Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Vakuutusten myyntiä yli neljän vuosikymmenen – Kangasniemeläinen Risto Pölkki jää ansaitulle eläkkeelle

17.6.2021 - Työelämä

Kangasniemeläisen Risto Pölkin pitkä ura vakuutusten parissa on nykypäivänä harvinaista. Työn mielekkyys ja erityisesti ihmiset sen äärellä ovat pitäneet Riston samassa työssä yli vuosikymmenten.

Risto Pölkin suunnitelmana oli lähteä parikymppisenä YK:n rauhanturvajoukkoihin 80-luvulla. Hakemuspaperit jäivät kuitenkin vahingossa piirongin laatikkoon ja sattumien summana tie vei vakuutusmyynnin pariin silloiseen Kangasniemi-Joutsa vakuutusyhdistykseen. Ensimmäinen työpäivä oli 41 vuotta sitten 16.06.1980. Vuosien saatossa työpaikka on muuttunut eri fuusioiden johdosta ensin Keski-Suomen LähiVakuutukseen ja sittemmin LähiVakuutuksen ja Tapiola-yhtiön fuusion myötä LähiTapiola Keski-Suomeen.

Vakuutusalan murroksessa ydin on säilynyt samana

Vaikka työpaikka on näennäisesti muuttunut vuosien varrella, on työ kuitenkin pysynyt samana koko uran ajan. Vakuuttaminen oli 80-luvulla vielä hyvin yksinkertaista ja suoraviivaista. Siihen aikaan perinteisten palovakuutusten tilalle tulivat laajemmat koti- ja maatilavakuutukset. Näiden lisäksi ajoneuvojen ja henkilövakuuttamisen aikakausi alkoi.

- On ollut hienoa olla mukana asiakkaiden eri elämänvaiheissa. Olen päässyt elämään mukana asiakkaideni arjessa, aina perheenlisäyksistä sukupolven vaihdoksiin ja kaikkea siltä väliltä. Asiakkaista on tullut minulle todella läheisiä ja tuttuja, kertoo Pölkki.

Työtehtävät vakuutusuralla ovat olleet moninaisia ja uran alussa Risto toimi kenttämiehenä. Eläkkeelle hän jää myyntipäällikön pestiltä, vaikka hän mieltääkin itsensä edelleen kenttämieheksi.

- Minua on kutsuttu kylillä ”käytännön kenttämieheksi”, joka kuvastaa hyvin toimintatapaani. Minulle on tärkeää olla lähellä asiakkaitani ja helposti tavoitettavissa tarpeen tullen.


Moottoriurheilu lähellä sydäntä

Pitkä ura vakuutusten parissa ei aina ole ollut täysin itsestäänselvyys, vaan välillä on ollut myös ajatuksia alanvaihdosta. Risto on harrastanut aktiivisesti nuorempana rallia ja autot ovat olleet aina lähellä hänen sydäntään. Vaihtoehtoinen työura olisikin voinut yhtä hyvin olla autokauppiaana.

- Ralli oli rakas harrastus vuosikymmenen ajan. Jyväskylän Suurajoista tuli kolme luokkavoittoa, sekä muutama kymmen muuta luokkavoittoa eri ralleista mm. Neuvosto-Viron ralleista. Pahempia kolareita tai ulosajoja ei onneksi tullut. Ralliaika loppui 90-luvun lamaan, muistelee Pölkki.

Moottoriurheilu vaihtui ralleista moottoripyöräilyyn, jota Risto harrastaa edelleen aktiivisesti. Moottoripyörämatkailu on tullut tutuksi mm. Baltian maissa, Italiassa, Lapissa, Norjassa ja Venäjällä. Erityisesti Venäjän puolella pienten Karjalan kylien ja maaseudun kiertely on ollut Riston mieleen ja sieltä hänellä on aina tuliaisina paljon tarinoita kerrottavaksi kotipuoleen.

- Moottoripyöräily on ollut minulle tapa irrottautua arjen hektisyydestä. Moottoripyörän kyydissä ehtii nauttia maisemista ihan uudenlaisella tavalla. Lisäksi erilaiset kokoontumiset toisten moottoripyöräilijöiden kanssa ovat aina yhtä antoisia ja mukavia!

Pitkän työuran taustalla terveelliset elämäntavat

Moottoripyöräilyn lisäksi Risto pitää itsestään huolta säännöllisen ulkoilun ja liikunnan parissa. Lempiharrastuksiin kuuluvat hiihtäminen, pyöräily ja vaeltaminen. Sopiva suhde liikunnan ja terveiden elintapojen kanssa on mahdollistanut pitkän työuran ja hyvinvoinnin, joten näitä asioita Risto vaalii myös eläkepäivillä. Tylsää hänelle tuskin tulee, nimittäin omakotitalon ylläpitäminen vaatii huoltotöitä ja puuhommia riittää.

- Olen saanut tärkeän neuvon ystäviltäni, että rutiinit on hyvä pitää ennallaan. Ainut huolenaiheeni on, miten eläkkeelle jäädessäni joudun tinkimään elintasostani. Olen kyllä säästänyt eläkettä varten, mutta silti asia huolettaa minua. Neuvonkin siis kaikkia pohtimaan näitä asioita ja varautumaan eläkkeelle jäämiseen jo hyvissä ajoin, nimittäin vuodet vierivät yllättävän nopeasti!


Keula kohti tulevaisuutta

Risto jää kuitenkin iloisena ja vapautuneena lomalle, jonka jälkeen varsinainen eläke alkaa. Eniten hän jää kaipaamaan asiakkaitaan ja tietenkin työkavereita.

- Kiitän asiakkaitani sydämestäni näistä vuosista. Hienoin asia tässä työssä on ihmiset ja elämänkulku. Kiitos LähiTapiola Keski-Suomi upeasta työpaikasta, joustavuudesta ja reilusta meiningistä. Tsemppiä työkavereille arkeen ja turvallista kesää kaikille – ei hullumpata!

Kuvissa Risto hänen rakkaan harrasteautonsa ”Laran” kanssa. Vuoden -82 Ladaa on kunnostettu viime vuosien aikana ja nykyään sillä voi hurautella huoletta jopa Lapin reissulle.