Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kiinteistöt tarjoavat hyviä hajautushyötyjä – löydä itsellesi paras tapa sijoittaa

31.8.2020 - Talous

Vakaata kassavirtaa tarjoavat kiinteistöt ovat kiinnostaneet paljon sijoittajia. LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon salkunhoitaja Kasper Joukama kertoo eri sijoitusvaihtoehdoista ja niihin liittyvistä hyödyistä ja riskeistä.

Moni sijoittaja miettii tällä hetkellä, mitä tehdä omille sijoituksilleen. Mistä saada tulevaisuudessa tuottoa, kun velkakirjoistakin saa lähinnä vain riskiä ilman tuottoa. Ainakin osittain tästä syystä viimeisien vuosien aikana vaihtoehtoisiin sijoitusmuotoihin, joihin muun muassa kiinteistöt kuuluvat on virrannut paljon pääomia.

Kiinteistöt ovat perinteisesti tuottaneet tasaisesti ilman suuria arvonvaihteluja ja toimineet myös hyvänä turvana inflaatiota vastaan. Vaikka osakemarkkinat heilahtelisivat, kiinteistöt tuottavat tyypillisesti vakaata kassavirtaa.

Tapoja sijoittaa kiinteistöihin on useita. Omistusasuminen ja sijoitusasunnon hankinta ovat olleet suosittuja suomalaisten keskuudessa. Sijoitusasunnosta saatava tasainen tulovirta vuokratulojen muodossa on houkutteleva vaihtoehto monelle sijoittajalle mahdolliseen arvonnousuun yhdistettynä.

Oman asunnon ostossa on totta kai muita kriteereitä, jotka vaikuttavat päätöksentekoon kuin pelkkä tuoton maksimoiminen, joten reiluuden nimissä sitä ei voi verrata muihin kiinteistösijoitusmuotoihin.

Sijoitusasuntojen lisäksi suosittu tapa sijoittaa kiinteistöihin on suorat osakesijoitukset kiinteistöalan pörssiyhtiöihin. Viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet myös erilaiset kiinteistörahastot, joiden määrä ja hallinnoima varallisuus on kasvanut kovaa vauhtia.

Valitse itsellesi paras tapa sijoittaa

Kiinteistörahastojen tai pörssiyhtiöiden kautta sijoittajat pystyvät omistamaan pienelläkin summalla hajautetusti muun muassa asuntoja, toimistoja, hoivakiinteistöjä, hotelleja ja liikekiinteistöjä, joiden ostaminen vaatisi tyypillisesti suuria summia. Samalla tyypilliseen sijoitusasuntoon verrattuna yksittäiseen vuokralaiseen tai asuntoon kohdistuvat riskit ovat selvästi pienempiä vuokratulon jakautuessa usealle vuokralaiselle.

Yllä mainituista tavoista suorat osakesijoitukset ovat selvästi likvidein tapa sijoittaa kiinteistöihin. Eilen ostetun osakkeen pystyy helposti myymään jo seuraavana päivänä.

Suorissa kiinteistöalan pörssiyhtiöiden osakkeissa hajautushyöty suhteessa muuhun osakemarkkinaan jää kuitenkin pienemmäksi kiinteistöalan yhtiöiden osakkeiden pörssikurssien liikkuessa muun markkinan mukana, siksi myös arvonvaihtelut ovat selvästi suuremmat. Kiinteistörahastojen tai sijoitusasuntojen arvonvaihtelu on selvästi pienempää.

Sijoitusasuntojen osalta sijoittajalle itselleen aiheutuu vaivaa liittyen vuokraukseen ja asuntojen kunnossapitämiseen liittyen. Kaikki tämä vaivannäkö maksaa tietysti takaisin ja kustannuksissa voi säästää tekemällä asioita itse.

Rahastossa vuokraamisen ja käytännön asiat hoitaa asiantuntija. Tämä rahastojen tarjoama vaivattomuus onkin monelle tärkein lisäarvo. Samalla voit olla varma, että päätökset tekevät kiinteistöalan ammattilainen.

Rahastot ja pörssiyhtiöt ovat lähtökohtaisesti suuria toimijoita ja tällä on positiivinen vaikutus tuottoihin. Esimerkiksi ostotilanteessa tällaiset toimijat ostavat kokonaisia asuinkiinteistöjä, jolloin yhden asunnon hinta jää usein markkinahintaa alemmaksi. Suurilla toimijoilla on myös valmiit ja tehokkaat prosessit, jolla ison kiinteistömassan hallinnointikustannuksia saadaan matalammiksi.

Kiinteistösijoittaminen on hyvä keino hajauttaa sijoitussalkun riskiä. Keinoja on monia ja jokaisessa kiinteistösijoittamisen tavassa on omat puolensa. Tärkeintä on löytää itselle sopivin tapa. On hyvä ymmärtää, että kiinteistösijoittaminen ei vaadi suuria pääomia. Jo muutamalla sadalla eurolla sijoittaja pystyy tehokkaasti ja vaivattomasti sijoittamaan kiinteistöihin.

Kuten kaikessa sijoitustoiminnassa, myös kiinteistösijoittamisessa piilee riski arvonalenemisesta. Koska kiinteistösijoituksilla on kuitenkin usein alhainen korrelaatio muiden omaisuusluokkien kanssa, sopivat ne hyvin sijoittajan salkkuun hajauttamaan ja pienentämään sijoitussalkun riskiä.

Kasper Joukama
salkunhoitaja
LähiTapiola Kiinteistövarainhoito