Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola Kainuu-Koillismaa: Ennakoi tulisijan lämmittäminen pitkän tauon jälkeen

11.9.2020 - Turvallisuus

Ennakoi tulisijan lämmittäminen pitkän tauon jälkeen ja aloita lämmittäminen varovasti. Varomattomalla toiminnalla voit aiheuttaa mittavia savu- ja nokivahinkoja.

”Tulisijan lämmittäminen kesän jälkeen on aloitettava varovasti. Esilämmittämisen voi tehdä esimerkiksi hiustenkuivaajalla tai auton sisätilanlämmittimellä. Sen jälkeen voi sytyttää pienen määrän puita tulipesään ja valvoa, että tulisija lähtee vetämään riittävän hyvin”, kertoo LähiTapiola Kainuu-Koillismaan rakennusvahinkotarkastaja Antti Huotari.

Viisi vinkkiä lämmityskauden alkuun:

1. Anna ilman kiertää, avaa pellit ajoissa ja avusta ilman kiertämistä.
2. Vältä vetoa heikentävää alipainetta. Sammuta ilmastointi sekä liesituuletin. Avaa tarvittaessa ikkuna tai laita takkakytkin päälle.
3. Tuo polttopuut ajoissa sisälle.
4. Varmista palo- ja häkävaroitinten toiminta sekä alkusammutusvälineet.
5. Huolehdi nuohouksesta.

Huotari muistuttaa paloturvallisuuteen liittyen, että vakituisessa asunnossa tulisijat ja hormit on nuohottava vuosittain ja vapaa-ajan asunnot kolmen vuoden välein. Nuohouksen saa suorittaa vain viranomaisen hyväksymä nuohooja tai nuohousliike. Tulisijasta poistettu tuhka on säilytettävä kannellisessa ja palamattomassa astiassa, erillään rakennuksesta, palamattomalla alustalla.

Palovaroittimia tulee olla vähintään yksi kappale jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden ja jokaisessa kerroksessa vähintään yksi. Palovaroittimen on oltava toimintakuntoinen ja palovaroitinstandardin mukainen. Palovaroittimen toimintakunto on varmistettava säännöllisellä testauksella (Pelastuslaki 379/2011). Häkävaroitinta suositellaan myös kiinteistöihin, joissa on tulisija. Muistathan tarkistaa, että kotoasi löytyvät riittävät alkusammutusvälineet palovahinkojen ehkäisemiseksi.