Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola Keski-Suomen tulos ja vakavaraisuus säilyivät hyvinä koronapandemiasta huolimatta

17.2.2021 - Talous

Reaalimaailman tapahtumat huomioiden LähiTapiola Keski-Suomen tulos oli vuonna 2020 hyvä ja yhtiön vakavaraisuus säilyi vahvana. LähiTapiola Keski-Suomen kokonaistulos oli 7,2 miljoonaa euroa. Positiiviseen kokonaistulokseen vaikuttivat sekä sijoitustuotot että vahva vakuutusliiketoiminnan tulos.

LähiTapiola Keski-Suomen toimitusjohtaja Teemu Toivasen kommentit:

Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen globaalin koronapandemian (covid-19) johdosta. Pandemia aiheutti keväällä voimakkaan shokin sijoitusmarkkinoihin, minkä seurauksena riskipitoisten omaisuusluokkien arvot laskivat, mutta kääntyivät vahvaan nousuun keskuspankkien ja hallitusten voimallisten elvytystoimenpiteiden ansiosta. Taloudellinen aktiivisuus Suomessa väheni keväällä merkittävästi aiheuttaen vakuutusliiketoiminnassa vahinkomäärien laskua erityisesti henkilö- ja ajoneuvovakuuttamisessa.

Pitkäjänteisellä sijoituspolitiikallamme onnistuimme koronapandemia huomioiden vuoden 2020 sijoitustoiminnassa hyvin. Sijoitustoiminnan nettotuotto oli 1,4 miljoonaa euroa (3,4 milj. €). LähiTapiola Keski-Suomen sijoitustoiminnan viiden vuoden keskimääräinen vuotuinen tuotto oli 3,8 prosenttia (4,0 %).

LähiTapiola Keski-Suomen vahinkovakuutustoiminnan kate oli 2,4 miljoonaa euroa. Kate muodostuu vakuutusmaksutuotoista, joista vähennetään korvauskulut ja liikekulut. Vahinkovakuutuksen maksutulo oli vuonna 2020 yhteensä 45,7 miljoonaa euroa ja kasvua edelliseen vuoteen kertyi 5,3 prosenttia. LähiTapiola Keski-Suomen asiakasmäärä kasvoi vuonna 2020 sekä henkilö- että yritysasiakkaissa yhteensä 1 400 asiakkaalla.

LähiTapiola Keski-Suomen asiakkaille maksettiin korvauksina 22,6 miljoonaa euroa. Lisäksi asiakkaille hyvitettiin keskittämisetuina 3,5 miljoonaa euroa ja vakuutusmaksuista S-ryhmän Bonusta 1,5 miljoonaa euroa.

Koronapandemiasta johtunut poikkeuksellisen vähäinen taloudellinen aktiivisuus ja suuressa osassa Suomea vallinnut leuto ja vähäluminen talvi vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä vähensivät vahinkojen määrää vuonna 2020. Vahinkovakuutuksen korvausmeno oli 26,7 miljoonaa euroa ja vakuutustekninen kannattavuus yhdistetyllä kulusuhteella mitattuna oli 88,2 prosenttia.

Toimintakulut olivat 14,8 miljoonaa euroa ja toimintakulusuhde oli 34,7 prosenttia. Toiminnan tehokkuutta mittaava toimintakulusuhde nousi edelliseen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Edellisestä vuodesta kohonnut toimintakulusuhde selittyy pitkälti Reimarin toimitilainvestoinnista ja kalustehankinnoista sekä ICT-investoinneista tehtävillä poistoilla.

Tulostiivistelmä

  • Liiketulos 5,9 milj. €
  • Kokonaistulos 7,2 milj. €
  • Riskisuhde 53,4 %*)
  • Toimintakulusuhde 34,7 %*)
  • Vakavaraisuussuhde 254,1 %

*) ilman perustekorkokulua

Toimistokanava vahvistui uudella pääkonttorilla

LähiTapiola Keski-Suomen uusi pääkonttori Reimari valmistui syksyllä ja henkilökunta pääsi muuttamaan uusiin toimitiloihin 14.09.2020. LähiTapiola Keski-Suomi investoi uuteen pääkonttoriin kaikkiaan noin viisi miljoonaa euroa. Jopa 1500 neliön tilat samassa tasossa takaavat hyvät olosuhteet työskennellä ja nykytekniikka takaa terveellisen ja rauhallisen työympäristön jokaiselle työntekijälle.

