Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Yrittäjä on oman onnensa nojassa – eläkkeistä on huolehdittava itse

3.10.2019 - Tuomo Mikolanniemi

Eläkkeelle jääminen aiheuttaa monelle taloudellisen shokin. Yrittäjälle se voi olla suurempi, kun alimitoitettu työtulo pudottaa eläkettä palkansaajaa enemmän. LähiTapiola Henkiyhtiön asiantuntija Tuomo Mikolanniemi muistuttaa yrittäjiä huolehtimaan ajoissa eläketurvastaan.

Miksi yrittäjä jääräpäisesti alimitoittaa eläkkeensä, onko oman eläkkeen ja sosiaaliturvan alimitoittaminen tietoinen valinta? Vai miksi yrittäjät usein valitsevat keskiverto palkansaajaa heikomman aseman?

Yrittäjien eläkevakuuttamisen hälytysmerkit ja sosiaaliturvan uudistamisen tarve ovat vaalikaudesta toiseen päättäjien työlistalla, mutta mitään pikaisia uudistuksia ei ole näköpiirissä tämänkään hallituksen toimesta.

Yrittäjänä sinulla on mahdollisuus vaikuttaa oman eläketurvasi tasoon. Jos kuitenkin päätät tai joudut jättäytymään yhteisessä turvaverkossa keskivertoa heikompaan asemaan sairauden, työttömyyden ja eläketurvan suhteen, ei kellään ole siihen nokan koputtamista – yrittäjä huolehtii itsestään.

Syynä yrittäjien tilanteeseen tuskin on tietämättömyys, vaan ennemminkin epäluottamus eläkejärjestelmäämme kohtaan. Eläketurvakeskuksen eläkebarometrissa näkyy yrittäjien muita selvästi matalampi luottamus eläkejärjestelmään ja siihen, että jo ansaittu eläke on turvattu.

Se on hyvä muistaa, että yrittäjän lakisääteisen eläkevakuutuksen maksuihin liittyy verotuksellinen hyöty, sillä ne ovat maksajalle kokonaisuudessaan verovähennettäviä.

Yrittäjällä on (yhtiömuodosta riippuen) mahdollisuus hyödyntää samankaltainen veroetu myös yritysten vapaaehtoisissa eläkevakuutuksissa. Vapaaehtoinen eläke on hyvä valinta, jos olet kärsivällinen säästäjä ja haluat täydentää eläkeajan toimeentuloasi.

Eläkkeelle jääminen on lievästi ilmaistuna shokki omalle taloudelle, kun tulot tippuvat puoleen työuran tulotasosta, mutta elämisen menot säilyvät ennallaan – yrittäjän alimitoitettu työtulo voi tehdä tiputuksen vielä jyrkemmäksi. Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, jos et heti huomenna ole jäämässä eläkkeelle. Mitä pidempi aika eläkkeen alkuun on, sitä paremmassa tilanteessa olet. Silloin sinulla on aikaa tehdä korjaavia liikkeitä ja aika on todistetusti säästäjän paras ystävä.

Miten omaa eläkeajan toimeentuloa varten kannattaa säästää? Pitkälle tulevaisuuteen säästämisessä tärkeintä on, että säästäminen on säännöllistä ja hyödynnät käytettävissä olevan säästöajan hyödyksi hankkimalla korkoa korolle, etkä jätä rahoja makaamaan nollakorkoiselle tilille. Kirjailija ja toimittaja Henri Blomster antoi yksinkertaisen neuvon, ”säästämällä kuukausittain pienen summan ei tarvitse seurata markkinoita. Automaatti vain päälle ja antaa mennä”.

Tuomo Mikolanniemi
asiantuntija
LähiTapiola Henkiyhtiö