Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pirkanmaa: LähiTapiola Pirkanmaan lahjoituksen turvin jaettiin 1 200 ruokakassia kasvaneeseen ruoka-avun tarpeeseen

15.6.2020 - Yhteiskunta

LähiTapiola Pirkanmaa avustaa Punaisen Ristin Hämeen piiriä ja sen paikallisosastoja lahjoittamalla 20 000 euroa koronakriisin aikaiseen ruoka-apuun. Lahjoitus on osa LähiTapiola-ryhmän kevään aikana Suomen Punaiselle Ristille toteutettua miljoonan euron lahjoitusoperaatiota, joka kohdistuu koronakriisissä tehtävään avustus- ja tukityöhön.

LähiTapiola-ryhmän yhteislahjoituksen avulla vahvistetaan Suomen Punaisen Ristin auttamisvalmiuksia niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Paikallisesti lahjoitus kohdennettiin ruokakassien hankintaan ja jakamiseen. SPR suunnitteli kassin sisällön niin, että se tuo helpotusta perheen tai yksittäisen henkilön arkeen mahdollisimman monelle eri puolilla Pirkanmaata.

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat kevään aikana yhteistyössä tuottaneet Sosiaalibarometri 2020 –raportin. Julkaisu käsittelee ennen kaikkea koronaviruspandemian sosiaalisia vaikutuksia keskeisimmissä hyvinvointia ja taloudellista turvaa tuottavissa palveluissamme sekä eri väestöryhmissä.

Sosiaalibarometrista on kesäkuussa ennakkotietona julkaistu mm. toimeentulo-ongelmiin liittyviä tuloksia. 8.6. julkaistusta ennakkotiedosta käy ilmi, että taloudelliset ongelmat, kuten ruoka-avun tarve ja velkaongelmat, ovat sosiaalityöntekijöiden arvioiden mukaan lisääntyneet koronaepidemian aikana. 73 prosenttia sosiaalityöntekijöistä arvioi ruoka-avun tarpeen lisääntyneen ja reilut 40 prosenttia sanoo vuokrarästien ja muiden velkaongelmien yleistyneen poikkeustilan aikana. Tulokset ovat samansuuntaisia kuin kolmannen sektorin toimijoiden kokemukset, joiden mukaan ruoka-avun määrä on jopa kaksinkertaistunut koronaepidemian aikana.

LähiTapiola Pirkanmaan 20 000 euron lahjoituksen turvin saatiin hankittua 1 200 ruokakassia ruoka-apua tarvitseville. Ruokakassin sisällössä otettiin huomioon ruuan säilyvyys ja monipuolisuus. Suunnittelua ohjasi ajatus, että ruokatarvikkeiden tulee mahtua yhteen pussiin ja sen tulee olla helposti kannettavissa. Ruokakassit sisälsivät joka taloudessa tarpeellista tavaraa kuten makaronia, kaurahiutaleita, tonnikalaa, tomaattimurskaa, hernekeittoa, näkkileipää, mehutiivistettä, lettujauhoja, mansikkahilloa, kahvia, rypsiöljyä ja hammastahnaa.

- LähiTapiola Pirkanmaan tuella olemme voineet tukea alueellamme toimivien paikallisosastojen kautta sellaisia ihmisiä, joilla koronaviruksen aiheuttamat sosiaaliset tai taloudelliset vaikutukset ovat olleet pandemian alkuvaiheessa suuret. Haluamme kiittää avunsaaneiden puolesta LähiTapiolaa erinomaisesta yhteistyöstä, Punaisen Ristin Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen kiittää.

Ruokakassit toimitettiin SPR:n paikallisosastoille toukokuun lopussa. Osastojen tehtävänä on ruokakassien toimittamisen organisointi ja avuntarvitsijoiden kartoittaminen eri paikkakunnilla. Kartoittamisessa apuna toimivat eri kuntien sosiaalitoimen tai seurakunnan työntekijät tai paikkakunnan muu järjestöverkosto. SPR:n paikallisosastot jakavat ruokakassit juhannukseen mennessä oman alueensa avun tarvitsijoille.

- Asiakkaidemme omistamana, paikallisena vakuutusyhtiönä haluamme tehdä kaikkemme koronakriisin aiheuttaman ja yhä kasvavan avuntarpeen helpottamiseksi. Punainen Risti on pitkäaikainen ja luotettava kumppanimme, joka pystyy toimimaan ja avustamaan suomalaisia myös poikkeuksellisten olojen keskellä. Tällaisessa yhteiskunnallisessa kriisissä odotetaan kaikilta venymistä ja haluamme osaltamme olla auttamassa lähiyhteisöjemme arjessa, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan toimitusjohtaja Pentti Kuusela.

1 200 ruokakassia jakaantuivat eri paikkakunnille seuraavasti:

LähiTapiola Pirkanmaa on asiakkaidensa omistama, paikallinen vakuutusyhtiö, jonka tulos käytetään oman alueen elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. 20 000 euron lahjoitus tehdään LähiTapiola Pirkanmaan käyttörahastosta, josta voidaan lahjoittaa varoja yleishyödyllisille yhteisöille.

Suomen Punainen Risti on ollut LähiTapiolan yhteiskuntavastuun kumppani vuodesta 2002. Yhteistyön tavoitteena on edistää ihmisten ja yhteisöjen turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia sekä ehkäistä yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.

LähiTapiola-ryhmän miljoonan euron lahjoitus koronaviruksen synnyttämään avustustarpeeseen kanavoidaan Suomen Punaiselle Ristille. Yhteislahjoitukseen tukensa ovat antaneet LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö, LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö sekä LähiTapiola-ryhmän alueyhtiöt.

Kuvassa: Tommi Mattila (SPR Hämeen piiri)

Kuvasssa: Anni Mattila (SPR Hämeen piiri)

Ylimmässä kuvassa: Anni Mattila (SPR Hämeen piiri)

Lisätietoja:

Sosiaalibarometri:
Sosiaalibarometri 2020 käsittelee ennen kaikkea koronaviruspandemian sosiaalisia vaikutuksia keskeisimmissä hyvinvointia ja taloudellista turvaa tuottavissa palveluissamme sekä eri väestöryhmissä. Kesäkuun aikana barometrista tehdään osajulkistuksia tulosten valmistuessa. Sosiaalibarometri 2020 julkaistaan kokonaisuudessaan 3.7.

Sosiaalibarometrin ennakkotiedote 8.6.: Koronaepidemia kärjistänyt toimeentulo-ongelmia

LähiTapiola-ryhmän tiedote 1.4.: LähiTapiolalta miljoona euroa koronatyöhön

Pentti Kuusela
toimitusjohtaja
LähiTapiola Pirkanmaa Keskinäinen Vakuutusyhtiö
puh. 044 063 2342

Pentti Savolainen
toiminnanjohtaja
Punainen Risti Hämeen piiri
puh. 040 776 4891