Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Loppuvuoden 2020 private equity –markkina yllätti positiivisesti

14.5.2021 - Talous

Vuosi sitten maalis-huhtikuussa vireillä olleiden yrityskauppojen ja kasvuyhtiösijoitusten määrä romahti. Vuositasolla tarkasteltuna vuosi 2020 oli kuitenkin yllättävänkin normaali.

Kirjoitin blogissani viime toukokuussa, että korona todennäköisesti vähentäisi kasvuyhtiösijoituksia sijoittajien riskinottohalukkuuden vähentyessä. Kun ensimmäiset tilastot viime vuodelta ovat valmiit, on aika katsoa menneeseen.

PitchBookin keräämän alustavan datan mukaan Yhdysvaltojen PE-markkinoilla (termi ”PE” kattaa kasvuyhtiösijoitusten lisäksi myös muiden kehitysvaiheiden sijoituksia) vuosi 2020 oli ensimmäinen sitten 2009, kun sekä transaktiomäärät että –volyymit laskivat.
Kuvassa USAn vuositason private equity kehitys volyymi ja määrä
Tilaston mukaan vuoden 2020 toinen kvartaali oli erityisen synkkä, mutta viimeisen kvartaalin kehitys oli todella vahva ja kvartaalikohtainen transaktiomäärä ja -volyymi kasvoi tilastohistorian suurimmaksi.
Kuvassa USA.n private eeyity kehitys kvarttaalitasolla
Euroopan markkinan osalla kehitys lienee ollut melko samanlainen. Kvartaalikohtaista informaatiota ei ole saatavilla, mutta vuositason kuvaajassa kehitys on hyvin samanlainen kuin Yhdysvaltojen osalta.

Kuvassa Euroopan private equity kehitys vuositasolla

Sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa kehitys oli mielestäni kuitenkin yllättävän hyvä. Syynä melko stabiiliin vuositason kehitykseen on nähdäkseni ainakin muutama. Koko talouden positiivista virettä on ylläpitänyt mm. keskuspankkien, EU:n ja yksittäisten valtioiden tukitoimenpiteet. Bruttokansantuotteen lasku Suomessa vuonna 2020 jäi olennaisesti pienemmäksi kuin synkimmissä ennusteissa arvioitiin. PE-markkinassa on myös tapahtunut jonkin verran siirtymää vuonna 2020: esimerkiksi IT-alaan kohdistuvat sijoitukset olivat suhteellisesti suuressa roolissa, ja kuluttajamarkkinoilla toimiviin yhtiöihin tehtävät sijoitukset vastaavasti pienemmässä roolissa.

Tuntuma on, että vuoden 2021 neljä ensimmäistä kuukautta ovat olleet melko vauhdikkaita kotimaisessa yritysjärjestely- ja kasvurahoituskentässä, ja hankkeita on edelleen paljon vireillä – mahdollisesti on myös purkautumassa jonkinlainen patouma viime vuodelta siirtyneitä projekteja.

Antti Leppinen
salkunhoitaja
LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö