Helikopteriraha –sataako taivaalta pian rahaa?
15.5.2020 - Hannu Nummiaro
Koronakriisi kurittaa talouksia ympäri maailmaa. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro miettii, voisiko helikopterirahasta olla apua myös Euroopassa.
Koronakriisissä valtio kuittaa laskun tukemalla yrityksiä ja kotitalouksia yli pahimmin vaiheen. Valtion velkaantuminen pienentää kuitenkin finanssipolitiikan elvytysvaraa. Talouden hitaan toipuminen ja velanhoitoa vaikeuttavan deflaation uhka roikkuu ilmassa. Toiveikkaita katseita on kääntymässä taivaalle, sataisiko pian rahaa?
Ekonomisti Milton Friedman käytti vuonna 1969 kuuluisaksi tullutta kielikuvaa ”helikopteriraha”. Keskuspankki voi painaa uutta rahaa ja pudottaa sen helikopterista kansalaisille. Kansan kiiruhtaessa kuluttamaan talous vilkastuu ja hinnat nousevat.
Keskuspankki voi hoitaa rahan levityksen talouteen myös valtion kautta. Pudotus budjettipöydälle rahoittaa investointeja infrastruktuuriin tai veronkevennyksiä kotitalouksille. Rahan luominen tyhjästä voi mäkistartata vähävirtaisen reaalitalouden.
Helikopteriraha ampuu tykimmin
Mitä hyötyä valtiolle pudotetusta helikopterirahasta voisi olla, kun määrällisessä elvytyksessä keskuspankit jo nyt luovat rahaa ja ostavat valtion velkakirjoja jopa rajattomia määriä?
Helikopteriraha ei lisää valtion velkaa, jolloin elvytys voi toimia tehokkaammin. Valtio rohkaistuu investoinneissa, kun velkakestävyys ei heikkene, ja kuluttajat pistävät vähemmän säästöön tulevia veronkorotuksia varten. Korot eivät nouse ja estä muita investointeja toteutumasta.
Määrällisen elvytyksen arvopaperiostot ovat tukeneet varallisuuserien hintoja, mikä on hyödyttänyt erityisesti rikkaita. Kotitalouksien tileille pudotettava helikopteriraha nostaa tasaisesti kaikkien kansalaisten varallisuutta, jolloin raha varmemmin lisää kulutusta.
Onko helikopterilla lentolupaa?
Helikopterirahalla on pahamaineinen historia. Rahan liiallinen painaminen tuhoaa sen arvon takuuvarmasti. Pahimmallaan tuloksena voi olla hyperinflaatio, kuten Saksassa ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Helikopterirahasta voi tulla poliitikoille liian helppo korvike kipeille päätöksille valtiontalouden tasapainottamiseksi. Siksi yleensä helikopteriraha on kielletty ja keskuspankki asetettu itsenäiseksi. Periaatteesta lipsuneiden, kuten Zimbabwen, kohtalosta varoitellaan.
Helikopterirahan käyttö ei kuitenkaan aina ole johtanut katastrofiin. USA:ssa toisen maailmansodan jälkeen keskuspankin ja valtion yhteispeli toimi hyvin ja kohonnut inflaatio osaltaan helpotti valtion velkataakan keventämisessä. Helikopteriraha on realistinen rahapolitiikan seuraava askel. Vastuullisesti toteutettuna roolit ovat selkeät: keskuspankki päättää määrän ja poliitikot käyttökohteet.
Euroalueella monta valtiota on päättämässä yhteisen rahapolitiikan reunaehdoista, mikä voi pitkittää helikopterirahan lupaprosessia pahan päiväisesti. Tarvittaessa Miltonin kielikuvan mukainen helikopteripudotus valtion ohittaen suoraan kansalle voisi olla nopeammin keskuspankkien toteutettavissa. Miltä kuulostaisi saada viisikymppiä kuussa tilille, kunnes inflaatio on noussut neljään prosenttiin?
Blogi on julkaistu Taloustaito.fi -sivustolla 12. toukokuuta.
Hannu Nummiaro
yksityistalouden ekonomisti
LähiTapiola Varainhoito
"Tarvittaessa Miltonin kielikuvan mukainen helikopteripudotus valtion ohittaen suoraan kansalle voisi olla nopeammin keskuspankkien toteutettavissa. Miltä kuulostaisi saada viisikymppiä kuussa tilille, kunnes inflaatio on noussut neljään prosenttiin?"
Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme
Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.
Korona voi vähentää kasvuyhtiösijoituksia – sijoittajat keskittyvät nyt hoitamaan olemassa olevia sijoituksiaan
14.5.2020 | Talous
Koronavirusepidemian rajoitusten purkaminen tuskin kasvattaa sijoittajien riskinottohalukkuutta. Salkunhoitaja Antti Leppinen uskoo, että sijoittajien varovaisuus näkyy uusien kasvuyhtiösijoitusten määrän vähentymisenä.
Alkuvuosi on ollut vaikea myös likvideille vaihtoehtoisille
7.5.2020 | Talous
Koronakriisi on osunut kaikkiin riskillisiin sijoituskohteisiin. Myös likvidien vaihtoehtoisten sijoitusluokkien tuotot ovat pudonneet kriisin seurauksena. LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Hannu Salminen kuitenkin muistuttaa, että vaihtoehtoisista voi yhä löytyä hyviä tuottomahdollisuuksia.
Katsooko tietoturvan heikoin lenkki peilistä?
4.5.2020 | Turvallisuus
YLE:n Team Whack -ohjelmassa hakkerit valjastavat LähiTapiolan toimitusjohtajat osaksi luottamukseen perustuvaa huijausta. Vaikka ohjelma onkin lavastettu, on huoli aito. Yritysten tietoturvaa koetellaan kaikin mahdollisin keinoin joka päivä Suomessa. Siksi siitä tulisi myös puhua enemmän julkisuudessa.