Reimarissa on hyödynnetty muun muassa vastamelukohinaa, jonka ansiosta äänet eivät kantaudu kauemmaksi, ja jokainen pystyy keskittymään omaan työhönsä. Lisäksi pintamateriaaleissa on huomioitu allergiaystävällisyys ja korkea laatu. Eniten kehuja ovat saaneet toimiston suuret ikkunat, jotka kehystävät toimistoa joka puolelta.

Koronan vuoksi Reimarin virallisia tupaantuliaisia ei ole vielä järjestetty. Tällä hetkellä pääkonttorilla työskentelee vain murto-osa työntekijöistä koronarajoitusten vuoksi. Pääkonttori on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10-16 ajanvarauksella. Palvelemme ilman ajanvarausta Jyväskylässä Keljon sekä Seppälän Prismojen yhteydessä olevilla toimistoilla. Asiakaspalautteen johdosta laajensimme palveluaikojamme niin, että Seppälän toimistomme on avoinna myös lauantaisin.

Kasvun mahdollistaa tyytyväiset asiakkaat sekä asiantunteva ja hyvinvoiva henkilöstö

Haluamme olla aidosti paikallinen elämänturvan kumppani keskisuomalaisille asiakkaillemme. Henkilökohtainen palvelu monikanavaisesti sai konkreettisen askeleen eteenpäin, kun perustimme syksyllä oman ulossoittotiimin. Vahva kasvu loi myös muitakin uusia työpaikkoja ja rekrytoimme vuoden aikana uusia elämänturvaajia. Henkilöstön joustavuus ja sopeutuminen etätyöhön mahdollisti työn jatkuvuuden myös korona-aikana ja selvisimme ilman lomautuksia.

LähiTapiola Keski-Suomi teki ison satsauksen työhyvinvointiin palkkaamalla oman työhyvinvointivalmentajan keväällä. Työhyvinvointivalmentaja on rohkaissut työntekijöitä tekemään terveellisempiä valintoja oman hyvinvoinnin eteen sekä kannustanut eri urheilulajien pariin. Työhyvinvointivalmentaja on ollut henkilöstölle suuri tuki ja voimavara niin henkisesti kuin fyysisesti. Lisäksi Reimarissa sijaitseva oma kuntosali on tarjonnut henkilökunnalle erinomaiset puitteet kuntoilla esimerkiksi yhdessä valmentajan kanssa.

Alueellinen vaikuttaminen ja vastuullisuus tekemisen keskiössä

Alueellinen kehittäminen on meille erittäin tärkeää. Olemme vuoden aikana lahjoittaneet Jyväskylän yliopistolle 200 000 euroa koronavirusnäytteiden analysointimenetelmien kehittämiseen ja Hope Ry:lle 15 000 euroa vähävaraisten lapsiperheiden harrastustoiminnan tukemiseksi ja ruoka-apuun. Lisäksi olemme tukeneet keskisuomalaisia pienyrittäjiä mm. lahjakortti- ja palveluostojen kautta.

Yhteiskuntavastuu on merkittävä osa toimintaamme. Lahjoitimme vuoden aikana yhteensä 13 defibrillaattoria eli sydäniskuria keskisuomalaisiin kuntiin. Olemme nyt lahjoittaneet jokaiseen keskisuomalaiseen kuntaan oman defibrillaattorin turvaamaan paikallisten asukkaiden arkea. Lahjoitushankkeen yhteistyökumppanina toimi LähiTapiola Keski-Suomen pitkäaikainen kumppani Punainen Risti Ensiapu. Koulutimme vuoden aikana tuhannelle keskisuomalaiselle viidesluokkalaiselle ensiaputaitoja sekä lahjoitimme 400 heijastinliiviä asiakkaidemme ehdottamille päiväkotilapsille ja koululaisille.

Luvut ovat tilintarkastamattomia.