Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Paras aika aloittaa oli eilen

24.9.2020 - Saaga Patala

Sijoittamisessa aika on ystävä, monellakin tapaa. Kysymykseen, koska kannattaa aloittaa, vastaus on, että paras aika oli eilen ja toiseksi paras on tänään. Lue miksi.

Sijoittamisen riskeihin liittyvä keskustelu ja siellä yksittäinen, kepeästi heitetty kommentti, joka jäi mieleeni pyörimään. ”No entäpä sijoittamatta jättäminen. Siihen sitä vasta riskejä liittyykin!”

Miten hieno kommentti, ajattelin. Ja siksipä haluan pohtia sitä hetken kanssanne. Miettikää nyt miten paljon samaan aiheeseen liittyviä, ihan tuttuja viisauksia onkaan. Jos et veikkaa, et voi voittaa. Tai: Paras tapa lukita tappio, on jättää yrittämättä.

Miten niin? En sijoita, en voi siis hävitä. Yksinkertaista. Vai onko?

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista neljä viidestä sanoo säästävänsä. Joka kolmas säästää tilin lisäksi rahastoon ja joka viides kertoo ostaneensa suoria osakkeita. Yleisin kuukausisäästö on 50-100 euroa ja toiseksi yleisin alle 50 euroa. Tästä ja oman talouden budjetoinnista voit vilkaista lisää ekonomistimme Hannu Nummiaron vinkeistä.

Mutta siihen ajan hyödyntämiseen ja aloittamisen tärkeyteen liittyen otetaan nyt esimerkiksi vertailu kolmesta kyselyn keskiarvoa kuvastavasta henkilöstä. Hänestä, joka aloittaa nyt, hänestä joka aloittaa viiden vuoden päästä ja hänestä, joka aloittaa kymmenen vuoden päästä. Summa kaikilla 50 euroa/kk, säästökohde, jossa tuotto keskimäärin 5% ja ajallinen tavoite kaikilla sama: 20 vuotta tästä päivästä.

Lähde: LähiTapiola Varainhoito Oy

Siinä kohden, kun henkilö 3 vasta aloittaa, on henkilö 1 kerryttänyt itselleen jo sievoisen etumatkan. Säästäessään säännöllisesti on hän huomaamattaan hyödyntänyt ajallisen hajautuksen ja näin tasannut riskiä sekä hyötynyt pidempään korkoa korolle -ilmiöstä, joka näkyy lopputuloksesta. Säästöajan lopussa hänellä on 12 623 euroa enemmän.
Kuka näistä henkilöistä sinä olet? Tai kuka haluaisit olla?

Harvaa harmittaa se, että on tullut varauduttua, mutta varautumatta jättäminen harmittaa kyllä. Tätä tukee myös LähiTapiolan rahastoasiakkaiden vuoden 2019 asiakastutkimus, jossa asiakkailta kysyttiin tuntemuksia kuukausittaisen säästämisen aloittamisesta päätöksestä. Jopa 85% asiakkaista kertoi olevansa tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä päätökseensä aloittaa.

Säännöllisessä säästämisessä on ominaisuuksia, jotka kannattaa hyödyntää:

  • Helppo, joustava ja usein huomaamaton tapa
  • Ajallinen hajautus, joka tasaa riskiä pitkällä aikavälillä
  • Korkoa korolle -ilmiön hyödyntäminen
  • Mielenrauha

Kun katsot omaan tulevaisuuteesi, kuka näistä henkilöistä sinä silloin haluat säästämispäätöksen kanssa olla? Tässä lajissa aika on ystävä, käytä se hyväksesi.

Saaga Patala

asiakkuuspäällikkö

LähiTapiola Varainhoito