Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pirkanmaa: Parkkipaikoilla kolisee Suomessa päivittäin – joka viides Pirkanmaalla kertoo omaa autoaan kolhitun

27.5.2021 - Turvallisuus

Pirkanmaan alueella vain noin puolet autoilijoista on selvinnyt täysin kolhuitta parkkipaikoilla viimeisen parin vuoden aikana. TOP3-parkkipaikkakolarikuntaa ovat Tampere, Akaa ja Kangasala.

Parkkipaikkakolarit ja -kolhut ovat yleisimpiä autoilijoille sattuvia liikennevahinkoja ja niitä sattuukin Suomessa yli sata joka päivä . LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan Pirkanmaan alueella vain noin puolet autoilijoista on säästynyt täysin kolhuilta parkkipaikoilla viimeisen parin kolmen vuoden aikana. Pirkanmaalaisista vastaajista* noin joka neljäs kertoo omaa autoaan kolhitun pysäköintialueilla viime vuosien aikana, minkä lisäksi noin joka kymmenes on kolhinut omaa autoaan ja yhtä moni jonkun toisen autoa.

- Pelti kolisee parkkipaikoilla usein esimerkiksi peruuttaessa, väistämistilanteissa tai auton ovea avatessa. Onneksi vahingot ovat yleensä nimenomaan peltivaurioita ja loukkaantumisilta yleensä vältytään, koska vauhdit ovat matalat. Kolhujen ja loukkaantumisten ehkäisemiseksi pysäköintialueella ajaessa kannattaa kuitenkin olla hyvin tarkkana, koska jalankulkija tai toinen ajoneuvo voi helposti jäädä rattia kääntäessä havaitsematta, sanoo korvausjohtaja Tapio Kärkelä LähiTapiola Pirkanmaalta.Kymmeniä kolhuja päivittäin – Tampereella kuudenneksi eniten Suomessa


Parkkipaikoilla tulee kolhuja Suomessa harvase päivä. Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan vuonna 2019 vakuutusyhtiöt korvasivat kaikkiaan lähes 45 000 pysäköintialueilla sattunutta liikennevahinkoa. Jos nämä vahingot jaettaisiin tasan vuoden jokaiselle päivälle, pysäköintialueilla sattuu keskimäärin runsaat 120 liikennevahinkoa päivässä.

LähiTapiola Pirkanmaalla vapaaehtoisen kaskovakuutuksen pysäköintiturvasta korvattiin viime vuonna yli 150 vahinkotapausta enemmän kuin edellisvuonna, joten kasvua pysäköintivahingoissa oli yli 35 %.

OTIn tilastot antavat kuvaa lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista, eli syyttömälle osapuolelle tulleista omaisuusvahingoista sekä henkilövahingoista. Lisäksi merkittävä määrä parkkipaikoilla sattuneita kolhuja ja kolarivaurioita korvataan vuosittain ajoneuvojen vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Paljon kolhuja jää myös tilastojen ulkopuolelle.

Pirkanmaan kunnista Tampereen pysäköintialueilla kolisee selvästi useimmin. OTI:n tilastojen mukaan Tampereen pysäköintialueilla sattui vuonna 2019 kaikkiaan 1 873 liikennevahinkoa. Tämä oli kuudenneksi eniten kaikista Suomen kunnista. Yllättäen Tampereen edelle parkkipaikkavahinkojen määrässä kiri Oulu ja Turku. Pirkanmaalla yli sata pysäköintialuevahinkoa sattui myös Akaassa (373), Kangasalla (231), Ylöjärvellä (229), Nokialla (225), Pirkkalassa (207), Lempäälässä (204), Sastamalassa (193) ja Valkeakoskella (142). Esimerkiksi Tampereella kaikista kaupungin alueella vuonna 2019 sattuneista liikennevahingoista 41,4 prosenttia tapahtui pysäköintialueilla. Akaalla osuus oli peräti 57,9 prosenttia.

- Hyvin usein pieniltä näyttävät kolhut ja niistä korvattavat kulut kasvavat helposti nelinumeroisiksi. Korvaamme usein parkkipaikoilla sattuneita vahinkoja, joissa korjauskustannukset nousevat yli tuhannen euron. Eniten parkkikolhuja tapahtuu ostoskeskusten parkkipaikoilla ja ahtaissa, vähän iäkkäämmissä parkkitaloissa. Tyypillisesti peltivaurioiden määrä lisääntyy kesällä lomakaudella matkailukohteissa sekä perjantaisin ostoskeskusten parkkipaikoilla työpäivän jälkeen, kun ihmiset suuntaavat tekemään viikonloppuostoksia. Kesäkuusta 2020 lähtien auton on voinut taajamassa pysäköidä myös tien vasempaan laitaan, mutta se ei ole juurikaan näkynyt kolari- tai korvaustilanteissa, kertoo korvausjohtaja Kärkelä.Varovaisuus ja välttely yleisimpiä ehkäisykeinoja


LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin myös, kuinka suomalaiset pyrkivät ehkäisemään parkkipaikoilla sattuvia kolhuja. Yleisimmät tavat ovat pyrkiä ajamaan mahdollisimman varovaisesti ja pyrkiä osumaan mahdollisimman keskelle parkkiruutua – näin kertoo tekevänsä yli puolet kaikista vastaajista.

