Vakuutusala auttaa sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon
12.4.2022 - Turvallisuus
Vakuutusyhtiöillä on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä, siihen varautumisessa ja sopeutumisessa. Meillä työskentelee satoja riskienhallinnan ja vahinkojen ennaltaehkäisyn asiantuntijoita. Voimme auttaa ilmastonmuutoksesta aiheutuvien vahinkojen torjunnassa ja niiden talousvaikutusten hallinnassa.
Vakuutusalalla ilmaston lämpeneminen näkyy muun muassa erilaisten luonnonilmiöiden voimistumisena. Kun pohdimme erilaisten vahinkojen vakuuttamista ja niiden riskejä, pahinta olisi, jos luonnonilmiöiden vakuuttamisessa taloudellinen riski kasvaisi niin suureksi, ettei vakuutusta voisi myöntää. Yrityksille se voisi tarkoittaa sitä, että liiketoiminnan eri riskejä ei voisi vakuuttaa.
Tavalliselle ihmiselle se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tietyllä alueella sijaitsevalle vapaa-ajan asunnolle ei myönnettäisi lainkaan vakuutusta.
Syynä olisivat liian suuret ilmastoriskit ja niiden toteutuminen. Lopulta se, ettei vakuutusturvaa voisi saada, olisi esteenä liiketoiminnan kehittämiselle ja investoinneille. Sitä me emme halua. Meille on tärkeää, että asiakkaamme saavat omaan tilanteeseensa oikeaa ja riittävää terveyden, talouden ja omaisuuden turvaa.
Ilmastonmuutos näkyy jo nyt jälleenvakuuttamisessa
LähiTapiolan vahinkovakuutukset korvaavat luonnonilmiöiden aiheuttamia vahinkoja, kuten myrsky-, maastopalo- ja tulvavahinkoja. Suomessa ilmastonmuutoksesta johtuvien sään ääri-ilmiöiden vaikutuksia vahinkojen määrään ja laatuun ei voida vielä todentaa tähän asti kerätyn vahinkodatan perusteella. Kuitenkin meillä on tiedossa, että sääolosuhteiden muutokset ovat aiheuttaneet esimerkiksi metsien tuholaisvahinkoja. Samalla, kun maapallon keskilämpötila nousee, arvioiden mukaan myös sateet ja myrskyt lisääntyvät sekä hellejaksot pitenevät. Näiden vaikutukset vahinkoihin näkyvät myös joidenkin vuosien päästä vahinkotilastoissamme.
Vakuutusyhtiöt hyödyntävät jälleenvakuuttamista sellaisissa riskeissä, joiden toteuduttua tarvitaan isompia hartioita. Riskin toteutumisesta osan kantaa siis toinen yhtiö, jälleenvakuutusyhtiö. Tässä jälleenvakuuttamisessa näemme jo nyt ilmastonmuutoksen vaikutuksia, koska jälleenvakuuttaminen on kallistunut, ja joissakin tapauksissa jälleenvakuutusturvan saaminen on vaikeutunut.
Etsimme yhdessä ratkaisuja
Vakuuttaminen on yksi tapa varautua lämpenevän ilmaston aiheuttamiin riskeihin, mutta parhaat ratkaisut voimme saavuttaa laaja-alaisella yhteistyöllä yritysten ja yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa. Innovaatiot ja uusi teknologia ovat avainasemassa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävissä investoinneissa.
Tilastot kuvaavat aina mennyttä, mutta meidän tulee katsoa tulevaisuuteen. Siksi haluamme ennaltaehkäistä ihmisille ja yrityksille sattuvia vahinkoja ja tehdä kaikkemme, että voimme vakuuttaa jatkossakin niin koteja, vapaa-ajan asuntoja kuin yritysten toimintaa.
LähiTapiola-ryhmä on sitoutunut vahvasti ilmastonmuutoksen torjuntaan. Etsimme suomalaisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään, ja toimimme vahvana alueellisena kumppanina ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.
Juho Kettunen
johtaja, LähiTapiola Vahinkoyhtiö
Lue LähiTapiolan Vastuullisuusraportti 2021 kokonaisuudessaan tästä
"Vakuuttaminen on yksi tapa varautua lämpenevän ilmaston aiheuttamiin riskeihin, mutta parhaat ratkaisut voimme saavuttaa laaja-alaisella yhteistyöllä yritysten ja yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa."
Raportointi – työläs, mutta tehokas työkalu kestävyyden saavuttamisessa
1.4.2022 | Talous
LähiTapiola Varainhoito on todennut raportoinnin tehokkaaksi, vaikkakin työlääksi työkaluksi läpinäkyvyyden saavuttamisessa alalla. Jaetut raportit saattavat myös rohkaista asiakkaita lisäämään kestävyyttä salkkuihinsa.
Teknologiamegatrendi luo sijoittajalle mahdollisuuksia mutta on myös haaste
31.3.2022 | Talous
Teknologinen kehitys on megatrendeistä tuottavuuden ja talouskasvun kannalta vaikuttavin. Myös sijoittajalle teknologinen kehitys tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia, kertoo LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Perttu Hytönen.
Jokainen meistä voi olla kyberhyökkäyksen kohde
30.3.2022 | Turvallisuus
Ukrainan sodan myötä tietoturvallinen työskentely ja muutamat perusasiat, kuten verkkopalveluiden vahva tunnistautuminen, ovat nousseet valokeilaan. Jokaisen omilla arjen teoilla voi olla suuri vaikutus informaatiovaikuttamisen pyrkimyksiin sekä suomalaisen yhteiskunnan kriisinkestävyyteen ja kyberturvallisuuteen.