Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Koronavirus nosti kuumeen osakemarkkinoilla – osakkeet saavat tukea nollakoroista

11.6.2020 - Talous

Koronakriisin syveneminen maaliskuussa painoi osakekurssit selvään laskuun. Kuluttajien jäädessä kotiin ja yritystoiminnan hyydyttyä lasku tuntuu loogiselta, kertoo LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Heikki Urpelainen. Mutta kurssien ripeä nousu on Urpelaisen mielestä hämmästyttävää. Onko nousu vakaalla pohjalla?

Koronavirus on ollut tuhoisa terveydelle, jarruttanut yhteiskuntien toimintaa ja romahduttanut yritysten tuloksia. Osakkeet sukelsivat syvälle kuluttajien jäätyä kotiin ja yritystoiminnan hyydyttyä. Osakkeiden alamäki tuntui loogiselta, mutta ripeä nousu hämmästyttää ainakin minua. Onko nousu helpotuksen huumaa vai vakaammalla pohjalla?

Huhtikuu oli monille yrityksille raastava. Osalla lentoyhtiöistä myynti laski jopa -90 prosenttia normaalista. Jopa keinoniveliä valmistavalla terveysfirmalla myynti lähes puolittui, kun sairaalat ja potilaat lykkäsivät muita kuin välttämättömiä hoitojaan. Koko vuoden osalta yritysten tulosten odotetaan laskevan useissa maissa karkeasti -30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Tulosten voi hyvällä syyllä odottaa palautuvan melko paljon, kun rajoitteita puretaan ja kyllästyminen voittaa pelon. Osakemarkkinoilla on kuitenkin liioitellun optimistinen odotus, että yritysten tulokset ylittäisivät jo ensi vuonna edelliset tuloshuippunsa.

Koronan jättämä haava ei arpeudu yhtäkkiä. Yhdysvalloissa työttömäksi on edellisten kuukausien aikana ilmoittautunut 39 miljoonaa ihmistä. Virallinen työttömyysaste on pahin sitten 30-luvun laman, 14.7 prosenttia. Lovi lompakossa painaa kulutusta pitkään. Menetetyt tulot, maltillinen kysyntä ja epävarmuus jarruttavat myös yritysten hankintoja. Nähtäväksi jää myös, miten koronakriisi muuttaa kuluttajien ja yritysten toimintaa pitemmällä aikaa esimerkiksi etätyöskentelyn tai verkko-ostamisen osalta.

Aiempien kriisien jälkeen talouden, tulosten ja osakkeiden palautuminen edellisiin huippuihin on vienyt useita vuosia. Voisiko nyt olla toisin?

Osakkeita tukevat nyt verovaroin ja keskuspankkien voimalla tehtävät huimat tukitoimet. Tukitoimet näyttävät historian valossa kuitenkin kohdentuvan heikosti ja kuluttajan aktivointi jää vaisuksi. Talouden normalisoitumista auttaa toisaalta, että kuluttaja, yritykset ja useimmat valtiot olivat melko hyvässä kunnossa kriisin alkaessa.

Talouden aktiviteetille tärkeintä on toki itse virus. Viruksen leviäminen vaikuttaa onneksi lientyneen jopa niissä maissa, joissa rajoitteita ei ole ollut.

Osakkeille vahvin tuki tulee nollakoroista. Kun jopa Yhdysvalloissa valtiolainojen tuotot ovat lähellä nollaa, ovat osinkoa maksavat ja talouden myrskyihin sopeutuvat osakkeet houkuttelevia. Vielä houkuttelevammaksi osakkeet tulevat, kun matalan talouskasvun ja alhaisten korkojen horisonttia venyttää kauas tulevaisuuteen. Tämä pitkäkestoinen odotus on suosinut esimerkiksi innovatiivisia tekno- ja terveysyhtiöitä, joiden kasvusta on tullut aiempaakin harvinaisempaa ja arvokkaampaa. Korkotaso näyttää siis tuovan pitkäkestoisen myötätuulen osakkeille, vaikka talous ja tulokset välillä epävakautta ja pettymyksiä aiheuttavatkin.

Heikki Urpelainen
salkunhoitaja
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää