Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kuinka sinun taloutesi voi? Testaa talouttasi näillä seitsemällä mittarilla

17.7.2020 - Hannu Nummiaro

Koronakriisi stressitestaa monien perheiden oman talouden perusteellisesti. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro listaa seitsemän helppoa mittaria, joilla omaa taloutta voi testata.

Kokemusta viisaampana varautumiseen ja oman talouden terveyteen kiinnitetään enemmän huomiota. Näillä seitsemällä oman talouden terveysmittarilla pääsee helposti alkuun.

1. Mihin rahani kuluvat? Kun raha on pankkikortilla, luottokortilla tai mobiilissa, digitaalisuus helposti hämärtää rahankäytön kokonaiskuvaa. Kirjanpito arkimenoista sekä harvemmista tarpeista auttavat huolehtimaan, ettei nykyinen arjen ylellisyys pääse syömään tulevaisuuden perustarpeista. Oman talouden budjetointi eli menojen ja tulojen tasapainottaminen on kotitalouksien tärkein taloustaito.

2. Paljonko minulla on puskuria? Tärkein oman talouden mittari on puskurien määrä. Myös puskurien sujuva rahaksi muutettavuus merkitsee, esimerkiksi asunnon myyminen on hidasta ja hankaloittaa elämää. Parin kolmen kuukauden palkka on hyvä alku puskurille. Varautuminen lähtee oman talouden riskien tunnistamisella. Isoon riskiin varaudut vakuuttamalla ja pieneen riskiin säännöllisesti säästämällä.

3. Miten säästöni tuottavat? Kun tulot ylittävät menot, niin säästät! Tili ei tuota, joten harkitse säännöllistä rahastosäästämistä, jonka voi aloittaa jo 30 eurolla kuukaudessa. Alhaisia tuotto-odotuksia voi taklata säästämällä enemmän tai lisäämällä sijoitusten riskitasoa. Riskiä hallitaan hajauttamalla. Lue sijoittamisen 7 perustaitoa tarkemmin täältä.

4. Paljonko minulla on velkaa? Velka tasaa kulutusmahdollisuuksia sekä mahdollistaa uusien innovaatioiden hyödyntämisen yrittäjyyden kautta. Ylivelkaantumiselle on useita mittareita, kuten velan määrä suhteessa tuloihin tai varoihin. Ylivelkaantuminen altistaa vivulla varallisuuden arvonlaskulle sekä elämän satunnaisuuksille.

5. Onko kaikki omaisuuteni samassa korissa? Asunto on useiden kotitalouksien suurin varallisuuserä. Monin paikoin asuntojen arvot laskevat kaupungistumisen eriyttäessä alueellisia asuntomarkkinoita. Tällöin säästäminen muihin sijoituskohteisiin, kuten rahastoihin, osakkeisiin tai metsään, hajauttaa varallisuutta sekä ehkäisee sen vähenemistä.

6. Mikä on minun markkina-arvoni? Työttömyys tekee aina loven tuloihin ja pitkittyessään voi kaataa koko oman talouden. Kannattaa pohtia, kuinka helposti voisi löytää uuden työn? Omaa arvoaan työmarkkinoilla voi parantaa koulutuksen, elinikäisen oppisen ja sisäisen yrittäjyyden kautta. Pahan päivän puskuria kannattaa miettiä tulojen kautta.

7. Mitä saan eläkkeellä? Työeläkeote näyttää tähän asti kertyneen työeläkkeen määrän. Syntyvyyden lasku ja eliniän nousu huojuttavat eläkejärjestelmää. Epävarmuus eläkkeistä on suurinta nuorilla, mutta onneksi heidän pitkä sijoitusaika valjastaa korko korolle -voimat. Nyrkkisääntönä palkasta pitäisi säästää noin 10 prosenttia koko työuran ajan tasatakseen elinkaaren kulutustason.

Kirjoitus on julkaistu Taloustaito.fi -sivustolla 14.7.2020

Hannu Nummiaro
yksityistalouden ekonomisti

LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää