Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Lappi15.6.2023

Harrasteajoneuvo on kuin arvokas taideteos, jota ei kannata alivakuuttaa

Ilmojen lämmetessä katseen vangitsevat kaduille ilmestyvät klassikkoautot ja kesäkulkuneuvot. Usein mustista rekisterikilvistä tunnistettava museoajoneuvo edellyttää täsmälleen alkuperäiseen asuun entisöintiä ja omaa vakuutusta, mutta myös harrasteajoneuvon voi vakuuttaa tuunatusta arvostaan.

Museo- ja harrasteajoneuvot ovat usein kesäkäytössä olevia autoja, mopoja tai moottoripyöriä. Pärinäharrastukseen kuuluu ajoneuvojen kunnostaminen jollain tasolla ja siihen Suomen pitkä talvi sopii hyvin.

Vaivalla kuntoon laitettu ajoneuvo on kuin arvokas taideteos, jonka arvo säilyy. Ajoneuvon arvoinen vakuutusturva on pieni panostus.

- Autoharrastukseen menee paljon aikaa, vaivaa ja rahaa. Räätälöidyllä vakuutuksella voi varmistaa, että ajoneuvosta saa vahingon sattuessa korvauksen sen oikean arvon mukaan, edustaja Timo Tjäderhane LähiTapiola Lapista kertoo.

Tjäderhane tietää mistä puhuu, sillä omasta tallista löytyy harrasteauto, vuosimallin 1997 Jeep Wrangler TJ.

-Jeeppi on pääosin kesäkäytössä ja sillä ajetaan ihan perusarkiajoa.
Museo- tai harrasteajoneuvon vapaaehtoinen vakuutus, laaja kasko tai osakasko, perustuu ajoneuvon arvon mukaiseen vakuutusmäärään. Arvo määritellään annettujen tietojen ja valokuvien perusteella. Yli 30.000 euron arvoiset autot tarkastetaan puolueettoman ulkopuolisen asiantuntijan toimesta.

-Lähtökohtana vapaaehtoisen vakuutuksen vakuutusmäärälle on summa, joka ajoneuvosta myytäessä olisi mahdollisuus saada, LähiTapiola Lapin vahinkotarkastaja Petri Halttu kertoo.

Ajoneuvon tuhoutuessa kokonaan, vakuutus korvaa sovitun vakuutusmäärän. Pienemmistä vahingoista korvataan korjauskulut tai niitä vastaava rahasumma.

-Tyypillisesti korvaus maksetaan rahana. Usein harrastajalla on paremmat keinot ja kanavat varaosien hankintaan ja korjauksiin. Vakuutusyhtiö ei voi sitoutua kaikkiin korjaustöihin, sillä harvinaisten ajoneuvojen korjaaminen ei aina onnistu tavanomaisissa korjaamoissa, Halttu sanoo.

Museo- vai harrasteajoneuvo?

Museoajoneuvo on vähintään 30 vuotta vanha alkuperäisillä osilla täsmälleen alkuperäiseen asuun entisöity ajoneuvo. Se pitää katsastaa ja rekisteröidä museoajoneuvoksi.

- Vastakohtana museorekisterissä oleville autoille on autojen rakentelu. Harrasteautoihin tehdään esimerkiksi erikoismaalauksia, rakennetaan ulkoasua tai sisustetaan kokonaan uudelleen. Toisaalta harrasteajoneuvon voi hankkia myös valmiina tai pientä laittoa vaille. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa harrastaa, Tjäderhane sanoo.

Harrasteajoneuvo on vähintään 20 vuotta vanha yksityiskäyttöinen henkilö- tai pakettiauto tai moottoripyörä. Ajoneuvon arvon määrityksessä huomioidaan kanta-auto ja että sen rakennetta on muutettu korkeintaan 35 prosenttia – katsastuksessa määritellyn muutosprosentin verran. Ajoneuvo pitää olla rekisteröity ja sen on oltava liikennekäytöstä poistettuna vähintään viisi kuukautta vuodessa eikä se saa olla kilpailukäytössä.

LähiTapiola Lapissa vakuutetuista museo- ja harrasteajoneuvoista suurin osa on museorekisteröityjä ajoneuvoja ja vain noin 20 prosenttia harrasteajoneuvoja. Harrasteajoneuvon vakuuttaminen sille tarkoitetulla vakuutuksella on siis harvinaisempaa.

-Tavallisella kaskolla vakuutetun harrasteajoneuvon korvauksessa ei huomioida ajoneuvon parannuksia ja tuunauksia, Halttu muistuttaa.

Tjäderhanen Jeep on hankittu pientä laittoa vaille -ajatuksella, ja siitä löytyy harrasteajoneuvon laaja kasko.

-Halusin ehdottomasti autoon kolarointiturvan. Harrasteajoneuvon kaskossa auton ikä ei ole sille esteenä.

Ajoneuvon kaskovakuuttaminen on vapaaehtoista riskin siirtoa vakuutusyhtiölle. Liikennevakuutus puolestaan on pakollinen kaikille liikenteessä oleville ajoneuvoille, niin myös museo- ja harrasteajoneuvoille. Harrasteajoneuvon liikennevakuutus on normaali bonuksellinen liikennevakuutus, museoajoneuvolla sen sijaan on oma erityinen bonukseton liikennevakuutus, jolla saa ajaa tietyn määrän vuodessa.

-Museoajoneuvon ajopäivien määrä voi vaihdella vakuutusyhtiöittäin, LähiTapiolassa se on 120 päivää, Halttu kertoo.

Lisätietoja:

Petri Halttu, autovahinkotarkastaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 743 4176, petri.halttu@lahitapiola.fi

Pyydä tarjous museo- ja harrasteajoneuvovakuutuksesta!