<link rel="stylesheet" href="/cs/chat/stylesheets/lahitapiola-chat.css"/>
Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Itä Turvallisuus 7.4.2022

LähiTapiola Itä järjestää sammutintarkastuskiertueen - Toimiva käsisammutin torjuu alkavat palot

Sammuttimen toimivuus on tärkeää, koska siihen on voitava luottaa onnettomuustilanteessa. Säilytyksestä riippuen sammuttimet tulee tarkistaa vuoden tai kahden vuoden välein. LähiTapiola Itä järjestää toimistoillaan sammutintarkastuskiertueen huhtikuussa 2023.

Moni hankkii kotiinsa käsisammuttimen, mutta ei tule huolehtineeksi sammuttimen säännöllisestä tarkastamisesta sen toimivuuden varmistamiseksi. Palosammuttimien säännöllisten tarkastusten tehtävä on varmistaa, että hätätilanteessa sammutin toimii. Lämpötilan vaihtelun vuoksi sammutin on saattanut menettää painetta tai sammutejauhe on saattanut paakkuuntua, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn.

Tarkastus on hyvä tehdä vuoden välein, jos sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle, kuten kylmässä kesämökissä, ajoneuvossa tai veneessä. Kodin sisätiloissa pidettäville käsisammuttimille suositellaan kahden vuoden välein tehtyä tarkastusta.

Tarkastuksessa sammutinliike katsoo sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa se huolletaan tai vaihdetaan uuteen. Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään havaitsemaan ennalta mahdolliset viat, jotta sammutin todella toimisi tarvittaessa. Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta.

Valitse oikeanlainen sammutin

Erilaisten palosammuttimien runsaus voi hämmentää. Suurin virhe on, jos sammutinta ei ole lainkaan, mutta viisasta sammuttimen valinnassa on kiinnittää huomiota myös sen kokoon ja sammutinaineeseen. Sammuttimia löytyy monessa koossa, sammutinaineella ja teholuokissa. Myös sammuttimien nimitykset saattavat aiheuttaa epäselvyyttä.

Jauhesammuttimet ovat monille tutuin sammutintyyppi ja ne ovat yleisimpiä Suomessa. Jauhesammutin on paras valinta esimerkiksi autoon, veneeseen tai mökille, joissa säilytettäessä lämpötila laskee joskus nollan tuntumaan tai alle. Jauhesammutin ei jäädy, mutta suljetuissa sisätiloissa sammutinjauhe pölyää käytettäessä runsaasti, mikä heikentää nopeasti näkyvyyttä ja sotkee perusteellisesti tilat. Niinpä kotiin sopii parhaiten nestesammutin eli tutummin ”vaahtosammutin”.

Yleensä kuuden kilogramman sammutin on riittävän järeä kotona ja mökillä. Tarvittaessa sammuttimia voi olla useampiakin, etenkin jos rakennus sijaitsee syrjässä ja tulipalon syttyessä ammattilaisten apu on kaukana. Autoon ja veneeseen sopii kahden kilon jauhesammutin. Sen sijaan pienet, suihkepulloon verrattavat spraysammuttimet eivät tositilanteessa tehoa.

Alkusammutus ehkäisee tehokkaasti suuria vahinkoja

Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakollista hankkia palosammutinta, mutta se on hyvä ja edullinen tapa edistää paloturvallisuutta. Lain mukaan käsisammutin pitää olla veneessä, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Matkailuautoissa ja -vaunuissa sammuttimelle ei ole nykyisin lakisääteistä pakkoa, mutta vakuutusyhtiöiden suojeluehtojen mukaan sammutin tulee löytyä.

Ensisammutuksen merkityksen puolesta puhuvat pelastustoimen tiedot, joiden mukaan vuosittain alkusammutukseen turvaudutaan lähes 2000 rakennuspalossa. Onnistuneella alkusammutuksella vältytään vuosittain useilta vakavilta henkilövahingoilta ja estetään kymmenien miljoonien eurojen omaisuusvahingot.

Jos kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia sekä asukkaalla alkusammutustaidot ja -välineet, on mahdollista sammuttaa käytännössä kaikki kotona syttyneet palonalut, kunhan ne havaitsee ajoissa. Palovaroitin on erittäin tärkeä pelastautumisen kannalta, sillä se antaa aikaa toimia tulipalon sattuessa. Käsisammutin ja sammutuspeite ovat toimivia alkusammutinvälineitä, mutta niiden käyttöä on harjoiteltava ja ne on pidettävä kunnossa ja toimintavalmiina.

LähiTapiola Itä järjestää kaikilla toimistoillaan sammutintarkastuspäivän. Tapahtumassa LähiTapiolan asiakkaat voivat tarkastuttaa sammuttimensa ilmaiseksi omistaja-asiakasetuna. Max. 2 sammutinta / asiakas. Tarkastajalta on mahdollista ostaa myös uusia sammuttimia ja kysyä vinkkejä oikeanlaisen sammuttimen valintaan. Tapahtumissa on tarjolla pullakahvit.

Kiertueaikataulu 2023:

Ilomantsi (Mantsintie 8)
Torstai 13.4. klo 10-16

Kiuruvesi (Kukkomäentie 17)
Perjantai 14.4. klo 10-16

Lieksa (Moisionkatu 2)
Tiistai 18.4. klo 10-16

Nurmes (Porokylänkatu 14)
Tiistai 18.4. klo 10-16

Iisalmi (Riistakatu 11)
Keskiviikko 19.4. klo 10-16

Nilsiä (Nilsiäntie 71)
Torstai 20.4. klo 10-16

Polvijärvi (Polvijärventie 15)
Torstai 20.4. klo 10-16

Kitee (Kiteentie 9-11)
tiistai 25.4. klo 10-16

Joensuu (Prisma, Voimatie 2)
Keskiviikko 26.4. klo 10-16

Lapinlahti
Perjantai 28.4. klo 10-16

Lisätietoja:
Hanna Plosila, viestintä- ja sidosryhmäpäällikkö, LähiTapiola Itä
p. 040 591 7746
hanna.plosila@lahitapiola.fi