Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pirkanmaa: Kynttiläkausi alkaa - valtaosassa kodeista ei ole toimivaa palovaroitinta, vaikka muuta luullaan

21.11.2019 - Turvallisuus

Tuhoisien asuinrakennusten palojen taustalta löytyy lähes poikkeuksetta samankaltaisia syitä: huolimattomuutta, ajattelemattomuutta ja välinpitämättömyyttä. Valtaosassa asuinrakennusten tulipaloja palovaroitinta ei ollut tai se ei toiminut. Pirkanmaalla on tänä vuonna syttynyt 381 rakennuspaloa tai rakennuspalovaaratilannetta.

Tulipalo on yksi pelätyimpiä ja vakavimpia kodin turvallisuusriskejä. Palojen aiheuttajat ja syyt ovat vuodesta toiseen samanlaisia. Suurin osa paloista johtuu ihmisen toiminnasta tai koneen vikaantumisesta. Yli 60 % asuinrakennusten tulipaloista palovaroitinta ei ollut tai se ei toiminut.

- Suurin osa kotien tulipaloista syttyy ihmisen itse aiheuttamana, yleensä joko huolimattomuudella, ajattelemattomuudella tai välinpitämättömyydellä. Valitettavasti näin ollut jo pitkään, sillä paloturvallisuus on koko suomalaisen vakuutustoiminnan perusta, ja sen ympärille ovat syntyneet nykymuotoiset vakuutusyhtiöt. Tulipaloista aiheutuu mittavat vahingot suomalaisille vuosittain ja niistä aiheutuvat inhimilliset kärsimykset ovat valtavia, sanoo LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä.

Ihmishenkien menetysten lisäksi tulipalot aiheuttavat mittavia aineellisia vahinkoja. Lisäksi tulipaloissa kuolee vuosittain lemmikkieläimiä viranomaisarvioiden mukaan vähintään yhtä paljon kuin ihmisiä. Monissa tapauksissa käy niin, että ihminen saadaan pelastettua mutta lemmikki jää liekkeihin.

Paloturvallisuuden näkökulmasta kodin kolme yleisintä vaaranpaikkaa ovat liesi, kynttilät ja sauna

Kodeissa ruuanlaitto on yleisin tulipalon syttymissyy. Nämä palot ovat yleensä ehkäistävissä siten, että ruokaa ei jätetä kypsenemään tai kuumenemaan ilman valvontaa. Ruuanlaittoon liittyviä tulipaloja on noin tuhat vuodessa.

Toiseksi yleisin palon syttymissyy asunnoissa on avotuli. Kynttilöistä tai muusta avotulesta alkanut palo syttyy vuosittain noin 750 kodissa. Myös sauna on tulenarkaa aluetta. Saunapaloja syttyy Suomessa vuosittain noin 450–500 eli jossain päin Suomea palaa käytännössä joka päivä sauna.

- Rakennustulipalojen määrä on ollut Suomessa vuodesta 2014 saakka suhteellisen vakio, noin 5 300 paloa vuodessa. Pirkanmaalla syttyi viime vuonna 431 rakennustulipaloa, mikä on lähes sama määrä kuin kolmen edeltävän vuoden keskiarvo. Suuruusluokaltaan merkittäviä, korvaussummiltaan yli 20 000 euron vahinkoja, LähiTapiola Pirkanmaa korvasi viime vuonna yli 20 kappaletta, yhteensä yli 4 500 000 euron verran. Korvaamiemme tulipalojen määrät ovat olleet kasvusuunnassa vuodesta 2016 alkaen, korvausjohtaja Kärkelä kertoo.

Toimiva palovaroitin antaa aikaa toimia ja pelastautua

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa kodissa jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden ja jokaisessa kodin asuinkerroksessa. Silti palokuolematilastoista käy ilmi, että monissa kuolemaan johtaneissa tulipaloissa palovaroitin ei ole ollut kodin turvana.

- Palovaroitin on ollut jo pitkään pakollinen, mutta kodeissa on edelleen liian vähän palovaroittimia eivätkä asennetut varoittimet ole aina toimintakunnossa. Tutkimuksen mukaan lähes kaikki suomalaiset väittävät, että kodista löytyy tarvittava määrä toimivia palovaroittimia. Pelastuslaitoksen ja vakuutusyhtiöiden käytännön kokemukset kertovat karulla tavalla aivan erilaisen totuuden, Kärkelä toteaa.

