Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Osakekaupan huumaa koronakesänä – onko tällä kertaa kaikki toisin?

13.8.2020 - Tom Liljeström

Koronavuoden rajut pörssiheilahtelut ovat lisänneet sijoitushuumaa monien sijoittajien keskuudessa. Viidellä vuosikymmenellä markkinoilla ollut varainhoitaja Tom Liljeström kysyy, onko tässä huumassa kaikki toisin.

Helsingin Sanomissa (HS 3.8.20) oli äskettäin mielenkiintoinen artikkeli Yhdysvalloissa nousseesta osakkeiden kaupankäyntihuumasta. Vedonlyöntiliiketoiminnalla rikastunut Dave Portnoy julkaisee päivittäisiä ”Davey Day Trader ” videoita, joissa hän innostuneesti kertoo aktiivisesta osakekaupankäynnistään. Tämä on saanut kymmenet tuhannet ihmiset seuraamaan häntä ja käymään lyhyttä osakekauppaa. ”Osta, osta, osta koska hinnat nousee, nousee, nousee” on Daven suosikkilausuma.

Ei uutta auringon alla. Edellisen kerran vastaava tilanne nähtiin vuosituhannen vaihteen internetosakkeiden huumana. Kun yhtiö ilmoitti aikovansa aloittaa liiketoimintaa internetissä, niin ostajat nostivat kurssin taivaaseen. Pelkkä aikomus internetliiketoiminnasta ilman konkretiaa riitti villitsemään ostajia. Ihmiset jonottivat osakkeita heti kun yhtiö ilmoitti annista. Jälkeenpäin tuttu investointipankkiiri kertoi, että tuli mieleen kertoa yleisölle, että ”nyt niitä taas saa” uuden yhtiön listautuessa, kun samaan aikaan numerot näyttivät, että yhtiön tulevaisuus on täysin arvauksen varassa. Nousuhuuma muuttui luisuksi alaspäin, kun suuri osa yhtiöistä ei lupauksista huolimatta saanut aikaan kannattavaa liiketoimintaa ja moni meni nurin.

Lyhyen kaupankäynnin huumaa oli myös 80-luvun lopussa. Rahamarkkinat olivat avautuneet, ja lainarahalla pääsi pelaamaan. Uutena ajatuksena oli niin sanottu salkkuvakuutus – myyntimääräys on aina päällä ja se laukeaa heti, jos kurssi kääntyy laskuun. Näin ostaja saa omat rahat talteen ennen kuin muut ehtivät myymään. Tämä toimikin ihan hyvin, kunnes niin moni oli myymässä heti, että kukaan ei enää ostanut, ja nähtiin lokakuun 1987 romahdus.

Olisi liian helppoa viisastella sillä, että historiasta ei opita mitään. Totta kai opitaan. Pelaa minkä pelaat, mutta älä ole se viimeinen, joka maksaa muiden voitot. Vanhan sanonnan mukaan: ellet tiedä ketä tällä kertaa höynäytetään, niin todennäköisesti sinua. Päätä oletko pelaaja vai sijoittaja. Pitkäjänteisen sijoittajan erottaa pelaajasta oman suunnitelman noudattaminen myös poikkeusoloissa antautumatta sen enempää ahneudelle kuin arkuudellekaan.

Huuman taustatekijöitä on mielenkiintoista miettiä. Käyttäytymistaloustieteestä vuonna 2017 ns. taloustieteen Nobelin palkinnon saaja Richard Thaler on todennut, että helposti saatu raha, kuten koronatuki, on helpompi sijoittaa riskialttiisti eikä siihen liity tavanomaista tappion pelkoa. Toinen näkökulma on se, että ihmiset suhteuttavat tekemisiään muiden ihmisten tekemisiin. Aiheesta bloggasi huhtikuun alussa osuvasti Perttu Hytönen. Hän totesi, että pelko jäädä paitsi siitä, mitä muut voivat saada, ohjaa meitä usein enemmän kuin haluamme myöntää. Laumavietti jyllää helposti järjen yli, niin ostoissa kuin myynneissä.

Sijoitusmarkkinoiden luonteeseen kuuluu keksiä koko ajan uutta. Tästä huolimatta ihmismielen suhtautuminen markkinoiden liikkeisiin on yllättävän muuttumaton!

Tom Liljeström
Johtaja
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää