Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pirkanmaa: LähiTapiola Pirkanmaan lahjoituksen avulla kunnostetaan virtavesiä Näsijärvellä ja Ruovedellä

23.8.2019 - Talous

Pirkanmaalla on suunniteltu toteutettavaksi useita virtavesikunnostuksia vuoden 2019 aikana. LähiTapiola Pirkanmaa lahjoitti Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry:lle 5 000 euroa Näsijärven ja Ruoveden alueen virtavesikunnostuksiin.

Virtavesien hoitoyhdistys (Virho) on valtakunnallinen vapaaehtoisorganisaatio, joka aloitti viime vuonna vapaaehtoisvoimin Pirkanmaan suurimman virtavesikunnostuksen Ruovedellä. Lisäksi Virhon toimesta kunnostettiin ja inventoitiin useita muita virtavesiä ja kotoutettiin taimenia kuuteen virtaveteen. Yhdistys tekee myös taimenkantojen seurantaa sähkökoekalastaen kunnostuskohteilla. Sähkökalastuksen avulla voidaan selvittää kalaston rakennetta ja myös esim. taimenen kasvua ja lisääntymistä vesistöissä. Sähkökoekalastuksessa purossa elävät kalat tainnutetaan sähkövirralla ja niistä otetaan paino- ja pituusmitat.

- LähiTapiola Pirkanmaan tuen avulla on saatu nyt istutettua mätiä kahteen Näsijärven alueen puroon, jotka sijaitsevat Tampereella ja Ruovedellä. Istutuskohteet sähkökoekalastettiin viime vuonna, jolloin todettiin, ettei puroissa elä taimenta. Mätirasiat käytiin asettamassa puroon huhtikuun alkupuolella ja ne käytiin nostamassa pois kesäkuun alussa, jolloin todettiin mädin kuoriutumisen onnistuneen molemmilla kohteilla, Tuomas Rinne Virtavesien hoitoyhdistyksestä kertoo.

Vuoden 2019 aikana yhdistyksen aikomuksena on kotouttaa taimen kahteen uuteen virtaveteen sekä jatkaa istutuksia ainakin neljään muuhun kohteeseen. Uusista kohteista toinen on Atalassa sijaitseva Halimasjärven puro, jonne on saatu istutuslupa Tampereen kaupungilta. Kaupunkipurona tästä tulee syntymään uusi julkinen kohde, jolla Virtavesien hoitoyhdistys tulee järjestämään talkoita asukasyhdistyksen, osakaskunnan, paikallisten asukkaiden, koululaisten ja erilaisten paikallisjärjestöjen kanssa. Talkoiden yhteydessä kerrotaan myös taimenen elinkierrosta ja koulutetaan vapaaehtoisia virtavesikunnostuksiin.

- LähiTapiola Pirkanmaan lahjoituksella varmistamme useita istutuksia ja kunnostustoimia virtavesikohteeseen Pirkanmaalla. Mikäli istutukset onnistuvat odotetusti, tulemme järjestämään kesällä yhdistyksen ensimmäiset talkootapahtumat Tampereella. Kesän aikana seuraamme purojen vesitilannetta sekä kalojen kasvamista puroissa. Kalataloudelliset kunnostukset puroilla toteutetaan elo-syyskuussa, jolloin taimenen poikaset ovat niin isoja, etteivät ne jää kunnostuksissa jalkoihin. Kunnostuksissa puroihin lisätään kiviä, soraa ja puuainesta. Kivet ja puuaines antavat kaloille suojaa ja mahdollistavat suuremmat kalatiheydet puroissa. Soraikkoja tehdään, jotta sukukypsät taimenet voivat laskea mätimunansa niihin, Tuomas kuvailee kunnostustoimenpiteitä.


Virtavesien hoitoyhdistys ry (Virho) on virtavesien luonnontilan vaalimiseen v. 1990 perustettu yhdistys, johon jokainen voi halutessaan liittyä. Virhon toiminta Pirkanmaalla aloitettiin v. 2017.


Kuvat: Tuomas Rinne


Lisätiedot:
Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry
virtavesi.com
Tuomas Rinne
tuomas.juhana.rinne@gmail.com