Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

BLOGI: 101 elämänturvaajaa Ruissalojuoksuun!

12.3.2021 - Terveys

LähiTapiola LokalTapiola

Me LähiTapiola Varsinais-Suomessa haluamme pitää huolta omistajiemme eli asiakkaidemme elämänturvasta. Olennaisena osana siihen kuuluu terveys, joka puolestaan kostuu sekä henkisestä että fyysisestä hyvinvoinnista. Ja kuten vanha sanontakin kuuluu, terve sielu terveessä ruumiissa. LähiTapiola Varsinais-Suomen toimarina olen ottanut henkilökohtaiseksi haasteekseni innoittaa omalla liikunnallisella esimerkilläni myös muita liikkumaan, ja nyt haastan teidät kaikki kanssani ensi syksynä Ruissalojuoksuun! Mutta miten oma matkani juoksuharrastuksen pariin alkoi?

Minulle itselleni liikkuminen ja etenkin juokseminen on nykyään välttämättömyys. Juoksemisen jälkeiseen endorfiiniryöppyyn jää todella koukkuun. Itseäni jopa harmittaa, että turhan monelta tuo terveyttä edistävä ”humalatila” jää kokematta. Se nimittäin vaatii omalta mukavuusalueelta poistumista. Olen kuullut monen sanovan, ettei juoksuharrastus heille kerta kaikkiaan sovi ja että sitä on yritetty. Oma kokemukseni kuitenkin on, ettei yrittämiseen riitä kerran tai pari. Omalta mukavuusalueelta pitää poistua riittävän monta kertaa, jotta siitä ja etenkin jälkitilasta pääsee nauttimaan. Ja totta kai on muistettava se, että joukossamme on heitäkin, joille juoksu ei sairauden tai jonkun muun fysiologisen syyn johdosta kerta kaikkiaan sovi.

Mistä motivaatio?

Miten tuon ”kuolemanlaakson” yli sitten pääsee ja milloin juoksusta nauttiminen alkaa? Kerron teille oman tarinani juoksuharrastuksen pariin. Lapsena suorastaan inhosin juoksua. Kiitos kuitenkin nuoruuden jääkiekkoharrastuksen, on minulla kohtuullinen liikuntatausta ja kai sitä jääkiekkotreeneissä tuli joskus juostuakin. Näin aikuisiällä aloitin uudelleen lenkkeilyn kuitenkin vasta reilut 5 vuotta sitten. Hyvänä kimmokkeena toimi se, että päätimme työporukalla osallistua juoksutapahtumaan. Kun tiettynä päivänä piti pystyä juoksemaan 10 kilometriä, tuli sitä treenattuakin. Ensimmäinen lenkki pitkän juoksutauon jälkeen oli tuskaa, samoin toinen ja kolmaskin, mutta pikkuhiljaa se alkoi sujua.

Muistelen, että ensimmäinen 10 kilometrin tulokseni tässä kyseisessä juoksutapahtumassa vuonna 2015 taisi olla ajaltaan juuri alle tunnin. Olin rättiväsynyt, mutta todella iloinen ja tyytyväinen siitä, että pääsin maaliin asti. Sen jälkeen olen pääpiirteittäin juossut 2-3 kertaa viikossa muutamia lyhyitä taukoja lukuun ottamatta ja osallistunut vuosittain ainakin yhteen juoksutapahtumaan, syyskuiseen Ruissalojuoksuun. Juoksu tuntuu joka vuosi paremmalta ja ajatkin ovat parantuneet niin, että viime syksyn tapahtumassa kymppi taittui jo aikaan 48,18! Vaikka kilpailuhenkisenä haluankin parantaa tulostani, ei se ole kuitenkaan se juttu, miksi puen lenkkarit jalkaan useamman kerran viikossa. Juttu on se, että voin paremmin jokaisena päivänä.

Painavat syyt juoksun jatkamiselle

Toisena kimmokkeena juoksuharrastuksen aloittamiselle oli terveys. Olin aloittanut verenpainelääkityksen jo vuonna 2012 LähiTapiola-ryhmän fuusion aikaan. Ollessamme Lapissa hiihtolomareissulla muutamaa vuotta myöhemmin, katsoin itseäni peilistä saunan jälkeen ja totesin, että outokumpua on päässyt kasvamaan liikaa. Silloin vaaka näytti 95,8 kg. Tänään se näyttää 86,8 kg. Olo on paljon kevyempi ja parempi, eikä verenpainelääkitystäkään ole tarvinnut lisätä juoksun aloittamisen jälkeen. Pikemminkin päinvastoin. Negatiivisena puolena on se, että vaatekaapista löytyy aika isoja vaatteita.

Haaste: 101 juoksijaa syyskuun Ruissalojuoksuissa!

Tavoitteenani on, että me kaikki pidämme huolta kunnostamme muun muassa liikkumalla. Siksi haastan mahdollisimman monet teistä mukaan juoksemaan kanssani Ruissalojuoksun 18.9.2021, koronatilanteen sen salliessa totta kai. Osallistumismaksusta huolehdimme me, maisemat ovat hienot ja seurakin kohtuullista. Ja mikäli lähdet mukaan, saat tyylikkään LähiTapiola Varsinais-Suomi -juoksupaidan itsellesi ja kaiken kukkuraksi myös kuntosi paranee. Tässä voi vain voittaa!

Oletko sinäkin mukana lähtöviivalla minun ja sadan muun joukkueemme juoksijan mukana?


Olli Aakula
Ruissalojuoksujen elämänturvaaja #101
toimitusjohtaja, LähiTapiola Varsinais-Suomi

Ohjeet LähiTapiola Varsinais-Suomen tarjoaman maksuttoman juoksupaikan lunastamiseen vuoden 2021 Paavo Nurmi –juoksutapahtumiin julkaistaan Facebook-sivullamme viikolla 11.