Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pirkanmaa: LähiLahjoituksella kulttuuripajatoimintaa Länsi-Tampereelle

23.6.2021 - Yhteiskunta

LähiTapiola Pirkanmaan joulukuussa 2020 myöntämän LähiLahjoituksen turvin keväällä käynnistettiin kulttuuripajatoimintaa Tampereen Tesoman Hyvinvointikeskuksessa. Korona-aikana Tesoman toiminta madalsi kynnystä toimintaan osallistumiselle Länsi-Tampereella asuville.

Sosped-säätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka vahvistaa yksilön hyvinvointia sosiaalipedagogisella otteella – vertaisuuden, osallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta. Kulttuuripajamalli tarjoaa vertaisyhteisön ja kulttuuritoimintaa 18-35-vuotiaille henkilöille, joilla on jokin mielenterveyden haaste.

Kulttuuripajamallin mukaisesti ensisijainen tarkoitus on, että ryhmiä ohjaamaan löytyy vertaisohjaaja, jota työntekijä tukee, ja näin on ollut myös Tesomalla. Toiminnassa korostuu kulttuurin hyvinvointivaikutukset, yhteisöllisyys, vertaisuus ja osallistujien oman osaamisen ja aktiivisuuden tukeminen. Hyvinvointikeskuksessa toimiminen on myös uudenlainen yhteistyömuoto, jossa Tesoman allianssimallissa kolmas sektori, kunnallinen sektori ja yksityiset toimijat tarjoavat palvelujaan saman katon alla.

Ryhmät ovat olleet toiminnallisia kulttuuriryhmiä ja ne ovat kokoontuneet 12.3. alkaen aina perjantaisin kokoontumisrajoitukset ja suositukset huomioiden. Ryhmät kestivät viisi viikkoa kerrallaan ja kuudennella viikolla suunniteltiin seuraavan jakson ryhmät osana Kulttuuripaja Virran laajempaa suunnittelutoimintaa. Ryhmien sisällöt ovat vaihdelleet vertaisohjaajien ideoiden ja kulttuuripajalaisten tarpeiden mukaan. Tesomalla on tehty vertaisohjaajan ohjauksessa kollaaseja ja käsitöitä, työntekijän ollessa taustatukena. Työntekijänä ja yhteyshenkilönä satelliittitoiminnassa on toiminut Kulttuuripaja Virran toiminnanohjaaja Anna Purola.

- Tesoman Hyvinvointikeskus antoi käyttöömme ryhmätilat, joten saamamme LähiLahjoitus voitiin käyttää kokonaisuudessaan ryhmätoiminnan tarvikkeisiin ja työntekijäkustannukseen. Lahjoitussummalla saimme pilotoitua kulttuuripajatoimintaa Tesomalla ja palkattua työntekijän päiväksi viikossa juhannukseen saakka. Rahat menivät lyhentämättömänä tämän uuden satelliittitoiminnan kehittämiseen ja pilotointiin. Juurrutusta on tehty kovasti toivoen, että myös jatkorahoitus löytyisi hyvin alkaneelle toiminnalle, Anna Purola kertoo.

Sosped-säätiön Kulttuuripaja Virran viralliset tilat sijaitsevat Tampereen itäisellä puolella järjestötoimijoita kokoavassa Kumppanuustalo Arttelissa. Keväällä 2021 Kulttuuripaja Virralla on ollut toimintaa niin Arttelissa, Tesomalla kuin verkkoalustalla Discordissakin.

Lisätietoja toiminnasta:

Sosped-säätiö

Tampereen Kulttuuripaja Virta