Palovaroittimet eivät ole ikuisia. Kodeissa on paljon varoittimia, joissa paristo on vanhentunut tai itse varoitin on ylittänyt käyttöiän. Varoittimien käyttöikä on noin 10 vuotta. Palovaroittimen toimivuus pitää tarkistaa joka kuukausi, ja paristo kannattaa vaihtaa joka vuosi. Kärkelän mukaan on pysäyttävä tieto, että vuonna 2017 Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa vain 37 %:ssa oli toimiva palovaroitin. Suomalaisille tehtyjen kyselyiden mukaan kuitenkin yli 95 % uskoo oman kotinsa kohdalla palovaroittimiensa olevan kunnossa.

- Palovaroitin ja alkusammutustaidot ovat äärimmäisen tärkeitä keinoja parantaa oman kodin paloturvallisuutta. Vain toimiva palovaroitin antaa aikaa toimia ja pelastautua. Jokaisen tulisi tietää, kuinka tulipalot ennaltaehkäistään ja miten tulipalotilanteessa tulisi toimia. Jos tulipalo syttyy, savu täyttää huoneiston jopa parissa kolmessa minuutissa. Silloin lähin apu on oma toiminta, sillä viranomainen ei ehdi siinä ajassa paikalle. Tuossa ajassa on mahdollista tehdä tärkeitä pelastus- ja alkusammutustoimia. Sen jälkeen asunnosta pitää jo poistua, Kärkelä toteaa.

Kynttiläkausi alkaa – vinkit turvalliseen joulukuuhun:

  • Kynttilöiden kanssa kannattaa käyttää tukevaa ja palamatonta kynttilänjalkaa. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi.
  • Röyhelöisiä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja ei kannata käyttää.
  • Ahtaassa tilassa steariini voi höyrystyä ja leimahtaa. Umpinainen ohut lasi- tai posliinilyhty voi poksahtaa rikki ja räiskiä palavaa nestettä ympäristöön. Turvallinen kynttilälyhty on tukeva, yläosastaan reilusti avoin ja sisältä riittävän tilava.
  • Kynttilät tulee sijoittaa turvallisesti siten, ettei niiden lähellä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita.
  • Kynttilät on sammutettava aina huoneesta poistuttaessa. Palava kynttilä on avotuli, siksi sitä on pidettävä silmällä. Kynttilöitä saa polttaa vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan.
  • Tarkista, että asunnossa on toimiva palovaroitin ja vaihda paristo uuteen.
  • Tarkista mummon ja papan palovaroitin. Iäkkäiden ihmisten ei pitäisi joutua kiipeilemään tikkaille tarkistamaan palovaroittimia. Siksi nuoremmat voivat tehdä sen heidän puolestaan.
  • Asenna palovaroitin kaikkiin tiloihin, joissa yövytään. Eli kodin lisäksi mökille jokaiseen makuuhuoneeseen, aittaan, asuntovaunuun, veneeseen ja niin edelleen. Kun palovaroittimia on riittävästi, ne havaitsevat savun nopeasti ja havahduttavat jopa sammuttamaan palonalun.
  • Palovaroitin ja alkusammutusväline, kuten sammutuspeite tai käsisammutin, ovat erinomaisia joululahjoja. Suositeltavaa on hankkia kotiin vähintään 6 kilon sammutin.

LähiTapiola Pirkanmaa järjestää vuosittain sammutintarkastuksia ja alkusammutuskoulutuksia asiakkailleen. LähiTapiolan toimesta Pirkanmaalla tarkastetaan lähes 5 000 sammutinta joka vuosi.

Lauantaina 23.11. järjestetään yli 300 paloasemalla Päivä paloasemalla –tapahtuma, jonka yhteistyökumppani LähiTapiola on. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tapahtumaan osallistui viime vuonna yli 100 000 henkilöä. Tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta ja tietoa paloturvallisuudesta sekä siihen liittyvistä riskeistä sekä vahinkojen ennaltaehkäisystä. LähiTapiolan tehtävärastilla keskitytään kodin vaaranpaikkoihin.

Jutussa käytetyt lähteet:

Lue lisää:
Kodin paloherkimmät huoneet ovat keittiö ja sauna – vaarallisin kodinkone on pesuhuoneessa