Yllättävän moni myös välttelee hankalaksi kokemiaan parkkipaikkoja. Näin kertoo tekevänsä 41 prosenttia kyselyn vastaajista. Neljäsosa pyrkii myös hyödyntämään auton turvateknologiaa, kuten peruutustutkaa, ja suunnilleen yhtä moni ennakoimaan jo saapumisvaiheessa lähtötilannetta niin, että pysäköi autonsa keula lähtösuuntaan.
Pirkanmaalaisilla on kyselyn mukaan käytössä pitkälti samat varotoimet kuin muualla Suomessa, mutta hieman useampi jättäisi auton kotiin ehkäistäkseen kolhuja asioilla käydessä. Viidennes pirkanmaalaisista kertoo välttävänsä ruuhka-aikaan parkkipaikoilla ajamista.
Kaikista pysäköintialueilla sattuvista liikennevahingoista yli puolet tapahtuu OTIn ja LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtajankin kokemuksen mukaan peruuttaessa.

- Peltikolareita voi pyrkiä ehkäisemään myös niin, että jo auton luo tullessa katsoo ympärilleen, miten liikennetilanne on kehittymässä. Seisaalta auton vierestä on paljon helpompi nähdä, keitä on mahdollisesti lähdössä liikkeelle tai ajamassa parkkipaikalle. Myös kaveria voi pyytää auttamaan auton ulkopuolelle tai hetkeksi säätää auton peilejä niin, että niiden avulla on helpompi lähteä parkkiruudusta liikkeelle. Parkkialueita suunniteltaessa olisi myös hyvä huomioida, että vinoparkit säästävät huomattavasti paremmin parkkikolhuilta kuin kohtisuorat parkkiruudut, sanoo korvausjohtaja Kärkelä.

Kolisiko pelti parkkipaikalla? Ohjeita toimintaan vahinkotilanteessa

 • Jos kolhaisit toisen autoa, on reilua jättää yhteystietosi tai jäädä odottamaan auton omistajan saapumista.
 • Jos kaksi ajoneuvoa kolaroi, pyrkikää selvittelemään tilannetta mahdollisimman paljon paikan päällä
  • Merkitse muistiin vastapuolen nimi, osoite, puhelinnumero ja vakuutusyhtiö sekä ajoneuvon rekisteritunnus
  • Jos tapahtumalla on todistajia, pyydä heidän yhteistietonsa
  • Ota kuvia vahingoista ja tapahtumapaikasta esimerkiksi kännykkäkameralla tai laadi siitä piirros
  • Etenkin epäselvissä tilanteissa on hyvä, jos tapahtuneella on silminnäkijöitä tai tapahtumapaikasta on kuvia
 • Älä ota vahingosta vastaan rahallista korvausta kolaripaikalla tai maksa vahingon kärsineelle suoraa korvausta, vaan selvitä vahinko vakuutusyhtiön kanssa. Pienestäkin vahingosta voi aiheutua yllättävän suuret euromääräiset korjauskustannukset. Jos jotakin sovitaan kolaripaikalla, tee sopimus kirjallisesti.
 • Jos autoasi on kolhittu, mutta tekijästä ei ole tietoa, vahinko voidaan korvata kaskoon kuuluvasta pysäköintivakuutuksesta.
 • LähiTapiolan asiakas voi tehdä ilmoituksen vahingosta verkossa tai esimerkiksi soittamalla korvauspalveluumme. Neuvomme vahingon tarkastamisessa ja korjaamon valinnassa.

*LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely on tehty 4.–26.1.2021. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 5539 henkilöä, joista LähiTapiola Pirkanmaan alueen asukkaita oli 322. Pysäköintiaiheisiin kysymyksiin vastasi kaikkiaan 1908 suomalaista, jotka ovat ajaneet autoa viimeisen 12 kuukauden aikana (vastaajista 109 Pirkanmaalta). Tulosten tilastollinen virhemarginaali koko aineiston tasolla on noin + 1,3 prosenttiyksikköä ja Pirkanmaalla + 5,4 prosenttiyksikköä.