Paljonko tuottoa Bitcoinista voi odottaa vuonna 2018? Asiantuntija: "Arpa on myynnissä, epäilen sitä tyhjäksi"

5.1.2018 - Hannu Nummiaro

Arjen maksuvälineeksi Bitcoin ei käytännössä taivu. Sijoituskohteena sen riskiprofiili muistuttaa peräkkäisiä arpajaisia. Bitcoinin arvo olisi edelleen kiihtyvällä uralla, vaikka korjausliike vuonna 2018 olisi -50%.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro analysoi Bitcoinin nykytilaa, tulevaisuutta ja hyötyjä Bitcoin-sarjassaan. Ensimmäisessä osassa Nummiaro totesi Bitcoinin suurimman uhan olevan lopulta sen menestys.

Bitcoin on rahoitusmaailman kuumin puheenaihe. Toiset sanovat sitä vapaan maailman pelastajaksi, toiset lakonisesti tulppaaniksi. Mitä arjen pyörityksessä siitä pitäisi ajatella?

Arjen maksamiseen Bitcoinilla ei ole mullistavaa tarjottavanaan, pikemmin päinvastoin. Bitcoin käy maksuvälineenä vain harvoissa paikoissa, maksun varmistumiseen menee tunti ja sen euromääräinen arvo heittelehtii arvaamattomasti. Bitcoinit voivat hukkua peruuttamattomasti kännykän kadotessa tai kovalevyn hajotessa. Tietomurtaja voi onnistua siirtämään Bitcoinit omaan haltuunsa. Kuluttajansuoja ei koske sillä ostettuja tuotteita.

Bitcoin ei sovellu useimmille säästäjille

Suurin mielenkiinto Bitcoiniin kohdistuu maksuvälineen sijaan sijoituskohteena. Kotitalouksien sijoitussuunnitelmaan Bitcoin kannattaa sisällyttää vain mausteeksi. Suurimmalle osalle säästäjistä se ei sovellu lainkaan.

Bitcoinin perustellun arvon määrittämistä vaikeuttaa korkotuottojen tai osinkojen puuttuminen. Sen arvoa on tarkasteltava kysynnän ja tarjonnan perusteella. Sen etukäteen koodattu määrä ei jousta tämänhetkisen huippukysynnän tarpeisiin, joten hinta on saanut siivet alleen. Johdannaismarkkinoiden syntyminen voi edelleen vahvistaa trendejä.

"Ei laillinen maksuväline"

Bitcoin ei ole euroseteleiden ja -kolikoiden tavoin laillinen maksuväline, joka on velvoitettu ottamaan vastaan maksuksi. Sen arvo perustuu pelkästään sitä käyttävän verkoston luottamukseen. Mitä isommaksi käyttäjien verkosto kasvaa, sitä suuremmaksi ja vakaammaksi sen arvo muodostuu. Kilpaileva kryptovaluutta saattaa syrjäyttää Bitcoinin ja tehdä sen arvottomaksi.

Bitcoin on tehnyt kolme hirmuloikkaa, joista jokaista on seurannut takapakki. Kaksi loikista on noin 300-kertaistunut ja yksi 100-kertaistunut sen arvon. Loikan huipusta takapakkia on tullut keskimäärin 80 prosenttia, kunnes on taas alettu kerätä vauhtia uuteen loikkaan. Vuonna 2017 arvo oli parhaimmillaan 20-kertaistunut, kyseessä saattoivat olla viimeisimmän hirmuloikan viimeiset kurotukset.

Riskiprofiili muistuttaa arpajaisia

Kovan onnen säästäjä, joka olisi sattunut ostamaan Bitcoinin juuri loikan huipulla, olisi saanut melkoisen vuoristoradan alleen. Nopeimmillaan arvo on tippunut 70 % viikossa. Pahimmillaan arvo on tippunut 93 % ja sen palautuminen ostohetken tasolle on kestänyt yli kolme vuotta.

Bitcoinin riskiprofiili muistuttaa erehdyttävästi peräkkäisiä arpajaisia. Arpa voi hyvässä lykyssä yli 100-kertaistaa alkupanoksen, mutta kaikki voi kadotakin. Kun Bitcoinin kehitystä verrataan kiihtyvän kasvun malliin, niin 50%:n takapakki toisi arvon takaisin trendille - siis takaisin skenaarioon, jossa Bitcoin valloittaisi maailman. Bitcoin on hieno innovaatio, mutta sen arvo voi olla jo liikaakin edellä aikaansa. Vuoden 2018 arpa on myynnissä, epäilen sitä tyhjäksi.

Lue ensimmäinen osa Bitcoin-asiantuntijasarjasta täältä.