Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pohjanmaa: LähiTapiola Pohjanmaa lahjoittaa 27 000 € meripelastusyhdistyksille

26.8.2020 - Talous

LähiTapiola Pohjanmaa siirtää vuosittain käyttörahastoon osan yhtiön edellisen tilikauden mahdollisesta voitosta. Rahastosta tehdään lahjoituksia paikallisille, yleishyödyllisille seuroille ja yhteisöille ja vuonna 2020 lahjoitussumma tulee olemaan 100 000 euroa.

LähiTapiola Pohjanmaan toimitusjohtaja Pasi Haarala lahjoitti 27 000 euroa viidelle eri Pohjanmaalla toimivalle meripelastusyhdistykselle. Lahjoituksen myötä LähiTapiola Pohjanmaa haluaa olla mukana vaikuttamassa paikallisen yhteiskunnan elinvoimaan ja turvallisuuteen.

- Yhteiskuntavastuu on oleellinen osa keskinäisen yhtiön arvopohjaa ja taloudellinen tuki on konkreettinen tapa toteuttaa sitä. Haluamme pohjanmaalaisena elämänturvayhtiönä olla osa paikallista yhteiskuntaa ja tukea sellaisia toimintoja jotka ovat tärkeitä meille kaikille. Meripelastusyhdistykset tuovat turvallisuutta yhteiskuntaamme ja heidän toiminta on todella tärkeää koko seudulle, sanoo LähiTapiola Pohjanmaan toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Meripelastusyhdistysten tehtäviin kuuluu ihmishengen pelastus vesillä ja toiminta perustuu vapaaehtoisten meripelastajien avunantotahtoon. Olennaisena osana toimintaa on miehistön kouluttaminen. Tavoitteena on antaa vapaaehtoisille meripelastajille sellaiset tiedot ja taidot, jotta he voivat toimia varmasti ja tehokkaasti hätätilanteessa.

Pohjanmaalla on viisi meripelastusyhdistystä; Kaskistenseudun Meripelastusyhdistys, Molpe Sjöräddare, Vaasan Meripelastusseura, Pietarsaaren Meripelastajat ja Kokkolan Meripelastajat. LähiTapiolan lahjoitusta käytetään muun muassa päivittäiseen toimintaan ja aktiivisen partioinnin ylläpitämiseen.

- Vaasan Meripelastusyhdistys ja sen vapaaehtoinen miehistö turvaavat vesilläliikkujia keskisessä Merenkurkussa. Myönnetyllä tuella on erittäin suuri merkitys operatiivisen valmiuden ylläpitämiseen sekä meripelastustoiminnan kehittämiseen koronapandemian aiheuttamissa poikkeuksellisissa olosuhteissa, sanoo Raija Koivisto Vaasan Meripelastajista.

Yhdistyksillä on myös aktiivisia nuoriso-osastoja ja lahjoitusta tullaan myös osittain käyttämään koulutukseen. Yhdistyksille suuria kulueriä ovat polttoainekustannukset sekä veneisiin liittyvät kustannukset, kuten esimerkiksi korjaukset ja uudet investoinnit.

- Lahjoitus on iso apu vapaaehtoisen meripelastustoiminnan ylläpitämiseen Kaskisten ja lähiympäristön alueella. Rahat käytetään telakkaan, jonka hankimme keväällä P/v Dimitrille. Telakan avulla alusta ei tarvitse makuuttaa vedessä koko kesän ajan ja näin sen huoltotarve vähenee huomattavasti. Samalla tietenkin vapautuu rahaa normaalin toiminnan pyörittämiseen, nyt kun koronan vaikutuksesta emme ole pystyneet järjestämään perinteisiä venearpajaisia, joten rahaa on entistä vähemmän käytössä, sanoo Erkki Virta Kaskistenseudun Meripelastusyhdistyksestä.

LähiTapiola Pohjanmaan asiakkailla on ollut keskeinen rooli lahjoitusten saajien valinnassa.

- Halusimme, että asiakkaillamme on mahdollisuus vaikuttaa lahjoitusten saajien valintaprosessiin. Pohjanmaalaisilla oli keväällä mahdollisuus ehdottaa paikallisia seuroja ja yhdistyksiä, jotka olisivat heidän mielestään sopivia ehdokkaita lahjoituksen saajiksi. Saimme yli 120 ehdotusta ja hallituksemme on valinnut näistä kymmenkunta lahjoituksensaajaa. Loput lahjoituksensaajat tullaan julkistamaan myöhemmin syksyllä, kertoo Haarala.