutus: korvaa saamatta jääviä vuokratuloja, jos huoneistossa sattuu esinevahinko ja huoneisto on sen takia väliaikaisesti asuinkelvoton.

• Esinevakuutus: korvaa huoneiston kiinteille sisustuksille ja kiinteille kalusteille aiheutuneet vahingot. Myös vuokralaisen tahallaan aiheuttamat vahingot korvataan, jos niistä on tehty rikosilmoitus.

• Oikeusturvavakuutus: korvaa vuokrahuoneistoon kohdistuvista riidoista aiheutuvia oikeudenkäyntikuluja

• Vastuuvakuutus: korvaa vahinkoja, joista osakkeenomistaja on korvausvastuussa, vaikkei asunnossa asukaan

• Suomen Vuokranantajien jäsen saa huoneistoturvavakuutuksesta 10 % alennuksen.

Lue lisää huoneistoturvasta ja pyydä tarjous