Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Buffett hämmästytti japanilaisostoksilla – kannattaisiko Japaniin sijoittaa?

5.11.2020 - Talous

Tunnettu suursijoittaja Warren Buffet on lisännyt omistuksiaan japanilaisyhtiöissä. Lue, mitä salkunhoitaja Hannu Salminen sanoo alueellisen hajautuksen merkityksestä.

Syksyn aikana jonkin verran huomiota on herättänyt suursijoittaja Warren Buffettin kohtuullisen kokoinen sijoitus viiteen japanilaisyhtiöön. Buffett ei ole aiemmin osoittanut innostusta Japanin osakemarkkinaan, vaan on oikeastaan päinvastoin perustellut mielenkiinnon puutetta jopa värikkäin sanankääntein.

Ostetut yhtiöt ovat kaikki Japanille erityisiä monialaisia kaupankäyntitaloja, joten sijoituksessa on nähtävissä vahvaa toimialanäkemystä. Toisaalta toimiala vaikuttaisi olevan vahvasti kietoutunut osaksi japanilaista talouselämää, joten maanäkemyksessäkin on jokin muuttunut.

Japanissa koettiin 1980-luvun nopean talouskasvun ja kurssinousun jälkeen sekä talouskasvussa että osakkeissa kaksi menetettyä vuosikymmentä. Kurssit kääntyivät taas noususuuntaan 2013 lähtien pääministeri Shinzo Aben elvyttävän politiikan ja rakennemuutosten aikakaudella.

Koronakriisiä lukuun ottamatta kurssinousu Japanissa perustui enimmäkseen yritysten tulosparannuksiin arvostustasojen pysyessä maltillisena. Pääministeri vaihtui syksyllä, mutta markkinoilla ei odoteta tästä negatiivisia talousvaikutuksia. Uusi pääministeri Yoshihide Suga oli mukana merkittävässä roolissa Aben hallinnossa.

Japanin yrityskulttuurissa trendinä on ollut osakkeenomistajien edun parempi huomioiminen ja laajemminkin hallinto –ja ohjaustapojen kehittäminen. Myös vastuullisuuden edistämisessä on ollut myötätuulta.

Japanin osakemarkkinoilla ei ole ollut havaittavissa samaa arvostustasojen nousukehitystä kuin erityisesti USA:n markkinoilla, vaan arvostustasot ovat pysyneet maltillisina. Esimerkiksi syklisesti tasoitettu PE on 2013 alun noin 20:n tasolla. USA:ssa tunnusluku on noussut 20 tasolta yli 30:een samalla ajanjaksolla.

Japani parantaa globaalin osakesalkun hajautusta. Data-analyysissä Japanin painon lisääminen markkina-arvoihin perustuvasta painosta on pienentänyt osakesalkun riskiä. Hajautus toimi myös tänä keväänä, jolloin syvin kurssilasku jäi Japanissa jonkin verran muun maailman pohjalukemia lievemmäksi, ja vuosituotto on tähän mennessä ollut reilu 10 prosenttia Euroopan markkinaa parempi.

Japanin osakemarkkinat ovat pidemmällä aikavälillä jääneet selvästi muun maailman tuotoista ja yrityskulttuuri ei ole ollut erityisen sijoittajaystävällistä. Taloudessa on jatkossakin lukuisia haasteita mukaan lukien väestön ikäjakauman painottuminen ikääntyneisiin.

Vaikkei omaisikaan vahvaa näkemystä Japanin osakemarkkinoiden kasvusta, on Japani varteenotettava osatekijä hyvin hajautetun kokonaissalkun rakentamisessa. Alueellisen hajauttamisen merkitys ei liene ainakaan vähentynyt geopoliittisten muutosten ja kasvavien arvostustasoerojen maailmassa pandemiariskeistä puhumattakaan.

Hannu Salminen
Kvantitatiivinen salkunhoitaja
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää